11 wellness apps die je meer energie geven

Apps staan erom bekend een groot deel van je energie te verbruiken. Van psychologen tot onderzoekers: overal klinkt het geluid om schermtijden te verminderen. Toch kunnen apps je ook veel rust, ontspanning en efficiëntie bieden. Qey verzamelt 11 apps die in alle levensfacetten van waarde kunnen zijn.

Door: Babette Grunder

Schermtijd
We beschreven het hierboven al: te veel schermtijd heeft invloed op onze mentale gezondheid. Daarnaast kan het er ook voor zorgen dat jij niet toekomt aan de dingen die belangrijk voor jou of je gezin zijn. Deze apps geven inzicht in je telefoongedrag, zodat jij het kan aanpassen mocht dat nodig zijn.

1. Forest
Laten we beginnen met het tackelen van het grootste probleem: je schermtijd. Stel, je hebt vandaag een deadline. Je weet hoe belangrijk het is, maar toch zoek je afleiding door je smartphone te pakken. In Forest stel je in hoelang je pauze mag duren. Daarna vraagt de app je een virtueel zaadje te planten, die kan uitgroeien tot een boom. Dit lukt alleen wanneer je jouw telefoon laat liggen. Pak jij hem toch op? Dan sterft het boompje. Wanneer je er wel in slaagt, groeit je virtuele bos. Deze app zorgt ervoor dat jij bewuster gebruik maakt van je telefoon. Zo voorkom je doelloos gescroll. Want wees eerlijk: dat doen we toch allemaal?


Forest is te downloaden voor een eenmalig bedrag van €1.99.

2. Screen Time
De app Screen Time is een tip voor de ouder. Uit onderzoek blijkt dat schermtijd invloed heeft op de mentale gezondheid van kinderen. Na maximaal twee uur per dag moet een kind stoppen, waarschuwen artsen. De gratis versie van Screen Time geeft je de mogelijkheid om te monitoren hoe lang je kind op een telefoon doorbrengt. Ook kun je ze van een afstand vragen om het toestel neer te leggen. Voor €4,99 per maand kun je ook een timer op de telefoon instellen.


Screen Time is kosteloos of met extra features te downloaden voor €4,99.

Efficiëntie
Efficiëntie klinkt nu niet direct als een vorm van wellness. Toch kan dit het zeker wel zijn. Wanneer jouw taken overzichtelijk zijn, is de kans groot dat je ze kunt volbrengen. Op die manier bewaar je de rust in je hoofd én heb je meer vrije tijd.

3. Todoist
Geeltjes, notitieboekjes, digitale notities, mails naar jezelf en agendapunten die je dagelijks naar de volgende dag verschuift. Is dit dagelijkse kost voor jou, terwijl je weet dat het energie zuigt? Wie weet kan de app Todoist uitkomst bieden. Hierin verzamel jij al je moetjes. Zo zie je overzichtelijk je to do’s voor vandaag, maar ook je ideeën en plannen die minder haast hebben of de taken die je aan een ander hebt gegeven. Zo kun je de dingen écht loslaten en ervaar je meer rust, óók in een drukke periode.


Todoist is kosteloos of met extra features te downloaden voor €3 per maand.

4. Boomerang mail
Herken jij dat? Ben je eindelijk in de flow, word je afgeleid door een e-mailbericht. Met de app Boomerang mail blokkeer jij tijdelijk je binnenkomende e-mails. Hierdoor kun je geconcentreerd doorwerken aan je taken. Met de app kun je daarnaast je e-mails plannen, ze automatisch in de juiste inbox verplaatsen én zelfs een automatische follow-up reminder instellen. De app is beschikbaar voor Google Apps, Outlook en Gmail.


Boomerang is kosteloos of met extra features te downloaden voor €4,99 per maand.

Ontspanning & gezondheid
Uiteraard moedigen we je aan om te ontspannen zonder telefoon. Toch is het niet altijd de boeman en kan het je ook helpen. Qey deelt 3 apps die kunnen zorgen voor mentale rust en een betere gezondheid.

5. Headspace
De kans is groot dat je ooit al eens van Headspace gehoord hebt. De app met het oranje bolletje is een toegankelijke mindfulness app voor mensen die nog niet zo thuis zijn in de wereld van meditatie. In de onbetaalde versie krijg je toegang tot een gratis oefening. Daarna kun je – tegen betaling – iedere dag een nieuwe oefening doen.

Headspace is kosteloos of met extra features te downloaden voor €9,99 per maand.


6. Meditation Moments
Deze meditatie app van Nederlandse bodem geeft je toegang tot meditaties of muziek die voor rust zorgen. De app biedt meditaties voor verschillende momenten en met afwisselende tijdsduur. De app is ingesproken door eigenaar Michael Pilarczyk, voormalig radio-dj, spreker en media-ondernemer. Tegen betaling krijg jij volledig toegang tot meer dan 100 geleide meditaties en visualisaties, 50 uur aan muziek en de luisterboeken ‘Dansen in de hemel’, ‘Think and Grow Rich’ en ‘Master Your Mindset’.

Meditation Moments is kosteloos of met extra features te downloaden voor €39,99 per jaar.


7. Sleep Cycle
Naast het monitoren van je schermtijd, kan het ook waardevol zijn om je slaap te tracken. De app Sleep Cycle analyseert je slaapritme. Daarom weet de app wanneer jij je in de lichte slaapfase bevindt en wanneer het moment is om je wakker te maken. Hoe? De app gebruikt je microfoon en voelt vibraties. Het is daarom belangrijk dat jij je telefoon op een nachtkastje legt met de microfoon op je gericht. Hierdoor is het in staat om je slaappatroon in kaart te brengen.


Sleep Cycle is zeven dagen kosteloos en daarna €29,99 per jaar.

8. Happify
Betrap jij jezelf met regelmaat op negatieve gedachtes? Wie weet kan Happify je helpen bij een meer positieve instelling. Na het downloaden vul jij informatie in over je stresslevel, reflecteer jij op je eigen leven en deel je jouw gedachtes over meditatie. De app doet suggesties voor meditatie-oefeningen en mindfulness opdrachten die je iedere dag kunt doen om gelukkig te worden en te blijven. 

Happify is kosteloos te downloaden.


9. Clue
Wanneer je op zoek bent naar een fijne menstruatie-app kan het je gaan duizelen. Er zijn namelijk tientallen ovulatie- en menstruatie-apps. Medisch tijdschrift Obstetrics & Gyneacology journal riep Clue uit tot de beste app om je menstruatiecyclus bij te houden. De app doet voorspellingen op basis van jouw gegevens en die van anderen. Naast je menstruatie, monitort deze app ook je gewicht, slaapgedrag, temperatuur, humeur en activiteiten.

Clue is kosteloos te downloaden.

10. Wim Hof
Wim Hof. Mocht zijn naam je niks zeggen, dan is er een kans dat zijn bijnaam ‘The Iceman’ wél een belletje doet rinkelen. De Nederlander ontwikkelde een methode waarmee iedereen zijn innerlijke kracht kan (her)vinden. De missie van Hof is om iedereen gezond, krachtig en gelukkig te maken. Via de app kun je zijn methode met ademhaling, koud therapie &* commitment oefeningen, beoefenen. Ook kun jij je voortgang tracken. De app leert je hoe je op een effectieve manier innerlijke rust kunt realiseren. De ademhalingstechnieken helpen tegen stress, slaap- en concentratieproblemen en ondersteunen je bij het opbouwen van zelfvertrouwen.


De Wim Hoff Method app is kosteloos te downloaden.

Ontwikkeling
Grote kans dat naast een gezond en gelukkig leven, jezelf ontwikkelen hoog op je verlanglijstje staat. Tegenwoordig heb je online toegang tot vrijwel elke cursus die jij je kunt bedenken. Je kunt ook laagdrempeliger beginnen door naar kennis- of ervaringsverhalen van anderen te luisteren of door apps te gebruiken.

11.Storytel
Gun jij jezelf met regelmaat een wandeling? Droom weg in een verhaal met Storytel, terwijl je geniet van de omgeving. Op het platform staan duizenden luisterboeken in het Nederlands en Engels. Lees je liever? Via Storytel heb je ook toegang tot een online bibliotheek, geschikt voor de e-reader. Zo lees of beluister je boeken als Miracle Morning, Ikigai en The Secret.


Storytel is veertien dagen kosteloos en daarna €12,99 per maand.

Welke apps geven jou meer rust, ontspanning en efficiëntie?

Door het versturen van dit formulier gaat u akkoord met onze Algemene voorwaarden en privacy policy.