4 beauty tips die altijd werken

Toegegeven: dagelijks verschijnen er nieuwe producten en ontstaan er nieuwe ingrediënten in de laboratoria. En wat dacht je van die favoriete celeb die haar skincare routines deelt via social? Je begrijpt het, iets met bomen en het bos dus. Qey gaat terug naar de basis. Wat werkt er nu altijd als het op beauty aankomt?

Door: Babette Grunder

1: Een goede hygiëne van je huid
Een stralende huid gaat verder dan een fijne cleanser, moisturizer en dagcrème. Je kunt voor honderden euro’s aan crèmes smeren, een gezonde huid begint bij een goede hygiëne. Het is daarom van belang dat jij je huid in de ochtend en avond reinigt. Reinig je huid altijd met lauw water en dep het voorzichtig droog. Je huid is je grootste orgaan, dus zorg er goed voor. Reinig en hydrateer je huid daarom letterlijk van top tot teen. Geef de tere huid van je nek, decolleté en handen eens wat extra liefde. Deze plekken verouderen namelijk sneller.

Hygiëne gaat verder dan het reinigen van je huid. Ook schoon beddengoed is erg belangrijk. Tijdens je slaap verlies je huidcellen. Dit kan niet alleen voor verstopte gezichtsporiën zorgen, maar ook je lichaam kan last krijgen van bultjes. Daarnaast transpireert zo’n beetje iedereen, blijkt uit onderzoek van The Journal of Family Practice. Op de plekken waar je transpiratie in aanraking komt met je beddengoed, kunnen er (voor het oog niet zichtbare) schimmels groeien. Was je beddengoed daarom minstens eens per week. Het beste is om je kussensloop twee tot drie keer per week te verschonen. Het is verstandig om ook je kussen zelf niet te vergeten. Je kussensloop is niet in staat om alle bacteriën tegen te houden. Daarom nestelt vuil zich ook in het kussen. Het is verstandig om je kussen twee keer per jaar te wassen.

Een andere gouden tip als het op beddengoed aankomt, is de aanschaf van een zijden kussensloop. Deze stof heeft namelijk meerdere voordelen voor je huid. Zo is zijde hypoallergeen en antibacterieel. Het zorgt voor minder wrijving aan de huid, waardoor het minder talg aanmaakt. Een zijden kussensloop is dus extra raadzaam voor iemand met een vette (hoofd)huid. Heb je een gevoelige huid, psoriasis, eczeem of acne? De zachtheid van zijde kan soelaas bieden. Bovendien zit deze stof vol proteïnen, aminozuren en antioxidanten. Deze voeden én behouden de natuurlijke vochtbalans van de huid.

2: Draag SPF
Zonnebrand mag niet in deze opsomming ontbreken. Draag altijd SPF. In een interview met Qey deelde onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie Jetske Ultee hoe schadelijk zonnestralen voor de huid zijn: “Behalve een verhoogd risico op huidkanker, veroorzaakt blootstelling aan de zon nog andere, zichtbare huidschade. Maar liefst negentig procent van de verschijnselen van huidveroudering, zoals rimpels, pigmentvlekken en verslapping, komt voor rekening van de zon. Je huid beschermen tegen de zon is dus geen overdreven maatregel. Het liefst elke dag, ook in de wintermaanden. Het is dus écht belangrijk.” Ja, ook wanneer je een dag weinig naar buiten gaat of je tegen een wolkenhemel aankijkt.

Quote Start

Iedere huid is anders en daardoor is niet elk product voor jou geschikt. Het is daarom erg belangrijk om je huid te leren begrijpen.

Quote End

3: Verzorg je huid van binnenuit
Je verzorgt je huid ook van binnenuit. Goed werkende organen en lichaamsprocessen dragen bij aan een gezonde huid. Het is raadzaam om de juiste supplementen te slikken wanneer je lichaam dit vraagt. Laat je behoeftes eens checken via een bloedtest bij een professional. Dit kan onder andere bij Klaever Health. Hierdoor weet jij precies waar je lichaam om vraagt en welke dosering goed is voor jouw lijf. Het is wel belangrijk om te beseffen dat supplementen geen vervanging zijn van voedingstoffen. Zie het als een aanvulling.

Zorg dat je huid constant gehydrateerd is. Dit kan door het drinken van 1,5 a 2 liter water en thee per dag, maar ook door het eten van fruit en groentes. Deze bevatten ontstekingsremmers, antioxidanten, vitamines en voedingsstoffen die je teint een boost geven.

Gun jezelf dagelijks genoeg rust. Werk bijvoorbeeld met focusblokken, zodat je daarna tien minuten kunt ontspannen. Loop eens een rondje, lees een aantal bladzijden, doe ademhalingsoefeningen of juist even helemaal niets.

Regel 4: begrijp je huid
We lieten het al even vallen. Waar we voorheen voornamelijk bekend waren met de grote beauty concerns van deze wereld, ontdekken we nu wekelijks nieuwe producten en ingrediënten via social media. We gebruiken meer skincare dan ooit, maar dat is niet altijd positief. Iedere huid is anders en daardoor is niet elk product voor jou geschikt. Het is daarom erg belangrijk om je huid te leren begrijpen. Een goede dermatoloog of schoonheidsspecialist kan je hierbij helpen.

Wat werkt er altijd voor jou als het op beauty aankomt?

Door het versturen van dit formulier gaat u akkoord met onze Algemene voorwaarden en privacy policy.