6 tips voor een wabi sabi interieur

Ken je het boek ‘Wabi sabi’ van Beth Kempton? Wabi sabi mag in het Westen vrij nieuw zijn, in Japan is het al eeuwen oud. De filosofie staat voor de kracht van onvolmaaktheid. Niet alleen in het leven, maar bijvoorbeeld ook in het interieur. Qey deelt met jou hoe je de wabi sabi-filosofie toepast in je huis aan de hand van 6 interieurtips.

Door: Babette Grunder

Wie het boek ‘Wabi sabi’ van Beth Kempton leest – ja, die met die mooie linnen cover - voelt na 244 bladzijden wel wat het betekent, maar vindt het nog steeds lastig om er woorden aan te geven. Wel is duidelijk dat deze Japanse filosofie goed te vangen is in kunst, interieur en design. Kom erachter hoe je de wabi sabi-filosofie toepast in je huis aan de hand van 6 interieurtips

1. De natuurlijke staat van zijn
Het centrale punt van wabi sabi is de natuurlijke staat van zijn. Bij wabi sabi staat de liefde voor de natuur en het proces van ouder worden centraal. Op die manier ontstaat karakter, zowel bij de mens als in onze leefomgeving. Wat betreft interieur vertaalt dit zich bijvoorbeeld in koper dat gaat oxideren, een muur waarvan stuc afgebladderd is of een schaal met een barst. Wabi sabi is de acceptatie dat niets blijft zoals het is. Dat is de schoonheid van veroudering.

2. Rauwe materialen
Een voorkeur voor alles wat puur is, zie je ook terug in materialen. In een wabi sabi interieur voeren materialen als hout, (bak)steen en beton de boventoon. Voorwerpen zijn niet perfect afgewerkt en bevatten groeven, nerven en barsten. Het doet je inzien dat dingen mooi zijn zoals ze zijn.

3. Dankbaar voor wat we hebben
Woontrends komen en gaan. Bij wabi sabi is dit anders. Het mag op dit moment populair zijn, de filosofie van wabi sabi is toch echt dat je dankbaar bent voor wat je hebt, in plaats van dat je verlangt naar nieuw. In het geval van een woontrend is dat natuurlijk een ironische controverse. Als interieur liefhebber valt je oog tamelijk snel op wat nieuw is. Probeer een item eens tweedehands op de kop te tikken. Vaak zijn oude meubels van goede kwaliteit én ze vertellen een verhaal.

  Quote Start

  Wabi sabi stelt eenvoud voorop. Spullen in je interieur hebben bijna altijd een functie.

  Quote End

  4. Functioneel
  Wabi sabi stelt eenvoud voorop. Je ziet dus niet veel tierelantijntjes. Spullen hebben bijna altijd een functie. Een interieur voelt daarom minimalistisch aan. Je hebt weinig afleiding en daardoor ervaar je een wabi sabi-inrichting vaak als rustgevend. Amerikaans kunstenaar, esthetisch expert en schrijver Leonard Koren schreef veel boeken over deze filosofie. Hij vangt wabi sabi met de woorden: “Beperk alles tot de essentie, maar verwijder niet de poëzie.”

  5. Neutrale kleuren
  Je kunt het inmiddels vast al raden: bij wabi sabi spelen neutrale kleuren een grote rol. Omdat de aarde een belangrijk uitgangspunt is binnen de filosofie, zie je dit ook terug in de kleuren. Zo wordt er veel gewerkt met aardetinten, ecru en beige. Je vindt deze bij verfmerken als Farrow & Ball, Vestingh Paint & Craft en Pure & Original.

  6. Inrichting
  De items in een wabi sabi interieur zijn eenvoudig. Denk aan een houten tafel zonder opsmuk, servies gemaakt uit natuursteen en een bos zelf geplukte wilde bloemen. Een wasbak is niet gepolijst, maar mag barsten en putten bevatten. Kortom: de items tonen de tekenen van het leven. Zo vertellen de krassen in een tafel het verhaal van een gezin en zegt de verkleuring op een houten snijplank alles over de vele maaltijden die gegeten zijn.

  Wat vind jij van de wabi sabi interieurtrend?

  Door het versturen van dit formulier gaat u akkoord met onze Algemene voorwaarden en privacy policy.