In gesprek met cosmetisch arts Aleid Koppius:

“Ik ben niet alleen maar bezig met het ‘mooier’ maken van mensen.”

Na haar studie geneeskunde startte Aleid Koppius (35) in 2013 haar carrière als cosmetisch arts. Inmiddels is ze werkzaam bij drie verschillende klinieken waar ze voornamelijk werkt met skinboosters en injectables. Ze deelt haar visie op de maakbaarheid van schoonheid, hoe je klinieken herkent met focus op kwaliteit en haar verwachting op de ontwikkelingen van cosmetische behandelingen.

Door: Daphne van Kaam

Qey: Jij ging niet de medische wereld in om zieke mensen beter te maken, maar besloot om cosmetisch arts te worden. Wat is je drijfveer?
“Dat heeft vooral te maken met de dynamische kant ervan. Aan de ene kant ben je veel medisch bezig, maar tegelijkertijd komen er ook veel psychologische aspecten bij kijken. Ik heb een 6-jarige medische opleiding gedaan en aan het einde van mijn studie besloot ik de cosmetische kant op te gaan. Ik besefte dat ik niet gelukkig zou worden als ik in een ziekenhuis zou werken. Toen was er nog geen specialisatie en was je na je studie geneeskunde, een cosmetisch arts. Nu is er een tweejarige opleiding om jezelf 'cosmetisch arts KNMG' te mogen noemen. Ik maak misschien dan wel geen zieke mensen beter. Ik probeer er wel voor te zorgen dat mensen zich beter ‘voelen’. In zekere zin ga je daarnaast ook nog een beetje op artistiek gebied aan de slag. Je bent als cosmetisch arts als een soort kunstenaar bezig met iemand zijn uiterlijk. Ook voor dit vak geldt dat je mensen écht kunt helpen.”

Qey: Hoe kijk jij naar de maakbaarheid van schoonheid die, mede door cosmetische behandelingen, een steeds grotere rol speelt in de samenleving?
“Naar mijn mening hoeft niet alles maakbaar te zijn. Ik ben zeker geen voorstander van perfectie. Als cosmetisch arts ben je niet alleen maar bezig met het ‘mooier’ maken van mensen. Er zijn ook mensen die bijvoorbeeld last hebben van extreme wallen, waardoor ze er altijd vermoeid uitzien. Hier kun je in het dagelijks leven meer last van ondervinden dan men op voorhand denkt. Bij zo iemand gaat het veel verder dan een schoonheidsideaal. Je herstelt, in plaats van dat je iemand verandert. Je ontneemt iemand een bepaalde last die soms al jaren wordt meegedragen. Daarnaast behandel ik mensen altijd vanuit het principe dat het zo natuurlijk mogelijk moet ogen.”

Verder lezen? Become a Qey member!

Registreren