Dit zijn de apps om meer in het nu te leven volgens de redactie van Qey

We leven snel, volgens een strakke planning en soms net iets te veel in de toekomst. We zijn bezig met morgen, maar waar het echt om draait is vandaag. Tijd om een stap terug te doen en zo nu en dan even stil te staan. Deze apps van de Qey-redactie zijn favoriet om meer in het ‘nu’ te leven.

Estee Heinsbroek, social creative.

“Ik ben altijd iemand geweest die in het hier en nu en met de dag leeft. Sinds ik ben afgestudeerd merk ik wel dat ik steeds meer in de toekomst ben gaan leven. Dit komt met name door de druk die ik voel om carrière te maken. Het voelt alsof je er dan pas toe doet.”

1. Simple Habit
“De Simple Habit app helpt mij om meer stil te staan en in het moment te zijn. Het kost relatief weinig tijd en het helpt je om even tot rust te komen. Vooral voor het slapen gaan, helpt een meditatie mij om rustiger te worden en makkelijker in slaap te vallen.”

Hoe werkt het?
“Als je de gratis versie van ‘How it Works’ hebt, kun je kiezen uit een beperkt aantal meditaties en met de betaalde versie heb je toegang tot alles. De oefeningen verschillen in lengte. Je kunt zelf kiezen hoe lang je wilt mediteren. Ook kun je oefeningen zoeken op basis van situaties, emoties en onderwerpen die op het moment dat je gaat mediteren van toepassing zijn. Je kunt dus altijd een meditatie vinden die past bij hoe jij je op dat moment voelt of waar je aandacht aan wilt besteden. Een meditatie kun je al in 5 minuutjes doen en het helpt mij echt!”

Daphne van Kaam, redacteur.

“Leven in het nu is niet altijd even makkelijk. Ik ben gewend om veel vooruit te plannen en houd ervan om druk te zijn. Toch merk ik dat ik er baat bij heb af en toe even stil te staan en mijn gedachten op nul te zetten.”


2. Music for Moods
“De app helpt je om stress te verminderen door middel van ademhalingsoefeningen, muziek en je hartslag. Ik vind het zelf altijd fijn om met muziek te mediteren, dit maakt het focussen makkelijker. Het feit dat de app daarnaast je hartslag kan meten, vind ik bewonderenswaardig. Ik ben gek op dit soort technische snufjes.”

Hoe werkt het?
“Als je de app opent, kun je kiezen wat voor muziek je wilt luisteren. Daarna plaats je een vinger over de camera van je telefoon zodat de app je hartslag kan meten. Wanneer de oefening begint, start de muziek en de geleide ademhalingsoefening. Ook zie je een cirkel in het scherm staan, hier komen tijdens de sessie ringen omheen. Hoe meer ringen, hoe hoger de variatie in de hartslag. Deze variatie leidt volgens onderzoekers tot meer balans. Aan het einde van de sessie krijg je de resultaten te zien om je persoonlijke proces bij te houden.”

Lotte van Scherpenzeel, beauty expert en grafisch designer.

“Een goede vriendin van mij kan heel goed leven in het nu. Had ik daar maar 1/10 van. Dat lijkt me zo fijn. Ik kan in het weekend om 10:30 uur uit mijn bed komen en het idee hebben dat de dag al voorbij is. Er zijn zelfs momenten waarop ik na een werkdag naar huis fiets en mij niet meer kan herinneren wat ik ‘s ochtends na het koffiezetten allemaal heb gedaan. Dit zijn confronterende momenten waarover ik mij soms echt vervelend kan voelen. Dit wil ik dan ook bewust veranderen en deze app helpt me daarbij.”


3. Ommetje
“De Ommetje-app is onderdeel van een bewustwordingscampagne van de hersenstichting. De app is ontwikkeld in samenwerking met neuropsycholoog Erik Scherder en gericht op het verbeteren van je hersenengezondheid. Het doel van de app is om iedereen gedurende de dag even te laten bewegen. Zo voorkom je dat je de hele dag naar je computerscherm zit te staren.


Hoe werkt het?
In de app kun je teams maken en hoe meer ommetjes jij maakt, hoe meer punten, medailles en titels je verzamelt. Zo promoveer je tot ‘hiker’ als je meer dan 20 minuten per dag loopt en krijg je de titel ‘vroege vogel’ als je voor 9.00 uur de benenwagen pakt. Wanneer je meerdere aaneengesloten dagen aan de wandel gaat, ontwikkel je een ‘reeks’. Samen met drie vriendinnen ben ik zelfs een challenge begonnen. Ik sta nu op nummer twee en ik heb een sterke winnaarsmentaliteit. Mijn dag bestaat ineens uit heel veel ‘ommetjes’. Door al deze leuke functies zorgt de app ervoor dat ik bewuster in beweging ben. Als ik niet oplet zit ik namelijk zo’n 8 uur lang achter mijn computer en dat kan niet goed zijn.”

Door het versturen van dit formulier gaat u akkoord met onze Algemene voorwaarden en privacy policy.