Stel jouw basisgarderobe samen

met styliste Sabrina van Styling Stories

Door meer basics aan je garderobe toe te voegen, wordt het combineren van kleding volgens Sabrina van ‘Styling Stories’ een stuk makkelijker. “Doordat je meer combinaties kunt maken met minder kleding, hoef je minder nieuwe items aan te schaffen.” Duurzaam en goed voor je portemonnee. Benieuwd hoe je een basisgarderobe samenstelt? Sabrina vertelt hoe je hiermee begint, waar je op moet letten en wat de voordelen van een goede basisgarderobe zijn.

Door: Daphne van Kaam

1. Je basiskledingstukken selecteren

"Met een basisgarderobe kun je goede combinaties maken. Je bewust zijn waar je je goed in voelt en wat je wilt uitstralen, is het uitgangspunt van jouw basisgarderobe. Begin nu met jouw kledingkast. Welke kledingstukken die erin hangen, draag jij het meest en waar voel jij je het fijnst in? Maak een selectie van de door jouw meest gedragen items en maak daaruit jouw top 10. Zijn dat items zoals een zwarte blazer, een T-shirt, een witte blouse, een mantel, of juist uitgesproken items, zoals opvallende jurken of blouses met pofmouwen? Een zwarte blazer is een goed basisitem, maar voor iemand anders kan diezelfde blazer in het knalrood ook een goede basic zijn, die net zo veelzijdig te dragen is. Het is dus voor iedereen persoonlijk wat er precies valt onder je basiskledingstukken. Door hier een selectie van te maken, heb je een goede leidraad voor je basisgarderobe.”

2. Je kledingkast opruimen

"Nu je een selectie hebt gemaakt van items die je vaak draagt en waarin je je fijn voelt, kan je uitstralen wat je wilt. Bovendien heb je nu ook een heel goed overzicht van de items die je niet meer draagt en items die niet meer bij je basisgarderobe passen. Haal je kledingkast leeg en maak aan de hand van je top 10, een selectie van items die gedoneerd of verkocht kunnen worden en kledingstukken die mogen blijven. Maak ook een stapel met items om te vervangen. Een zwarte blazer van acht jaar geleden was wellicht toen een goede basic, maar is nu misschien wat afgedragen en qua pasvorm niet meer actueel.”

3. Bepaal welke aanvulling je kledingkast nodig heeft


“Nu je kledingkast is opgeruimd, kan je bepalen welke aanvulling je kledingkast nodig heeft om je basisgarderobe compleet te maken. Door een blik te werpen op jouw top 10, kun je goed inschatten waarmee je je kledingkast kan aanvullen. Vervang de basics die niet meer up to date zijn, maar nog wel aansluiten bij jouw basisgarderobe en inventariseer welke kledingstukken nog ontbreken. Heb je veel uitgesproken items in je top 10, dan kun je overwegen om een paar veelzijdige basics toe te voegen aan je kledingkast, zodat je de uitgesproken items veelzijdiger kan combineren. Zet een zwarte pantalon op je shopping list die goed combineert met die geprinte blouse. Vul aan met een mooi zwart leren jack en andere items waarvan je weet dat je deze nog jaren gaat dragen, want daar draait het uiteindelijk om in je basisgarderobe.”

4. Shop kwalitatieve items
“Ga liever voor kwaliteit boven kwantiteit. Je kan beter een paar tientjes meer betalen voor een basisitem dat voldoet aan al je wensen, zoals pasvorm, kwaliteit en kleur. Een nét-niet item dat niet aan je wensen voldoet, belandt namelijk vaak achterin je kledingkast. Om een kwalitatief goed item te herkennen kan je bijvoorbeeld letten op de afwerking: zijn de naden netjes, recht gestikt en stevig? Zitten er geen draden los en zijn de knoopjes van kledingstukken goed vastgenaaid?. Check ook de kwaliteit van de stof. Die is cruciaal. Je kan bij jassen bijvoorbeeld voelen of de stof zacht en stevig aanvoelt. Kijk naar de weefseldichtheid, want hoe meer draden per centimeter, hoe robuuster de stof. In geval van breisels kan je kijken hoe strak de draden op elkaar zitten. Hoe groter de afstand tussen de draden, hoe sneller er lusjes ontstaan. Bij katoenen items kun je de stof tegen het licht houden: hoe beter je er doorheen kunt kijken, hoe dunner het materiaal is. Let tenslotte nog op de pasvorm van het kledingstuk. Het komt vaak voor dat bij kleding met een snel productieproces de verhoudingen niet kloppen. Bij shirts bijvoorbeeld, gaat het vaak mis bij de schouders, mouwen, hals en bovenkant van de rug." 

5. Voeg items toe in een neutraal kleurenpalet
“Zorg ervoor dat er items in je kledingkast hangen in een neutraal kleurenpalet. Dit zijn de kleuren die niet voorkomen in de regenboog, zoals ecru, zand, beige, caramel, lichtgrijs, donkerblauw en zwart. Kies de neutrale kleuren die jij mooi vindt. Je zult merken dat items in fellere kleuren of met prints, goed met die neutrale kleuren matchen.”

6. Doe elk seizoen een basis garderobe check
“Doe twee keer per jaar in het voorjaar en in het najaar een basisgarderobe check waarin je deze stappen opnieuw doorloopt. Kijk ook welke items je naar het volgende seizoen kan meenemen door bijvoorbeeld in de winter een colletje onder een zomerjurk te dragen of dat wintervest op de lenteavonden als mantel te gebruiken. Zo creëer je stap voor stap jouw duurzamere basisgarderobe en hoef je uiteindelijk minder nieuwe items aan te schaffen.”