Voedingscoach Naela Health over bewust eten:

“Een eetpatroon moet leefbaar zijn en niet voelen als een dieet.”

Annalena haar zoektocht naar bewuster eten inspireerde haar voor een carrièreswitch. Inmiddels werkt ze 3 jaar als voedingscoach en helpt ze anderen met haar platform Naela Health om bewuster te eten. We spreken haar over waarom ze bewust eten verkiest boven lijnen, waaruit je bord moet bestaan volgens een bewust voedingspatroon en ze deelt haar filosofie over bewust eten.

Door: Daphne van Kaam

Quote Start

“Ik had geen idee wat ik wel of niet moest eten om er niet elke dag uit te zien alsof ik 6 maanden zwanger was.”

Quote End

Qey: Hoe is je zoektocht naar bewust eten begonnen?
“Ik had vaak last van darmproblemen zoals een opgezette buik, niet goed naar de wc kunnen en ga zo maar door. Ik had geen idee wat ik wel of niet moest eten om er niet elke dag uit te zien alsof ik 6 maanden zwanger was. Daarnaast wilde ik ook een paar kilo’s kwijt en ben ik naar een diëtiste gegaan. Die gaf me al redelijk snel het advies om op een fodmap dieet te gaan. Daar ben ik toen mee begonnen, maar dit was bijna onmogelijk vol te houden. De eerste dag zat ik samen met een vriendin bij een vegan lunchtent en ik kon bijna niets eten. Ik had al snel door dat dit dieet op langere termijn niet voor mij zou werken. Ik besloot zelf op onderzoek uit te gaan. Ik kwam terecht bij het Institute for Integrative Nutrition in New York. Hier boden ze een opleiding tot voedingsdeskundige aan. Toen ging er bij mij een lichtje branden. Ik bedacht me dat ik van mijn zoektocht mijn werk wilde maken en besloot mijn carrière in de reclamewereld achter mij te laten.”

Qey: Inmiddels heb je van bewust eten je vak gemaakt en ben je 3 jaar werkzaam als voedingsdeskundige. Waar help je je klanten mee?
“Het lichaam is eigenlijk een soort supercomputer die precies weet waar het wel en niet goed tegen kan. Wij weten alleen zelf niet altijd hoe we ernaar moeten luisteren. Bewust eten houdt in dat je leert luisteren naar de signalen van je lichaam zoals bijvoorbeeld een opgeblazen buik. Als je weet waar dit vandaan komt, kun je kijken hoe je je darmen beter kunt voeden en tot rust kunt brengen. Daar begeleid ik mijn klanten bij. Mijn filosofie achter bewust eten is dat een eetpatroon leefbaar moet zijn en niet voelt als een dieet of iets wat niet mag. Ik wil voeding op een positieve manier benaderen. Als jij gek bent op pizza, ga ik je dit genot zeker niet afnemen. We kijken hoe je met een paar tips en tricks je favoriete pizza een stuk gezonder kunt maken.”

Qey: Wat is volgens jou het grootste verschil tussen bewust eten en lijnen?
“Bewust eten gaat veel verder dan streven naar het ideale gewicht of een platte buik, je kunt er je hele gezondheid positief mee beïnvloeden. Door bewust te eten heb je zelf in handen hoe vaak je ziek wordt, hoe goed je in je vel zit of hoe lekker je slaapt. Bij bewust eten ligt de focus niet op afvallen. Ik zeg altijd: “je bent wat je eet”. Het gaat om het vinden van een gezond eetpatroon dat op langere termijn voor jou werkt. Gezonde voeding is super persoonlijk, er is geen one size fits all. Bewust eten en leren om intuïtief naar je eigen lichaam te luisteren is key.”

Qey: Bij bewust eten ligt de focus niet op afvallen. Moeten we dan toch aan de lijn om wat kilo’s kwijt te raken?
“Nee, met lijnen is het doel namelijk om in een korte tijd af te vallen. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat diëten op de korte termijn helemaal niet werkt. 95% komt weer terug op het oude gewicht en vaak nog met wat extra kilo’s. Dit heeft te maken met het feit dat het simpelweg niet vol te houden is. Bij bewust eten ligt de focus niet op afvallen, maar op een persoonlijk en gezond eetpatroon vinden. De gewenste kilo’s verliezen is dan vaak een fijne bijkomstigheid.”

Qey: Een eetpatroon is heel persoonlijk, dat lijkt me best lastig bij het bedenken van recepten. Hoe komen die tot stand?
“Bij het maken van recepten kijk ik altijd naar de belangrijkste voedingsstoffen en bouwstoffen. Ik maak met een klant een ‘ideal plate’ wat opgebouwd is uit 60% groenten, 20% goede eiwitten, 10% gezonde vetten en 10% volle granen. Vanuit deze gedachten bedenk ik mijn recepten. Zo zorg ik ervoor dat je met elk gerecht een gezonde hoeveelheid van eiwitten, vetten en koolhydraten binnenkrijgt. Ik heb bijvoorbeeld net een traject afgesloten met iemand die in drie maanden 8 kilo is afgevallen, omdat ze heeft geleerd anders te kijken naar eten. Ze eet tegenwoordig zelfs meer dan voorheen, maar is toch afgevallen. Het is fantastisch om te zien dat je echt een verschil kunt maken.” 

Qey: Zijn al jouw recepten vegan?
“Groenten moeten zeker de hoofdrol spelen, maar ik eet niet vegan omdat er een aantal vitamines en mineralen zijn die ik anders te kort kom. Ik ben een zogenaamde ‘flexitarian’. Ik eet 2 keer per week vis en 1 keer per week vlees of kip. De recepten zijn niet vegan, maar het grootste deel is wel vegetarisch of heeft een vegan of vegetarische optie. Als je vegetarisch of vegan eet is dat fantastisch, maar moet je er wel opletten dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je kijkt naar voedingswetenschappen en de achtergrond daarvan valt er veel te zeggen voor dierlijke producten. De gezonde vetten die in makreel of haring zitten zijn echt fantastisch. Ook zitten er eiwitten in kip die alle 9 essentiële aminozuren bevatten. Deze helpen onder andere bij het creëren van celstructuur, denk aan; haar, huid en nagels. Ook zorgen deze aminozuren voor energie en helpen ze bij het opbouwen van spierweefsel. Dat is in weinig gevallen zo met plantaardige producten. Als je vegetarisch of vegan wilt eten, moet je voldoende research doen en opletten dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt.”

Qey: Body positivity is momenteel een belangrijk thema. Zie je dit ook terug in de praktijk?
“Bij de jongere generatie zie ik een lichte verschuiving van het schoonheidsideaal. Ik ben 32 en mijn generatie is opgegroeid met de dunne en lange Naomi Campbell als schoonheidsideaal. Bij twintigers van nu zie ik juist dat ze steeds meer bezig zijn met body positivity en eten wat goed voelt. Hoe ouder de cliënten zijn, hoe meer de focus ligt op eten dat zorgt voor een gezond en goed werkend lichaam.”

Qey: Wat verwacht je van de toekomst op het gebied van bewust eten?
“Ik denk en hoop dat mensen steeds meer gaan inzien hoe belangrijk voeding is voor je gezondheid. Met idealiter als gevolg dat bewust eten het nieuwe lijnen is.”

Over de expert
Als dochter van een maag-darm arts en homeopaat is het menselijk lichaam voor voedingsdeskundige Naela Health geen onbekend terrein. Menselijke gezondheid en met name de darmen vormde vroeger al een groot thema binnen haar gezin. Later vond ze zelf ook haar passie in voeding en ontwikkelde ze zichzelf als voedingscoach. Vandaag de dag helpt ze mensen bewuster te eten.

“Bewust eten houdt in dat je leert luisteren naar de signalen van je lichaam zoals bijvoorbeeld een opgeblazen buik.”

Q

Door het versturen van dit formulier gaat u akkoord met onze Algemene voorwaarden en privacy policy.