Clean Beauty

alles wat je wilt weten over deze ontwikkeling

Waar de beautyindustrie voorheen vooral draaide om het resultaat – een gladdere huid, een stralende teint, glanzende lokken – willen we als consumenten tegenwoordig ook dat onze producten zo lief mogelijk zijn voor het milieu. En kunnen die enge chemicaliën verdwijnen uit onze favoriete crèmes, gels en shampoo's, please?

Door: Yasmine Esser

De kans is groot dat er producten in je badkamer staan die zich presenteren als 'natural' of 'green'. Of die het nieuwste buzzword in de beautybranche op de verpakking hebben staan: 'clean'. Er is namelijk steeds meer aandacht voor wat we op ons gezicht en lichaam smeren. Een product moet doen wat het belooft, maar is het ook duurzaam? En zit het niet bomvol overbodige stoffen?

Uit een nieuw onderzoek van The Soil Association's Organic Beauty & Wellbeing Market kwam naar voren dat 39 procent van de millennials en generatie Z het belangrijk vindt dat de producten die ze op hun gezicht en lichaam smeren milieuvriendelijk zijn. Cosmeticabedrijven spelen daar maar wat graag op in. Zo heeft Douglas zelfs een clean beauty afdeling in de webshop. Maar clean beauty, wat is dat eigenlijk precies?

Wat is clean beauty?
De vraag 'wat is clean beauty?' is helaas niet zo eenvoudig te beantwoorden. Het lastige aan deze trend is namelijk dat ieder merk zijn eigen definitie van 'clean' mag hanteren.

"Er bestaat geen wettelijke definitie voor 'clean beauty' of ‘natuurlijk", zegt Marjolein van Oostrum, woordvoerder van de Nederlandse Cosmetica Vereniging. "Het zijn geen wettelijk geregelde termen."

Dit antwoord voelt erg onbevredigend. Parfumerieketen Douglas hanteert een eigen definitie. Om te beginnen zijn alle producten in het digitale clean beauty-schap dierproefvrij. Clean staat volgens de cosmeticaketen niet voor 'beter dan', maar voor 'vrij van'. Cyclische siliconen, parabenen en sulfaten zijn bijvoorbeeld enkele ingrediënten die zijn uitgesloten. Ook deze ingrediënten zitten niet in de clean beautyproducten: formaldehydes, harde sulfaten, minerale oliën, synthetische geuren, phthalate, chemische spf, ethanolamine en PEG's.

Over het algemeen kunnen we dus zeggen dat clean beauty staat voor producten die op een bewuste manier zijn gemaakt, op een manier die niet slecht is voor je lichaam én niet slecht is voor het klimaat. En dat de producten vrij zijn van overbodige stoffen.

Quote Start

“De scheidslijn tussen clean beauty en natural skincare lijkt dun, maar er is wel degelijk een verschil.”

Quote End

Het verschil tussen clean beauty en natuurlijke producten
De scheidslijn tussen clean beauty en natural skincare lijkt dun, maar er is wel degelijk een verschil. Met producten op basis van natuurlijke ingrediënten wordt bedoeld dat ze vrij zijn van synthetische stoffen. Dat kunnen compleet nieuw gemaakte grondstoffen zijn, maar ook nagemaakte natuurlijke stoffen, legt Dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts cosmetische dermatologie, uit in een blog over clean beauty. Vitamine C komt bijvoorbeeld voor in de natuur, maar kan ook kunstmatig gemaakt worden.

Als het gaat over clean beauty (maar nogmaals: een vaste definitie daarvan bestaat nog niet), gaat het vaak over het uitsluiten van bepaalde stoffen. Parabenen bijvoorbeeld.

Parabenen zorgen ervoor dat cosmetica langer houdbaar is en niet bederft of gaat schimmelen. De laatste twintig jaar wordt de veiligheid van parabenen regelmatig in twijfel getrokken. Een aantal onderzoeken laat bijvoorbeeld zien dat parabenen zich kunnen gedragen als het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Dit ligt echter genuanceerd, waardoor je niet kunt zeggen: parabenen zijn slecht voor je gezondheid. Een directe relatie met borstkanker is bijvoorbeeld nooit aangetoond.

Beter voor je huid?
Clean beauty betekent niet per se dat het beter is voor je huid. Al doet die term 'clean' wel een beetje vermoeden dat alle andere producten 'dirty' zijn. Dat is niet altijd terecht.

Er is wel een verklaring voor deze scheidslijn. De clean beauty-trend komt uit de Verenigde Staten en daar nemen ze het niet zo nauw met regels rond cosmetica. In Europa is de wetgeving rondom persoonlijke verzorgingsproducten vele malen strenger dan in de VS. In Europa staan meer dan 1300 ingrediënten op een zwarte lijst omdat ze niet veilig zouden zijn in cosmetica. In de VS zijn maar 11 ingrediënten verboden.

Emma Meredith, apotheker en directeur generaal bij de CTPA, (Cosmetic Toiletry & Perfumery Association), de Engelse cosmeticavereniging, laat in een verklaring weten dat clean beauty absoluut niet betekent dat andere producten schadelijk zijn. "Cosmetische producten zijn een van de meest bestudeerde en veiligste consumentenproducten die op de markt zijn. We kunnen allemaal vertrouwen hebben in de veiligheid van onze cosmetische ingrediënten, omdat er strenge wetten zijn om hun veiligheid te beoordelen."

Quote Start

“We kunnen allemaal vertrouwen hebben in de veiligheid van onze cosmetische ingrediënten, omdat er strenge wetten zijn om hun veiligheid te beoordelen."

Quote End

Kies dus niet voor clean beauty omdat het beter voor je huid zou zijn of omdat andere producten schadelijk zijn. Maar wel omdat je het belangrijk vindt dat verzorgingsproducten op zo’n manier worden gemaakt dat ze het klimaat geen schade toebrengen. En omdat je het fijn vindt producten te gebruiken met zo min mogelijk ingrediënten. En niet te vergeten: alle stoffen komen via het doucheputje ook terecht in het milieu.

Hoe herken je clean beauty producten? 
We snappen dat je geen zin hebt om van allerlei producten de ingrediëntenlijst erop na te slaan. Gelukkig hebben steeds meer winkels een (online) afdeling met clean beauty producten, waardoor het in een oogopslag duidelijk is of je lievelingscrème clean is. 

Ook handig: apps als Yuka, Think Dirty en Clean Beauty. Als je de ingrediëntenlijst scant, beoordeelt de app het product op samenstelling en ingrediënten. Je krijgt vervolgens een groen, oranje of rood bolletje te zien. 

Vind je het belangrijk dat je producten goed zijn voor het milieu? Dan kun je ook letten op keurmerken. Volgens MilieuCentraal zijn producten met de keurmerken Demeter, Cosmos Organic, Ecocert en het Europees Ecolabel het beste voor het klimaat. 

Kies je cosmetica wijs
De belangrijkste reden om voor clean beauty te kiezen, is omdat je het geen prettig idee vindt dat je wordt blootgesteld aan een heleboel stoffen die je niet nodig hebt. Doe het voor jezelf – je huid is immers het grootste orgaan van je lichaam – maar ook voor de natuur. Als consument heb je invloed op de wereld door producten te kopen waar je achter staat. Door steeds bewuste keuzes te maken voor duurzame producten, kun je je steentje bijdragen aan de wereld. 

Dat gezegd hebbende, is het gebruik van cosmetica en huidverzorging natuurlijk ook ontzettend persoonlijk. Emma Meredith van de CTPA pleit er daarom voor dat je je producten kiest op basis van je huidtype, leefstijl, wat je een fijn product vindt en je budget.

Door het versturen van dit formulier gaat u akkoord met onze Algemene voorwaarden en privacy policy.