Life Coach Zayra Muller over de zoektocht naar geluk:

“Geluk wordt bepaald door je ervaringen, gedachten, geloof en gevoelens.”

Door: Daphne van Kaam

Quote Start

“Geluk wordt bepaald door je ervaringen, gedachten, geloof en gevoelens.”

Quote End

Gelukkig zijn, wie wil dat nou niet? We zijn tegenwoordig massaal op zoek naar dit geluk. Maar waarom zijn we hier zo bewust mee bezig? Wij spraken systemisch & master coach Zayra Muller over wat geluk voor haar betekent, hoe je gelukkiger kan zijn en waar de zoektocht naar geluk vandaan komt.

Qey: Je helpt mensen bij zelfontwikkeling en het vinden van geluk. Is dit iets wat je altijd al hebt willen doen?
“Ik was als kind al heel nieuwsgierig naar mensen en wilde altijd alles van iedereen weten. Vroeger als mijn ouders in gesprek waren, ging ik stiekem op de trap zitten om ze af te luisteren. Vanuit die nieuwsgierigheid ben ik eerst de journalistiek in gegaan, maar daar vond ik niet wat ik zocht. Toen heb ik de balans opgemaakt en gekeken naar waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Dat bleek vooral bezig zijn met wat mensen beweegt. Dit vormt eigenlijk de basis van wat ik nu doe. Als life coach help ik mensen om erachter te komen wat ze beweegt en waar ze gelukkig van worden.”

Qey: Van Dale definieert het woord geluk als volgt: “Aangenaam gevoel van iemand die zich verheugt”. Sluit dit aan bij jouw definitie van geluk?
“Geluk is een staat van ‘zijn’. Deze wordt bepaald door je ervaringen, gedachten, geloof en gevoelens. Dit is heel persoonlijk en daarom denk ik dus niet dat er één definitie bestaat. De kunst is juist om erachter te komen waar jij gelukkig van wordt en wat geluk voor jou betekent.”

Qey: Als we ergens een leger aan gelukkige mensen zien, is het wel op sociale media. Hoe kijk jij naar de afspiegeling van geluk op sociale media?
“Er wordt nog steeds gedacht dat er iets mis is met je wanneer je kwetsbaar bent. Die kwetsbaarheid laat dus niet iedereen graag zien. Toch zie ik op sociale media langzamerhand een omkeer ontstaan. Steeds meer mensen laten juist ook die kwetsbare kant zien. De corona crisis heeft hier naar mijn idee ook aan bijgedragen. Mensen zijn hun baan kwijt en jongeren zitten vaker thuis met depressieve klachten. Je ziet dat er daarom juist nu behoefte is aan meer aandacht voor die kwetsbaarheid, ook op social media. Ik heb het gevoel dat we op een keerpunt staan en weer meer ruimte willen maken voor kwetsbaarheid. Alhoewel we hier zeker nog veel stappen in kunnen maken.”


Qey: Met talloze ‘gelukscoaches’ is geluk tegenwoordig een big business geworden. Er wordt op deze manier ook regelmatig financieel misbruik gemaakt van mensen met psychische hulpvragen zoals het vinden van geluk. Is geluk volgens jou te koop?
“Nee, geluk is niet te koop. Geluk is geen universele formule, maar een samenstelling van persoonlijke componenten. Deze kan ik niet voor je bepalen, maar wel met je onderzoeken. Je kunt dus zeker investeren in je persoonlijke ontwikkeling. Maar het belangrijkste is dat je geld uitgeeft aan een training of coach die jou de tools aanreikt om bepaalde antwoorden te vinden.”

Qey: Er is tegenwoordig een wildgroei aan life coaches. Hoe weet je dat iemand goed is?
“In principe kan iedereen zichzelf coach noemen. Daarom is het goed om te kijken of een coach aangesloten is bij de beroepsorganisatie Nobco. Hier zijn enkel coaches bij aangesloten die een opleiding met het EQA (European Quality Award) keurmerk, succesvol hebben afgerond. Maar het is ook goed om te beseffen dat een coach niet hetzelfde is als een psycholoog. Een coach helpt je met het verbeteren van bepaalde situaties en is gericht op de toekomst. Psychologen helpen meer bij het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen. Als je dus kampt met psychische problemen is het aan te raden voor iemand te kiezen met een achtergrond in de psychologie. Behandelingen bij een coach en psycholoog gaan goed hand in hand. Ik heb veel cliënten die naar een coach gaan én naar een psycholoog. Bij mij werken ze aan wat ze willen in de toekomst en bij de psycholoog zijn ze meer bezig met het verwerkingsproces.” 


Qey: Jij biedt mensen een weg naar ‘duurzaam geluk’, wat houdt dit in?
“Duurzaam geluk houdt in dat je op lange termijn geluk en tevredenheid ervaart. Je kan gelukkig zijn, maar wel veel ongelukkige momenten hebben. Ik ga met een cliënt kijken wat voor diegene belangrijk is en wat hem of haar het gevoel van voldoening geeft. Daarna ga ik kijken welke acties of activiteiten daarbij horen. Door dit samen te onderzoeken en te reflecteren, help je iemand het (duurzaam) geluk te ontdekken. Met als gevolg dat de ongelukkige momenten zullen afnemen omdat hij of zij weet waar de gelukkige momenten te vinden zijn. Je kan het dus sturen.”

Qey: Welke valkuilen zie je in de praktijk veel voorkomen?
“Wat ik vaak zie, is dat mensen vooral extrinsiek gemotiveerd zijn en het geluk dus buiten zichzelf zoeken. De motivatie wordt dan gebaseerd op factoren van buitenaf zoals de omgeving, familie en vrienden. Ze streven bijvoorbeeld naar aanzien, status of geld. Wat je ziet is dat deze mensen er op lange termijn achter komen dat dit geen voldoening geeft en dat zorgt voor stress. Vooral de millennials zijn heel erg bezig met wat de buitenwereld ergens van vindt. Zij zijn dus ook op het gebied van geluk al snel extrinsiek gemotiveerd. Als ik kijk naar mijn collega’s en de maatschappij, focust generatie X van 40-60 jaar zich minder op het vinden van geluk. Deze generatie is door hun ouders heel anders opgevoed. Voor de ouders van generatie X lag na de oorlog de focus namelijk op het voorzien van fysieke veiligheid en economische vrijheid. Dit heeft generatie X dus van huis uit meegekregen. Voor een groot deel van de millennials is dit inmiddels vanzelfsprekend. Het gevolg hiervan is dat zij streven naar het vervullen van een hogere behoefte in de piramide zoals waardering, erkenning en zelfontplooiing.” 

Qey: We leven in een prestatiemaatschappij en soms voelt het bijna alsof geluk ook uitgegroeid is tot iets waar je ‘succesvol’ in moet zijn. Slaan we niet een beetje door?
“Ja, we slaan soms door. Er zijn altijd momenten in het leven die je niet kunt voorzien. Mijn vader zei ooit: “De roeping van de mens is om mens te zijn”. En wat bij de mens hoort is een leven met twee kanten: de happy times maar ook de mindere momenten. Het herkennen en erkennen van je emoties is heel belangrijk. Dit emotionele pakket bestaat uit blijheid en plezier maar ook uit verdriet en boosheid. Geluk is zoals eerder gezegd een staat van ‘zijn’. Het is dus handig als je weet waar geluk voor jou in zit en welke waarden die staat van ‘zijn’ hebben. Op die manier kun je je op moeilijke momenten focussen op de dingen waar je wél invloed op hebt.”

Qey: Dan rest mij tot slot nog een vraag: ben jij gelukkig?
“Ik ben een gelukkig mens met ook ongelukkige momenten.”

Quote Start

“Geluk wordt bepaald door je ervaringen, gedachten, geloof en gevoelens.”

Quote End

“Ik ben een gelukkig mens, met ook ongelukkige momenten.”

Q

Door het versturen van dit formulier gaat u akkoord met onze Algemene voorwaarden en privacy policy.