De vrouw die met haar skincare lijn Sara Rosalie

het begrip duurzame beauty betekenis wil geven

Sara Rosalie startte in 2017 haar gelijknamige duurzame skincare lijn Sara Rosalie. Ze deelt wat ze met haar merk wil bijdragen, vertelt hoe je je skincare ritueel kan verduurzamen en gelooft dat haar producten een antwoord kunnen zijn op de eindeloze zoektocht naar hét product dat werkt: “Dat bestaat namelijk niet.”

Door: Daphne van Kaam

Quote Start

“Duurzaamheid is naar mijn idee een hol begrip geworden. Ik gebruik tegenwoordig liever het woord ‘bewust’.”

Quote End

Qey: Je bent oprichtster van het huidverzorgingsmerk Sara Rosalie. Hoe is is dit ontstaan? “Ondernemen zat eigenlijk altijd al in me, net als mijn interesse voor cosmetica. Ik ben opgegroeid op Texel en met mijn producten wil ik het gevoel van dit eiland doorgeven. Ze moeten je omarmen, natuurlijk zijn, rust aan je huid geven en een gevoel van vrijheid geven. Ik heb een passie voor het overbrengen van verhalen. Ik heb Nederlandse journalistiek gestudeerd en zie de producten van Sara Rosalie als een middel om mijn visie te delen.” 

Qey: Welk verhaal wil je met je merk Sara Rosalie de wereld in sturen?
“Door alle marketing trucjes van cosmeticamerken zijn we vergeten hoe de huid werkt. Ik wil vrouwen laten inzien dat de huid niet veel nodig heeft. De cosmetica industrie is gebaseerd op een belofte. Hierdoor belasten veel vrouwen de huid continu met producten die van alles beloven. Ik geloof heel erg in de eenvoud van dingen, less is more. Elke huid is anders en iedereen heeft zijn eigen ‘eco-systeem’. Ik geloof dat het enige wat je huid nodig heeft een voedend product is en dat kan universeel zijn. Voor onze producten werken we met het keurmerk ‘Allergy Certified’, omdat het de kans op huidirritatie en het ontwikkelen van een allergie minimaliseert.”

Qey: Met de producten van Sara Rosalie bied je duurzame huidverzorging. Wat houdt dat in?
“Overconsumptie is tegenwoordig een mega probleem, ook in de beauty branche. Ik zie duurzame huidverzorging als de boodschap om vrouwen te laten inzien wat ze echt nodig hebben. Ik geloof echt dat ons merk en de producten een antwoord kunnen zijn op die eindeloze zoektocht naar hét perfecte product, doordat het je weer in contact brengt met je eigen huid en je er vertrouwen in krijgt. Men zoekt vaak naar een product dat je tien jaar jonger doet lijken of je in één klap van je acne af helpt. Dat bestaat natuurlijk niet en zo vergeet je de eigenlijke oorzaak van hoe je huid zich gedraagt. We zijn er niet alleen om producten te verkopen, maar willen als skincare merk graag meer informatie delen met als doel dat je als consument beter bewust wordt van wat je écht nodig hebt. Als je jouw huid beter leert kennen, hoef je minder te kopen en voorkom je miskopen. We werken aan die bewustwording door waardevolle informatie te delen via ons huidverbeteringsplan, onze nieuwsbrieven en social media.”


Qey: Wat houdt duurzaamheid in voor jou?
“Dit houdt voor mij in dat je als bedrijf verantwoordelijkheid neemt voor wat je doet. Onze verpakkingen zijn bijvoorbeeld 100% recyclebaar en onze sticker-leverancier plant bomen terug met een deel van de opbrengst. Bij elke stap die ik zet probeer ik met de mogelijkheden die ik heb, zowel ethisch als naar de wereld toe, bewust te ondernemen. Ik gebruik tegenwoordig liever het woord ‘bewust’. Duurzaamheid is naar mijn idee een beetje een hol begrip geworden.”

Quote Start

“Vrouwen belasten de huid continu met producten die van alles beloven.”

Quote End

Qey: Je bracht onlangs het statement uit dat je jouw merk niet langer meer met duurzaam wil bestempelen?
“Ik vind het belangrijk om mensen bewust te maken van wat duurzaamheid inhoudt. Met dit tegengeluid wil ik ervoor zorgen dat mensen het gesprek met elkaar aangaan. Het is een heel breed begrip en voor mij geldt hierbij; show, don’t tell. Hiermee bedoel ik dat je als bedrijf niet alleen zegt ‘wij zijn duurzaam’, maar dat je ook laat zien wat je allemaal doet op dit gebied. Het is niet beschermd, dus elk bedrijf mag gewoon zeggen dat ze duurzaam zijn. Dat is dus ook het gevaar. Het begrip wordt te pas en te onpas gebruikt en zolang grote concerns ook zonder bewijs de stempel duurzaam kunnen gebruiken, wat betekent het dan nog?”

Qey: Hoe kunnen vrouwen die hun skincare ritueel willen verduurzamen alerter zijn als consument?
 “Vraag aan merken op welke manier ze duurzaam bezig zijn, waar ze op letten en vraag door. Vaak hebben merken ook een website met een pagina over duurzaamheid en hun aanpak. Maar het allerbelangrijkste is iets wat je zelf kan doen: vraag jezelf, voordat je iets aanschaft, altijd eerst af of je het echt nodig hebt.”

Qey: Wat vind jij interessante ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid in de beautybranche?
“Aan de producent zijde vind ik circulariteit een hele interessante ontwikkeling. Wat je nu ziet, is de opkomst van circulaire verpakkingen en ook ketenproducten worden steeds bekender. Bij het oogsten van bosbessen worden bijvoorbeeld alleen de mooie bosbessen gebruikt voor de supermarkt. In plaats van dat je de minder mooie bosbessen weggooit, worden deze nu tot een grondstof voor cosmetica vermaakt. Op deze manier maak je bij een productie maximaal gebruik van de grondstoffen.”

Qey: Wat hoop jij bij te kunnen dragen aan de toekomst?
“Er zijn steeds meer mensen die met huidproblematiek te maken krijgen. Ik hoop dat ik die mensen zelfvertrouwen en rust kan geven, zodat ze beter in hun vel komen te zitten. Dit doen we door met Sara Rosalie op een transparante manier kennis over de huid en producten te communiceren. Als je je huid beter kent en weet waar deze behoefte aan heeft, hoef je minder te consumeren. Zo hoop ik dus zowel op sociaal vlak als op het gebied van duurzaamheid iets bij te dragen.”

Quote Start

“Als je je huid goed kent en daardoor goed in je vel zit, consumeer je minder.”

Quote End

Bewust eten met Naela Health

Bekijk video's

Door het versturen van dit formulier gaat u akkoord met onze Algemene voorwaarden en privacy policy.