Duurzaam reizen: tips voor een vakantie met minder milieu impact

We mogen weer vliegen! Maar willen we dat nog wel? Een duurzame vakantie is geen contradictio in terminis als je bereid bent een paar aanpassingen te doen. Qey verzamelde tips voor een reis met minder milieu-impact.

Door: Yasmine Esser

Duurzaam op vakantie? Blijf dichtbij huis
Hagelwitte stranden, een blauwe oceaan en rotspartijen in het water. Oh, wat verlángen we daarnaar. Als je het klimaat zo min mogelijk schade wilt berokkenen, is het helaas niet slim om hiervoor naar de andere kant van de wereld te vliegen. Vliegen veroorzaakt nou eenmaal een hoop CO2-uitstoot.

Ter vergelijking: een zonvakantie van 2 weken naar Bali geeft voor 4 personen een uitstoot van ruim 16.000 kg CO2. Terwijl twee weken zonvakantie op de Canarische eilanden voor een uitstoot van 4.600 kg CO2 zorgt, blijkt uit cijfers van Milieu Centraal.

Wil je toch echt verder dan de eigen landsgrenzen? Kies dan voor de dichtstbijzijnde optie. Voor tropische plaatjes hoef je écht niet per se naar Azië. Ook op Mallorca vind je prachtige stranden en fijne beach clubs. Oh en boek liever één keer een lange vakantie dan vijf korte. Het is beter voor het klimaat om minder vaak weg te gaan. Alle kleine beetjes helpen.

Geniet van de reis zelf
Hoe trager je reist, hoe milieuvriendelijker het is. Dat zou je als een soort basisregel kunnen hanteren. Een cruise uitgezonderd, dat is zo’n beetje het slechtste wat je kunt doen voor het klimaat. Maar een wandel- of fietsvakantie is bijvoorbeeld ontzettend duurzaam.

Vergeet ook de trein niet als alternatief voor het vliegtuig. Vlak voor de coronapandemie uitbrak, waren treinreizen al in opkomst en we snappen helemaal waarom. Het is gewoon een feestje om in de trein te stappen, onderweg een boek te lezen of dromerig uit het raam te staren zonder te letten op andere weggebruikers.

Wat dacht je van de nachttrein van Amsterdam naar Wenen? Nu deze trein rijdt, zijn ook andere bestemmingen in Centraal-Europa een stuk bereikbaarder geworden. In Wenen pak je bijvoorbeeld de trein naar Krakau, de Poolse stad met een rijke geschiedenis. Ook is het vanaf Wenen nog maar vijf uurtjes naar de Sloveense hoofdstad Ljubljana. Vergeet niet te genieten van de reis zelf, het draait niet alleen om de bestemming.

Kies voor klimaatcompensatie
Toegegeven, het klinkt een beetje als het afkopen van je schuldgevoel. Maar, het is altijd beter dan niets doen.

Bij sommige auto- of reisverzekeringen, vliegmaatschappijen en reisorganisaties kun je aangeven dat je CO2-uitstoot wilt compenseren. Op basis van het vervoermiddel en de lengte van de reis wordt jouw ecologische voetafdruk bepaald. Er wordt gekeken wat jouw aandeel is in de hoeveelheid brandstof en de CO2-uitstoot. Dat wordt uitgedrukt in een bedrag en je kunt ervoor kiezen om dat bedrag bij te betalen. Van dit bedrag worden vervolgens bomen geplant.

Via internet kun je ook zelf je klimaatcompensatie regelen. Je kiest dan welke activiteit je wilt compenseren. Denk aan: gasverbruik, stroomverbruik of vervoer. Vervolgens maak je een bedrag over zodat bomen worden geplant of projecten voor duurzame energie worden gefinancierd.

Kies een duurzame accommodatie
De groenste keuze? Kamperen. De uitstoot van een weekje kamperen op Texel is slechts 13 kilo CO2 per persoon. Moet je wel zin in hebben natuurlijk. Ook huizenruil is een milieuvriendelijke optie.

Als je meer comfort wil, kun je kijken naar een ecolodge of Tiny house. Dit zijn accommodaties die zo zijn gebouwd dat ze een minimale impact hebben op de natuur en de aangrenzende gebieden beschermen. Ook profiteert de lokale bevolking vaak van een ecolodge, denk aan werkgelegenheid en maatschappelijke projecten.

Let bij het boeken van een hotel of appartement op het Green Key keurmerk. Bedrijven met dit certificaat doen op het gebied van duurzaamheid meer dan volgens de wet verplicht is, zonder dat dit ten koste gaat van het comfort en de kwaliteit voor de gast. Dat varieert van niet elke dag de handdoeken vervangen tot zonnepanelen op het dak, waterbesparend sanitair, milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, koken met biologische streekproducten of een eigen moestuin.

Ga voor duurzame uitjes

Ook wat je doet op vakantie telt mee. Duiken, golfen en rondtoeren met de auto is hartstikke leuk, maar niet zo verantwoord. Kies liever voor activiteiten als: wandelen, mountainbiken, zeilen, snorkelen of een museum bezoeken. Daar belast je de natuur nauwelijks mee.

Wil je bewust een steentje bijdragen? Dan kun je bijvoorbeeld gaan trashwalken. Dat is wandelen terwijl je zwerfafval opruimt.

Kies ook wijs bij welke restaurants je gaat eten. Er zijn tegenwoordig tal van restaurants die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Bij het Amsterdamse Instock bijvoorbeeld, koken ze met producten die anders zouden worden weggegooid. Denk aan kromme groenten en fruit dat er niet meer uitziet zoals 'het hoort. Met een 4-gangendiner bespaar je al zo’n 1,74 kilo CO2 die wordt uitgestoten tijdens het vervoeren of verpakken van het eten.

Door het versturen van dit formulier gaat u akkoord met onze Algemene voorwaarden en privacy policy.