Duurzame mode: is kleding leasen een goede oplossing of juist niet?

Fietsen, auto’s en wasmachines leasen vinden we tegenwoordig heel normaal. Maar ook in de mode zijn abonnementen de toekomst. Wel zo duurzaam om kleding niet meer te bezitten, maar te lenen toch? Dat hangt ervanaf.

Door: Yasmine Esser

Een 'schokgolf door de modebranche', noemde modevakblad FashionUnited een artikel uit de Britse krant The Guardian. De kop: Renting clothes is ‘less green than throwing them away’. Met andere woorden: het is slechter om kleding te lenen dan om ze weg te gooien. Het artikel was gebaseerd op een nieuw Fins onderzoek dat inderdaad, voor een deel, aantoonde dat kleding lenen in bepaalde omstandigheden, nadeliger is voor het milieu dan normaal kledinggebruik.

Heel wat slagen om de arm, maar toch: huh?! De deeleconomie (of circulaire economie) wordt juist al jaren gezien als duurzame oplossing voor de toekomst. In de podcast Bestemming 2032: Pioniers van de nieuwe wereld, van ABN AMRO (MeesPierson) wordt abonnementen verkopen zelfs gezien als hét verdienmodel van de toekomst. Experts vertellen in de podcast dat de trend van leasen doorzet en we over pakweg tien jaar nauwelijks nog spullen bezitten.

Nancy Bocken, hoogleraar sustainable business aan de Maastricht Universiteit, zegt bijvoorbeeld: “Verkoop, in plaats van een product, een service. Het product blijft het eigendom van de verkopende partij en die blijft daardoor ook verantwoordelijk voor de levensduur.” Een abonnementsvorm is volgens haar op verschillende manieren duurzamer dan bezit. Zo zijn er minder grondstoffen nodig, omdat producten worden doorgegeven. Ook is het idee dat producten langer meegaan. De kwaliteit van producten zal verbeteren, omdat zowel consumenten als bedrijven daarbij gebaat zijn.


Quote Start

“We moeten kleding meer gaan waarderen en beseffen dat het geen wegwerpartikel is, maar een prachtig item dat met liefde is gemaakt.”

Quote End

Kleding leasen
De deeleconomie is op sommige gebieden al helemaal ingeburgerd. Wie koopt tegenwoordig nog zelf een fiets als je er eentje kunt leasen bij Swapfiets? Kleding lenen is nog wat minder gebruikelijk, al zijn er de afgelopen jaren al wel verschillende leaseconcepten gelanceerd.

Een van de eersten – in ieder geval in Nederland – was Mud Jeans met Lease a Jeans. Eigenaar Bert van Son noemde dat in 2013 al de toekomst. Wie een spijkerbroek wil huren, betaalt twaalf maanden lang 9,95 euro. Daarna kun je 'm ruilen voor een nieuw paar of houden. Voor de tweede jeans betaal je 8,95 per maand. Volgens eigen zeggen is dat businessmodel niet alleen duurzaam, maar ook lucratief – het bedrijf rapporteerde een verdubbeling van de omzet tijdens de pandemie, wat volgens CEO Van Son bewijst dat er een momentum is voor circulaire mode.

Een jaar na de lancering van Lease a Jeans kwam Dutch Spirit met Lease a Suit. In 2015 lanceerde het Zweedse kledingmerk Filippa K Lease the Look.

Zelfs fast fashion ketens als H&M experimenten met kledingverhuur. In een persverklaring zegt Pascal Brun, head of sustainability: "We vinden het leuk om onze fans iets extra's te bieden en we willen onze klanten aanmoedigen om op een circulaire manier naar mode te kijken, omdat we de verandering naar een circulaire mode-industrie willen leiden." Je kunt je achter je oren krabben van zo'n quote van een modegigant, maar het bewijst wél dat niemand meer om de deeleconomie heen kan.

Kledingbibliotheken
En dan zijn er natuurlijk ook nog kledingbibliotheken, waar je kleding van verschillende merken kunt lenen voor een korte tijd. Denk: Lena the fashion library, Iconic Wardrobe en Wauw Closet. Inmiddels zijn er een stuk of negen in Nederland.

Robin Hoogeveen van rental platform Iconic Wardrobe vertelde al eerder aan Qey waarom ze gelooft dat kleding huren helpt om de branche te verduurzamen. "Op dit moment hebben kledingstukken doorgaans geen lange levensduur of worden ze niet veel gedragen. Kleding huren kan daar een hele grote rol in spelen. De levensduur van een artikel wordt verlengd en het wordt ook nog eens veel gedragen. Elke vrouw kan shoppen uit een hele grote garderobe. Dit is veel beter voor het milieu, dan dat we alles nieuw kopen en snel weer weg doen of erger nog: niet dragen.”

En dát de mode-industrie moet verduurzamen is voor haar evident. “De mode-industrie is de op een na vervuilendste industrie wereldwijd. Er wordt ontzettend veel water gebruikt, er komen veel schadelijke stoffen vrij, er is veel Co2 uitstoot en de arbeidsomstandigheden in fabrieken waar kleding wordt gemaakt, zijn vaak niet best", vertelde ze. "Als we zo doorgaan, dan ziet de toekomst er niet rooskleurig uit. Hier moeten we samen echt iets in veranderen. Zeker als ik daarbij nadenk over de toekomst van mijn kinderen. We zijn zo gewend dat kleding een wegwerpartikel is geworden. We moeten kleding meer gaan waarderen en beseffen dat het geen wegwerpartikel is, maar een prachtig item dat met liefde is gemaakt.”

Quote Start

“Wees zuinig op je kleding, onderhoud je items goed door ze minder vaak te wassen. Zo gaan je kledingstukken langer mee.”

Quote End

Kleding lenen duurzamer maken: wat zijn de kansen?
Maar goed, dragen al die goed bedoelde initiatieven dan echt niets bij aan het klimaat, zoals het rapport, gepubliceerd in het Finse wetenschappelijke tijdschrift Environmental Research Letters, suggereert? Zo zwartwit is het gelukkig niet, zegt Hanh Vlooswijk Lu van WauwCloset tegen FashionUnited. Zij en Nanette Hogervorst van de Sustainable Fashion Gift Card en de Week van de Kledingbibliotheek, vinden dat de nuance in het rapport ontbreekt.

In het rapport worden alle manieren waarop we met kleding omgaan onderzocht. Van het normale model van kopen en weggooien tot recycling, hergebruik (tweedehands) en delen (leasen of lenen). Vervolgens is van elke gebruiksmethode gekeken hoeveel impact het heeft op global warming.

Onder sommige omstandigheden is het lenen van kleding inderdaad niet zo duurzaam. Dat komt vooral door alle logistieke processen. Zo worden er veel pakketten via de post verstuurd en geretourneerd. Daar liggen kansen: fietskoeriers zouden de (online) kledingbibliotheken een stuk duurzamer maken.

Ook moeten de items natuurlijk na elke gebruiker gereinigd worden. Volgens Hahn Vlooswijk Lu van WauwCloset houdt het rapport echter onvoldoende rekening met de wasmethode van kledingbibliotheken. Zelf werkt ze samen met professionele schoonmaakbedrijven, waardoor het reinigen drie keer energiezuiniger is.

Bovendien gaan de onderzoekers ervanuit dat consumenten net zoveel kleding blijven kopen als ze items leasen. Maar dat

Je kledingkast verduurzamen
Wil je zelf een steentje bijdragen aan het klimaat door je kledingkast te verduurzamen? Wat kun je dan het beste doen? Robin Hoogeveen van Iconic Wardrobe gaf hier onlangs al fijne tips over aan Qey. Natuurlijk is het slim om te kiezen voor duurzame modemerken en voor items van duurzame stoffen, zoals Tencel.

Maar ze heeft ook wat onverwachte, handige tips, zoals: ontdek je eigen stijl, zodat je minder miskopen begaat. En: wees zuinig op je kleding, onderhoud je items goed door ze minder vaak te wassen. Zo gaan je kledingstukken langer mee.

En kleding huren bij een bibliotheek of leasen bij een merk? Ja, maar verdiep je in de manier waarop die bedrijven te werk gaan. Op Fashionplatform-ourworld.nl lees je bijvoorbeeld meer over de kledingbibliotheken in Nederland. En eh, als je kleding leent, koop dan vooral wat minder items. Dat maakt een boel verschil.

Door het versturen van dit formulier gaat u akkoord met onze Algemene voorwaarden en privacy policy.

Welke stappen zet jij al om bewuster met je garderobe om te gaan?