Een duurzame garderobe als must voor 2021

met Robin Hoogeveen van Iconic Wardrobe

Door je kleding te verduurzamen draag je een steentje bij aan een betere wereld. En Robin Hoogeveen van het duurzame rental platform Iconic Wardrobe verzekert je dat het niet alleen maar weggelegd is voor geitenwollensokkentypes: “Duurzame mode is fun. Ik heb geen propvolle kledingkast meer, maar alleen nog maar items waar ik blij van word en die ik met trots draag.” Word jij hier net zo blij van? Qey spreekt haar over duurzame mode en tips om je kledingkast te verduurzamen.

Qey: Ben je altijd al met mode bezig geweest?
"Ik heb altijd een grote liefde gehad voor mode. Ik ben niet een ware fashionista, maar ik houd wel van kleding. Dat heeft altijd een rode draad gespeeld in mijn leven. Ik hou van de stoffen, de materialen, de verhalen achter kledingstukken en het gevoel hoe trots ik kan zijn als ik een item draag. Met alle trends meegaan was vroeger heel verleidelijk voor me, zeker met de fast fashion ketens om mij heen waar ik snel, makkelijk en goedkoop aan alle trends mee kon doen. Totdat ik ook in aanraking kwam met de negatieve kant van de mode-industrie. Ik wilde het anders. Ik ben mijn eigen kledingstijl meer gaan ontdekken en zo kwam ik erachter dat ik juist niet met alle trends moet meegaan, maar goed moet kijken wat bij me past. Naast het verdiepen in mijn kledingstijl, ben ik me ook meer gaan verdiepen in duurzame mode.”

Qey: Wat was je grootste eyeopener in dat proces?
“Duurzame mode had bij mij het geitenwollensokken imago. Maar wat heb ik me daarin vergist. Duurzame mode is fun en nu ik alleen mee doe aan de trends die echt bij mij passen, ben ik mode alleen nog maar meer gaan waarderen. Ik heb geen propvolle kledingkast meer, maar alleen nog maar items waar ik heel blij van word en die ik met trots draag. Nu ik ook de verhalen ken achter kledingstukken, is kleding weer van waarde voor mij en zie ik het niet meer als een wegwerpartikel. Dat is niet zonder slag of stoot gegaan, want de verleiding van iets nieuws kopen, meegaan met de trends, goedkoop kunnen kopen, was groot.”

Qey: Waarom is het zo belangrijk om je kledingkast te verduurzamen?
“De mode-industrie is de op een na vervuilendste industrie wereldwijd. Er wordt ontzettend veel water gebruikt, er komen veel schadelijke stoffen vrij, er is veel Co2 uitstoot en de arbeidsomstandigheden in fabrieken waar kleding wordt gemaakt, zijn vaak niet best. Als we zo doorgaan, dan ziet de toekomst er niet rooskleurig uit. Hier moeten we samen echt iets in veranderen. Zeker als ik daarbij nadenk over de toekomst van mijn kinderen. We zijn zo gewend dat kleding een wegwerpartikel is geworden. We moeten kleding meer gaan waarderen en beseffen dat het geen wegwerpartikel is, maar een prachtig item dat met liefde is gemaakt.”

Qey: Je zoektocht naar het verduurzamen van je kledingstijl leverde je niet alleen meer bewustwording, maar ook een nieuw bedrijf op. Met het rental platform Iconic Wardrobe verhuur je kleding van luxe en duurzame merken. Hoe zie je de rol van het huren van kleding in het verduurzamen van je kledingkast?
“Doordat ik in aanraking kwam met de negatieve kant van de mode-industrie ben ik mij gaan verdiepen in duurzame mode en alternatieven om mode te consumeren. Dat heb ik samengevoegd in Iconic Wardrobe. Op dit moment hebben kledingstukken doorgaans geen lange levensduur of wordt het niet veel gedragen. Kleding huren kan daar een hele grote rol in spelen. De levensduur van een artikel wordt verlengd en het wordt ook nog eens veel gedragen. Elke vrouw kan shoppen uit een hele grote garderobe. Dit is veel beter voor het milieu, dan dat we alles nieuw kopen en snel weer weg doen of erger nog: niet dragen.”

Qey: Wat zie jij als de eerste stap in het verduurzamen van je kledingkast?
“Bewustwording. Veel mensen zijn zich nog niet bewust van wat hun gedrag doet met het milieu en de toekomst. Je merkt dat er weinig kennis is over kledingstukken, materialen, stoffen en processen. Daarom heb ik er een missie van gemaakt om verhalen achter merken, designers en kledingstukken te delen. Ik ben er achter gekomen dat transparantie in de mode-industrie ontzettend belangrijk en nodig is. Deze verhalen deel ik graag, zodat we met elkaar de wereld weer een beetje beter kunnen maken. Ook is het goed om zelf de documentaires te kijken van de mode-industrie. De tip die ik je zeker kan geven is The True Cost, maar ook de NPO serie die een aantal jaar geleden uitgezonden werd: Genaaid. Er moet meer openheid komen over de manier waarop een kledingstuk gemaakt wordt en wat de impact hiervan is. We hebben nog een lange weg te gaan. Sta er daarom ook bij stil dat je niet van de ene op de andere dag van een propvolle kast met miskopen, naar de perfecte kledingkast kan gaan met duurzame merken.”

Ben je benieuwd naar praktische tips en wil je weten wat je kan doen om je kledingkast te verduurzamen?

Q

1. Ontdek je stijl
“Het ontdekken van mijn stijl is een van de belangrijkste punten geweest in mijn proces. Wanneer je namelijk weet wat je stijl is, kun je veel makkelijker keuzes maken en is de kans op een miskoop echt een stuk kleiner. Het start bij het kijken naar je eigen kledingkast. Wat draag je veel en wat draag je niet? Waar word je blij van en waarvan niet? Het ontdekken van mijn stijl ging gepaard met het selecteren van de perfecte basics. Geen 10 witte shirts meer, maar 2 goede kwalitatieve witte T-shirts die duurzaam zijn gemaakt. Je basisgarderobe (link naar artikel basisgarderobe) is ontzettend belangrijk. Wanneer je deze op orde hebt, kun je namelijk ontzettend veel combineren."

2. Kies duurzame kledingmerken
"Duurzaamheid binnen de mode is een hot topic. Om goed te weten of een merk duurzaam is, is het belangrijk om je te verdiepen in deze merken. Wat doen zij aan duurzaamheid en welke stappen willen zij zetten in de toekomst? Een aantal duurzame merken, die favoriet zijn bij mij voor basics, zijn: A’dam, Goat Organic Apparel, Armed Angels, Acne Studios. Mijn basics wilde ik aanvullen met fashionable items. Zo ben ik achter een aantal hele toffe kledingmerken gekomen die duurzaam én fashionable zijn. Een aantal ontdekkingen die ik gedaan heb zijn: Thinking MU, Vagabond, CLOSED, Behind the Moon, Sezane, Atelier Felie, Adieu Cliche Studio en Alohas. Veel van deze merken starten met produceren als er een aanvraag wordt gedaan. Dat vind ik mooi om te zien, want zo gaan we in ieder geval de overschotten aan kleding tegen. Inmiddels worden er 80.000.000.000 kledingstukken wereldwijd gemaakt. Ook ik koop wel eens bij een niet-duurzaam merk. Je kunt het niet altijd perfect doen, maar je kunt het wel leuker en haalbaar voor jezelf maken.”

3. Ga voor alternatieve stoffen
“Ik heb een grote liefde voor stoffen. Stoffen maken dat een kledingstuk wel of niet goed zit. Gelukkig komen er steeds meer duurzame alternatieve stoffen op de markt en daar word ik heel blij van. Neem bijvoorbeeld de stof viscose. Ik vind dat heel fijn zitten, maar is niet heel erg duurzaam. Daar heb ik nu een alternatief voor gevonden, namelijk Tencel. Deze stof is afbreekbaar en gemaakt van de eucalyptusboom. Het is een hele sterke stof die lang meegaat en het heeft een circulair productieproces waarbij 99% van het water wordt hergebruikt. Hennep is ook een hele duurzame stof en een goed alternatief voor bijvoorbeeld linnen. Het is biologisch afbreekbaar en gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Het groeit 2x zo snel als katoen en er is een stuk minder grond voor nodig. Een ander voordeel: deze plant heeft weinig last van insecten en is er weinig kunstmest . Wat verder nog goede alternatieven zijn? Organic viscose is biologisch afbreekbaar, gemaakt van hout, heeft minder water nodig dan katoen en draagt niet bij aan de plastic soep. Kies voor een organic variant, want in het proces van kleding maken wordt er dan echt goed rekening gehouden met het gebruik van water, chemicaliën en afvalstoffen. Wol is in de basis niet duurzaam, maar heeft wel een hele lange levensduur. Het is ook een zelfreinigende stof, daardoor hoef je het maar weinig te wassen en dat scheelt weer water en elektriciteit.”

4. Onderhoud je kleding
“Een van de allerbelangrijkste dingen waar veel mensen nog niet goed mee bezig zijn, is het onderhouden van kleding. Wanneer je dit namelijk doet, gaat je kleding ook veel langer mee. Kijk eens goed in het waslabel en leer deze lezen. Je zult zien dat je sommige items helemaal niet vaak hoeft te wassen. Een van de tips die ik je kan meegeven is om te starten met het wassen met de waszak Guppy Friend. Hierdoor komen niet alle microvezels die vrij komen bij het wassen in het water terug.”

Een laatste tip: Door het huren van kleding kun je heel goed ontdekken wat bij je past zonder nieuwe kledingitems te kopen. Ook kun je kennis maken met duurzame merken, zodat je uiteindelijk kunt bepalen wat je favorieten zijn. Wil je meer weten over het huren van kleding of je verdiepen in de verhalen achter merken, kledingstukken, stoffen en processen? Neem een kijkje op iconicwardrobe.nl en volg Robin op Instagram @iconic_wardrobe.amsterdam.

Door het versturen van dit formulier gaat u akkoord met onze Algemene voorwaarden en privacy policy.