Eve Tomaszewski

over hoe je jouw netwerk uitbreidt met waardevolle en duurzame connecties

Netwerken vormt de sleutel tot een succesvolle carrière, maar het is wel belangrijk om je te beseffen dat het een marathon en geen sprint is, vertelt Eve Tomaszewski. Ze is publiciteits coach en oprichter van Manevesto, het PR-bureau voor vrouwelijke ondernemers. We spreken haar over hoe je je netwerk uitbreidt met waardevolle en duurzame connecties. “Het is belangrijk om je te beseffen welke waarden je een ander kan geven en dat je pas kan oogsten als je hebt gezaaid.”

Door: Daphne van Kaam

Qey: Waarom is netwerken belangrijk?
“Netwerken zorgt ervoor dat je beter wordt in wat je doet en je je doel sneller bereikt. Je hebt niet alleen toegang tot een andere visie, ieder contact heeft ook weer andere connecties. Ik geloof dat deze inzichten en ingangen de sleutel vormen tot een succesvolle carrière. Ik merk dat doordat ik actief netwerk en dit goed bijhoud, mensen sneller aan me denken als er een nieuwe uitdaging voorbij komt. Een sterk netwerk biedt meer kansen, inzichten en mogelijkheden.”

Qey: Hoe kom je af van het oncomfortabele gevoel dat netwerken met zich kan meebrengen?
“Netwerken voelt soms oncomfortabel, omdat je het gevoel kan hebben dat je jezelf aan het verkopen bent of iets van de ander vraagt. Het is dan goed om te beseffen dat je altijd gelijk bent aan elkaar en een ander ook iets te bieden hebt.”

Qey: Waar begin je met het opbouwen van waardevolle connecties? 
“Maak een lijstje met mensen waarbij jij denkt dat je elkaar kunt versterken of die dezelfde kernwaarden hebben. Vanuit die waarden kun je dan bekijken wat je voor hen kunt betekenen. Voor je begint met netwerken is het goed om jezelf de vraag te stellen: welke waarden kom ik brengen? Heb je iemand in je netwerk die iets zou kunnen betekenen voor jouw connectie in spe? Breng ze dan met elkaar in contact, zo leg je zelf ook weer een nieuwe connectie. Besef je dat de tijd van anderen kostbaar is. Als je een voorstel wilt doen, geef dan concreet aan wat je insteek is. Zo kan de ander beslissen of er wederzijdse interesse is en of diegene tijd wilt vrijmaken. Ik raad aan altijd per mail een voorstel te doen, zo kan diegene er op een geschikt moment naar kijken en stoor je hem of haar niet tijdens het werk. Het feit dat mensen druk zijn, maakt het netwerken vanuit waarden nog belangrijker.”

Qey: Hoe kan je een memorabele indruk achterlaten op iemand?
“Ik zie vaak dat mensen zich voorstellen met hun naam en wat ze doen. Ik geloof er heel erg in dat als je aangeeft waarom je iets doet en wat je drive daarin is, je een mooiere connectie kunt maken. Er zit een groot verschil tussen ‘Ik ben Eve Tomaszewski en ik heb een PR-bureau’ en ‘ Ik ben Eve Tomaszewski en help vrouwelijke ondernemers omdat ik geloof dat er te veel geweldige zakenvrouwen en waanzinnige bedrijven zijn die nog niet gezien worden.’ Waarom iemand iets doet zegt veel meer over een persoon. Door je zo voor te stellen geef je de ander de ruimte om vanuit die missie aan te haken en een connectie te maken.”

Quote Start

“Voor je begint met netwerken is het goed om jezelf de vraag te stellen: welke waarden kom ik brengen?”

Quote End

Qey: Hoe haal je het meeste uit je netwerk?
“Door met je netwerk in contact te blijven staan, ook als je ze niet nodig hebt. Zo zijn anderen in de toekomst sneller bereid iets terug te geven. Netwerken is een langere sprint, het is zaaien en dan oogsten. Ik laat in mijn agenda altijd wat ruimte over om bewust bezig te zijn met mijn connecties. Het hoeft ook niet altijd veel tijd te kosten. Je kunt ook even inchecken bij iemand met een berichtje om te laten weten dat je iets waardevol vond. Dit kan in tien seconden. Stel je voor dat je elke week tien berichtjes inspreekt van tien seconde, dan ben je hier wekelijks minder dan twee minuten aan kwijt.” 

Qey: Wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van netwerken?
“Ik geloof heel erg in online en offline netwerken. Ik heb in het verleden ook altijd evenementen georganiseerd om grotere groepen samen te brengen en heb met eigen ogen gezien wat voor mooie connecties en verbindingen dit oplevert. Nu we voornamelijk online in contact staan, zorgt dit ook voor mooie ontwikkelingen, zoals de nieuwe app Clubhouse. Ik ben heel erg fan van deze app, omdat je je netwerk opbouwt vanuit verhalen. Op Clubhouse kan je een ‘room’ aanmaken waarin je een onderwerp bespreekbaar kan maken en daar kunnen mensen dan instappen om met jou in gesprek te gaan. Dit geeft gelijk al een diepere connectie, omdat iemand een connectie heeft met het onderwerp. Je kan Clubhouse alleen gebruiken als iemand je aandraagt die al lid is. Je zult dus eerst iemand in je netwerk moeten vinden die al aangesloten is. Ik daag je hierbij uit om dit te doen en zo een eerste stap naar een duurzaam netwerk te zetten.”

Qey: Nog een laatste netwerk tip?
“Begin online. Zoek interessante groepen op Facebook, volg inspirerende mensen en ga met anderen in gesprek. Gewoon doen. Je merkt nu trouwens ook dat de korte incheck-momentjes en voice notes heel erg gewaardeerd worden. Veel mensen hebben in deze tijd meer dan ooit de behoefte om een connectie te maken. Kijk wat je een ander zou kunnen bieden zoals de introductie van een waardevol contact uit je netwerk en stuur het eerste berichtje.”

Over de expert
Eve Tomaszewsk is publiciteits coach en founder van Manevesto waarmee ze vrouwelijke ondernemers helpt om zich te profileren in de media, zodat ze de impact kunnen maken die ze verdienen. Daarnaast helpt ze om hun naamsbekendheid te vergroten, de go-to expert te worden en gemakkelijker klanten aan te trekken. Als Kosmos Uitgevers Auteur, oprichter van haar vorige bedrijf The Goaldiggers Club, redacteur en spreker, empowert ze vrouwen al meer dan tien jaar middels een podium in de media.

Quote Start

“Haal het meeste uit je netwerk door met anderen in contact te blijven staan als je hen niet nodig hebt.”

Quote End

Door het versturen van dit formulier gaat u akkoord met onze Algemene voorwaarden en privacy policy.