Zo maak jij je garderobe bewust klaar voor het nieuwe seizoen met Manon de Boer

We willen er nog niet aan denken, maar met het wisselvallige weer van de laatste tijd is er geen ontkomen aan: het is bijna september en dat betekent dat ook de herfst binnenkort voor de deur staat. Begint het bij jou stiekem te kriebelen als je nadenkt over herfstjurken en warme wintertruien? Fashion consultant Manon de Boer deelt een handig stappenplan hoe je jouw garderobe in een mum van tijd op een bewuste en efficiënte manier klaarmaakt voor het nieuwe seizoen.

Door: Daphne van Kaam

Quote Start

Om te voorkomen dat je onnodig veel nieuwe items koopt en je kast zo weer vol hangt, is het slim om vooraf inspiratie op te doen.

Quote End

Stap 1: De garderobe analyse

Voor ik een hele middag aan de slag ga met mijn kast, werp ik eerst een kritische blik op mijn garderobe. Het is goed om de balans op te maken en te kijken welke items een succes waren, welke ontbraken en welke items ongedragen bleven. Vraag jezelf af waarom je bepaalde items wel of niet hebt gedragen en wat ontbrekende items zouden toevoegen aan je garderobe. Het analyseren van je garderobe helpt je om betere keuzes te maken voor het volgende seizoen. Kijk goed naar de pasvormen, kleuren en materialen die je veel hebt gedragen en maak hier een lijstje van. Deze lijst kun je meenemen als je gaat shoppen, zodat je weet waar je op moet letten en bewuster koopt voor het nieuwe seizoen.


Stap 2: Het opruimen van je kledingkast

Als de juiste lessen zijn getrokken uit de huidige garderobe, is het tijd om te gaan opruimen en te gaan sorteren. Als ik mijn kast uitzoek, maak ik altijd vier stapels met: opbergen, meenemers, tweede leven en uitgeleefd. De opberg stapel spreekt voor zich. Hier leg je kleding die mag worden opgeborgen en volgende lente en zomer weer tevoorschijn komt. De laatste jaren zien we dat kleding steeds minder seizoensafhankelijk is. Denk bijvoorbeeld aan t-shirts, jeans en lichte breisels die zowel een plaats in je winter- als zomergarderobe verdienen. Deze items leg je op de stapel ‘meenemers’. De items die je weinig hebt gedragen of niet meer wilt dragen, leg je op de stapel ‘tweede leven’. De laatste stapel is voor kledingstukken die niet meer in goede staat verkeren en gedoneerd kunnen worden in een daarvoor bestemde kledingbak.

Stap 3: Een nieuwe bestemming voor je kleding

Voor kleding die op de stapel ‘tweede leven’ terecht is gekomen, kan tegenwoordig makkelijk en snel een nieuwe bestemming worden gevonden. Tweedehands boetieks poppen als paddestoelen uit de grond en er is een enorme vraag naar tweedehands kleding. Ik ben zelf echt fan van tweedehands shoppen. Het heeft iets weg van schatzoeken. Kleding doorverkopen is goed voor de portemonnee en daarnaast superduurzaam. Designer items kun je brengen bij Salon Heleen Hulsmann, Noa Vintage of Studio Anna Liss. Als je liever zelf aan de slag gaat, kun je kleding aanbieden op Vinted, Designer Vintage of Vestiaire Collective. Ik breng mijn kleding graag naar Restyle in Amstelveen en organiseer regelmatig een sale via mijn Instagram account @bymanondeboer.”

Quote Start

Door bewust te kopen is een ontplofte kast verleden tijd, hou je budget over en kun je met minder items meer sets maken.

Quote End

Stap 4: Je kledingkast inrichten voor het nieuwe seizoen

Nu er meer ruimte is gecreëerd in je garderobe is het tijd voor het nieuwe seizoen. Haal herfst- en winterkleding erbij en geef elke type kledingstuk een duidelijk plek. Ik leg vaak jeans en leren broeken op een aparte plank, net als T-shirts en onderhemdjes van katoen. Richt ook een plank in voor sweaters, truien en vesten. De overige items zoals jurken, rokken, pantalons en blouses kun je het beste ophangen, zo blijven deze kreukvrij. Je kunt de indeling ook maken op basis van nieuwe sets. Het is net wat je zelf fijn vindt. Het is goed om te kijken welke methode voor jou werkt. Ik sorteer graag mijn garderobe op kleur om goed overzicht te houden. Om je kast lekker fris te houden kun je nog wat zeepjes en geurzakjes neerleggen.

Stap 5: Nieuwe aankopen voor de herfst

Om te voorkomen dat je onnodig veel nieuwe items koopt en je kast zo weer vol hangt, is het slim om vooraf inspiratie op te doen. Elk seizoen maak ik een wishlist van items die ik graag aan mijn garderobe zou willen toevoegen. Kijk voor je iets koopt eerst online op Instagram en webshops van je favoriete merken. Als ik iets moois zie sla ik het op in een aparte map op mijn telefoon. Door een week lang elke dag de foto’s te bekijken weet je of je er echt blij van wordt of gewoon zomaar op een blauwe maandag behoefte had aan een paarse jurk. Door bewust te kopen is een ontplofte kast verleden tijd, hou je budget over en kun je met minder items meer sets maken.

Stap 6: Maak een lookbook met setjes

Last van outfit stress? Dan is het maken van een lookbook dé oplossing. Dit hoeft niet gelijk na de closed clean-out, maar kun je ook een week later doen. Ik begin meestal met een basisstuk zoals een hoge leren broek en maak daar dan drie verschillende outfits bij. Bij het maken van de verschillende combinaties is het slim om rekening te houden met de gelegenheden zoals een business meeting, lunch met vrienden of thuiswerkdag. Maak een lijst met gelegenheden die je gedurende de maand hebt en bedenk daar combinaties bij. Vaak kopen mensen een item voor slechts één gelegenheid, maar als je aan de slag gaat met combinaties zul je zien dat een kledingstuk veel vaker van pas komt. Hoe meer variaties je kunt maken, des te minder je hoeft te kopen. Blijven combineren is dé manier om jezelf te blijven verrassen.

Quote Start

Ik sla een foto van een item op en kijk een paar dagen later of ik het nog zo graag wil. Vaak ontdek je dat de trek in dat nieuwe item is verdwenen.

Quote End

Hoe maak jij je garderobe klaar voor het nieuwe seizoen en wat is je beste tip?

Door het versturen van dit formulier gaat u akkoord met onze Algemene voorwaarden en privacy policy.