Liefde anno 2021: het eindeloze dilemma tussen verbinding én vrijheid

Vroeger hadden we lange relaties omdat het praktisch was. Tegenwoordig zoeken we een partner die ons begeert, vrijheid geeft én die je veiligheid en geborgenheid biedt. Super tegenstrijdig, want ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’ bestaat niet. Wat is dan het geheim van een fijne, lange relatie?

Door: Yasmine Esser

De gesprekken over mijn relatie verlopen volgens een vast stramien. Eerst: de vraag hoe lang ik al een relatie heb. Ik moet hier altijd even over nadenken en omdat ik vreselijk slecht ben in hoofdrekenen (zeg maar gerust dat het in mijn hoofd zwart wordt als ik een som moet maken), zeg ik altijd: "We zijn sinds september 2007 bij elkaar."

Als de anderen het rekenwerk hebben gedaan (voor iedereen die ook dyscalculie heeft: in 2021 zijn we 14 jaar samen), staren ze me aan en vragen: "Maar hoe oud ben je dan?!"

Ik was nog net geen negentien toen mijn vriend de magische woorden "ik vind dat we nu wat hebben" uitsprak. We studeerden samen, werden samen volwassen, verhuisden naar een andere stad en leefden nog lang en gelukkig.

Dat laatste is wat single vriendinnen denken. De waarheid is dat het hebben van een relatie niet altijd makkelijk is. Iedereen die een lange relatie heeft, heeft zich wel eens afgevraagd of dit het nou is. Voel ik wel genoeg? Loop ik mijn grote liefde niet mis en houd ik mijn partner niet aan het lijntje? De kans is bovendien groot dat de meeste relaties momenten kennen van 'te stabiel' . En dat er ook momenten zijn dat je elkaar de tent uit vecht (dat gaat vrijwel altijd over lullige dingen, zoals het huishouden of wie deze keer het etentje betaalt).

Veiligheid versus spanning
Het grootste probleem van een lange relatie is volgens deskundigen het existentiële dilemma tussen romantiek en verlangen. De Amerikaans-Vlaamse psycho- en relatietherapeut Esther Perel heeft het hierover in haar beroemde Tedtalks. We hebben tegenstrijdige verlangens van onze partner: we willen zowel veiligheid als avontuur en erotiek.

Een lange relatie staat voor veiligheid en zekerheid, terwijl passie juist gebaat is bij avontuur, nieuwe dingen, mysterie, risico en gevaar. Een 'passievol huwelijk', is daarmee wellicht een contradictio in terminis, oppert Perel.


Verder lezen? Become a Qey member!

Registreren