Haarstyliste Marleen Bosman

Over het geheim van gezond haar: “Goede verzorging in combinatie met de juiste voeding, leefstijl en vitamines vormen een mooie basis voor gezond haar.”

Marleen Bosman is mede-eigenaresse van haarsalon Bosman in Alkmaar met een clientèle uit heel Nederland. In dit interview vertelt de haarstyliste, die zich specialiseert in coupes en kleuren die een persoonlijkheid versterken, over de filosofie achter haar salon, het geheim van gezond haar en of vaak wassen echt zo slecht is.

Door: Daphne van Kaam

Qey: Was een eigen salon altijd al jouw droom?
“Mijn ouders zijn Salon Bosmann vijftig jaar geleden begonnen. Ik en mijn broer wisten dat er een kans bestond dat wij het ooit konden overnemen, maar tot die tijd hebben we hard gewerkt aan onze eigen carrières. Ik werd op mijn 25e gevraagd om member te worden van het artistic team van haarproduct merk Sebastian Nederland. Samen met het team deed ik geweldige shows en was ik twee keer per jaar in het buitenland voor de nieuwste collecties. Bij kapsalon Rob Peetoom heb ik mooie kansen gehad en wist ik me binnen 5 jaar op te werken tot topstylist. Toch wist ik diep van binnen dat ik de salon van mijn ouders wilde gaan runnen. Samen met mijn broer Barry hadden we al een tijdje het idee om van de salon echt een ‘merk’ te maken. Toen onze ouders het stokje wilden overdragen, zijn we hier gelijk mee aan de slag gegaan.”

Qey: En hoe hebben jullie dit merk gebouwd?
“Wij zagen dat veel salons op elkaar leken en daarom wilden wij het anders doen. De salon moest een soort bar meets wellness gevoel uitstralen, zodat elk bezoek een ervaring is. Om deze unieke omgeving te creëren hebben we de salon verbouwd. Elke hoek in de winkel heeft een andere sfeer. Ons doel is om klanten in de salon het gevoel te geven dat ze een moment voor zichzelf hebben. Daarnaast draait het er bij onze filosofie vooral om dat we klanten het uiterlijk of het gevoel geven dat bij hen past. We kijken naar de vorm, het design en de behoeftes. We knippen niet het haar, maar de persoon. We kijken dus echt naar hoe we een vertaling kunnen maken vanuit de persoonlijkheid naar het haar.”

Qey: Wat is het geheim van gezond haar?
“Dat is moeilijk in een woord samen te vatten. Gezond haar begint bij een gezond lichaam en een gezonde levensstijl. Wat er speelt in het lichaam vertaalt zich door in het haar. Nieuwe haargroei kun je van binnenuit stimuleren met gezonde voeding. Wat ook goed helpt zijn yummygums, deze stimuleren de haargroei door biotine en selenium: zeer belangrijke voedingstoffen voor haargroei. Het bestaande haar kun je van buitenaf weer voeden en verzorgen met de juiste haarproducten. Wat je haar nodig heeft verschilt per persoon. Over het algemeen raad ik aan om altijd een conditioner te gebruiken na het wassen en een keer in de tien dagen een masker aan te brengen, vooral in de zomer. Dan heeft het haar nog meer te verduren door zonlicht en zeewater, waardoor het nog meer aandacht nodig heeft. Goede verzorging in combinatie met de juiste voeding, leefstijl en vitamines vormen een mooie basis voor gezond haar.”

Quote Start

“Je kunt je haar minder wassen om bijvoorbeeld de natuurlijke vetbalans te reguleren of een mooiere structuur te krijgen.”

Quote End

Qey: Veel vrouwen hebben last van haaruitval. Wat kan je hier écht aan doen?
“Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben. Dit kan onder andere komen door medicijnen, stress of je immuunsysteem. Het is dus altijd goed om te kijken wat de oorzaak is en of het van binnenuit aangepakt kan worden. Door extreem veel stress, afvallen of een enorme hormoonverandering, kan je haar uitvallen. Als dit gaande is dan weet je natuurlijk zelf ook wel dat dit een reden kan zijn. Je zou ook je bloed kunnen laten onderzoeken om te kijken of er een vitaminetekort is. Met lotions en tonics kun je de haargroei van buitenaf stimuleren. Deze zorgen er namelijk voor dat het haarzakje schoon blijft. Zowel de doorbloeding als de zuurstoftoevoer wordt bevorderd en verkalking wordt tegengegaan. Zo zorg je ervoor dat het huidige haar sterker wordt. ‘The body mass’ van Kevin Murphy geeft je haar een goede stimulans en boost om te groeien. Als je een natuurlijk product wilt, raad ik de ‘Natucain’ aan.”

Qey: Steeds meer vrouwen gooien het roer om en besluiten hun haar niet meer te wassen. Het haar zou zich na enige tijd gaan reinigen. Is het slecht om het dagelijks te wassen en waarom?
“Zelf ben ik geen fan van veel wassen, omdat het haar toch vaak beter zit als je het minder wast. Het krijgt dan een natuurlijke stevigheid. Je kunt niet per definitie zeggen dat dagelijks je haar wassen slecht is. Je kunt je haar minder wassen om bijvoorbeeld de natuurlijke vetbalans te reguleren of een mooiere structuur te krijgen. Of als je merkt dat shampoo je huid teveel uitdroogt en je daardoor liever in de natuurlijke haar flow zit. Als je liever fris en gewassen haar hebt of veel haarproducten gebruikt, is dagelijks wassen prima. Na het wassen kun je het haar namelijk makkelijker weer in model brengen. Het is vooral belangrijk dat je producten kiest die goed passen bij je haar en dat je deze goed uitspoelt.”

Qey: Waar moet je op letten bij het kiezen van haarproducten?
“Ik raad iedereen aan om haarproducten bij een kapper te kopen. Zo weet je zeker dat deze passen bij je haar en van goede kwaliteit zijn. Veel shampoos die bijvoorbeeld bij de supermarkt te koop zijn, zorgen er juist voor dat je haar snel vet wordt. Zo ga jij meer shampoos kopen. Wat betreft ingrediënten wil je stoffen als parabenen en sulfaat vermijden. Goede haarproducten kosten meer, maar gaan ook langer mee en dat is veel duurzamer.” 

Qey: Wat zijn jouw favorieten haarproducten?
“Mijn favoriete shampoo is van ‘Shu uemura’. Ik let tegenwoordig meer op duurzaamheid en dit merk maakt gebruik van natuurlijke ingrediënten. Vooral de lijn op basis van camellia oil is echt fantastisch. Van deze shampoo wordt mijn haar luchtig en krijgt het een supermooie glans. Ik zweer ook bij de essential ‘leave-in conditioner’ van Noir. Deze heeft de meest goddelijke geur, beschermt tegen zowel UV-stralingen als hitte en is de perfecte basis voor ieder ander product. Dit is trouwens ook een aanrader voor het haar van kinderen. Ik kan ook niet zonder de droogshampoo van Noir. Deze is licht en luchtig, maar zorgt wel voor stevigheid. Ik gebruik zelf altijd de ‘Phantom’, deze is perfect voor brunettes. In deze variant zit namelijk een tint, waardoor de droogshampoo niet grijs uitslaat op donker haar.”

Qey: Er wordt vaak gezegd dat je je haar goed moet bijhouden. Hoe vaak knippen is echt nodig?
“Het haar slijt van zichzelf door zuurstof, licht en andere weerstand van buitenaf. Hierdoor splijten de punten. Als de gespleten punten door naar boven slijten, wordt het haar dunner en breekbaarder. Door het regelmatig bij te knippen, voorkom je dit en krijg je mooier en voller haar. Het ene haar is hier gevoeliger voor dan het andere. Gemiddeld gezien is het voor lang haar voldoende om elke twee à drie maanden het haar te laten knippen. Voor kort haar zou ik elke vier weken aanhouden om het haar weer goed in model te krijgen.”

Qey: Zie je nog interessante ontwikkelingen bij vrouwen op het gebied van haar?
“Je ziet tegenwoordig dat vrouwen bewuster zijn en meer op het advies van de kapper afgaan. De pandemie heeft naar mijn idee ook bijgedragen aan deze bewustwording. Vrouwen zijn tegenwoordig bereid meer te investeren en willen een statement maken met een sterke coupe. De persoonlijkheid wordt als het ware doorvertaald in het haar.”

Door het versturen van dit formulier gaat u akkoord met onze Algemene voorwaarden en privacy policy.