Hoe ademwerk je kan helpen om de regie over je leven te pakken: expert Sanne Mol legt uit

Ademhaling kan helpen om rustiger te worden in dagelijkse situaties, maar ook om in contact te komen met weggestopte emoties. Qey spreekt met Sanne Mol, ademhalingstherapeut met een achtergrond in de psychologie over ademwerk...

Door: Yasmine Esser

Dat je sneller gaat ademhalen – en hijgen – als je je fysiek inspant is geen nieuws. Maar wist je ook dat je ademhaling sneller en oppervlakkiger wordt als je gespannen of zenuwachtig bent? Omgekeerd werkt het ook, als je rustiger wilt worden, kun je focussen op je ademhaling en rustig diep in- en uitademen. Je bent dan misschien nog steeds nerveus voor die belangrijke afspraak, maar je voelt je in ieder geval iets minder gejaagd.

Wim Hof
Ademwerk, wat we kort door de bocht maar even ‘bewust ademhalen’ noemen, is de laatste tijd een populair onderwerp in de categorie zelfontwikkeling. Door verschillende ademtechnieken toe te passen kun je namelijk in contact komen met weggestopte emoties. Al is er ook kritiek: volgens sommige wetenschappers ademen veel mensen van nature al goed, waardoor de oefeningen nauwelijks effect hebben op je gemoedstoestand.

En klinkt het niet wat zweverig allemaal? Bewust ademen wordt snel geassocieerd met yoga en meditatie. Toch hoeft ademwerk niet spiriwiri te zijn. Een van de bekendste ademtechnieken is bijvoorbeeld die van Wim Hof, beter bekend als The Iceman. Dankzij zijn ademtechnieken kan Hof namelijk tegen extreme kou. Zijn bewering dat met simpele technieken zoals ademhalingsoefeningen, meditatie en herhaalde blootstelling aan kou, je het autonome zenuwstelsel kunt activeren en de reactie van je immuunsysteem kunt beïnvloeden, is zelfs wetenschappelijk aangetoond door onderzoekers van het Radboudumc.

Om meer te weten te komen over ademwerk, of breathwork, spreken we met Sanne Mol, ademhalingstherapeut met een achtergrond in de psychologie.

Quote Start

"Ademhaling kan helpen om rustiger worden in dagelijkse situaties, maar ook om in contact te komen met weggestopte emoties."

Quote End

Hoe ben je zelf met ademwerk in contact gekomen?
‘Zes jaar geleden deed ik voor het eerst een sessie. Dat was best zwaar, ik had veel sensaties en verkrampingen in mijn lichaam. Maar het liet me ook inzien hoe krachtig ik eigenlijk was. Ik was iemand die heel veel bezig was met de ratio, maar niet kon voelen. En tegelijkertijd heel gevoelig was. Ik moest heel veel van mezelf en vond mezelf helemaal niet aardig. Ik wist meteen dat ik me meer in ademwerk wilde verdiepen, maar ook dat ik er nog niet klaar voor was. Er waren nog andere dingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling die ik moest doen, voordat ik anderen veilig kon begeleiden.  Ademwerk heeft me geholpen om liever te zijn voor mezelf. De manier waarop ik zelf ademwerk geef, is een verzachtende manier; voelen dat je genoeg doet en bent. Veel mensen willen zichzelf continu verbeteren, omdat ze bang zijn dat ze stilstaan. Vaak is dat helemaal niet zo. Door ademwerk kun je voelen dat als je zacht bent voor jezelf, er dan niets verloren gaat.’

Wat is ademwerk?
‘Ademwerk is heel breed. Er zijn honderden ademtechnieken die op verschillende momenten worden gebruikt, bijvoorbeeld bij meditatie en yoga.

Tijdens een sessie is er altijd eerst veel tijd om te voelen hoe het met je gaat. Het kan zijn dat je vervolgens met een vraagstuk komt of met iets waar je in het leven tegenaan loopt. Juist doordat ik in de sessie ademwerk met psychologie combineer, kunnen we patronen helemaal herleiden naar waar ze zijn ontstaan. Daar nemen we uitgebreid de tijd voor. Vervolgens gaan we naar het ademwerk.

Wat ik voornamelijk inzet als tool is verbonden ademwerk. Je haalt dan de pauzes weg tussen de in- en de uitademing en de uit- en de inademing. Omdat je dan in een bepaald ritme komt, wordt het ook wel actieve meditatie genoemd. Je komt uit je hoofd en meer in verbinding met je lichaam. En met wat daar allemaal ligt opgeslagen, zoals emoties en herinneringen. Dat werkt zo: soms als je een emotie ervaart dan stop je 'm vaak weg. Je hebt allerlei gedachtepatronen om nare gevoelens te ontwijken en te onderdrukken. Maar die emoties zijn nog wel in je lichaam. Daarom kan het zijn dat je tijdens ademwerk ineens gaat huilen of heel boos wordt of juist heel hard lacht.

Tot slot ontspannen we nog vijftien minuten, ook om je adempatroon te herstellen naar je natuurlijke ritme. Na de sessie voel je je eigenlijk altijd lichter. Het is als een detox voor je lichaam. Fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel.’

Bij ademwerk denk ik ook aan mensen die minutenlang hun adem inhouden. Hoe kan dat?
‘Zelf pas ik niet altijd een breath hold toe, dat verschilt per sessie. Hoe het werkt? Bij een breath hold adem je eerst op een bepaalde manier zodat het zuurstofgehalte in je lichaam verandert. Je zuurstofvoorraad wordt heel groot, in je spieren en in je bloed. Je kunt hierdoor dus heel lang je adem inhouden. Ademwerk wordt om die reden ook veel toegepast bij diepzeeduikers. Ademwerk kan heel spiritueel zijn, sommige mensen zien zelfs engelen, maar het is ook heel gegrond en wetenschappelijk. Het is bijvoorbeeld bewezen dat ademwerk je longcapaciteit vergroot. Dat vind ik het mooie eraan.’

Hoe vind je het om ondernemer te zijn? En kan ademwerk je helpen in je werk?
‘Het is leuker dan ik had verwacht! Het ging een beetje toevallig. Ik stond op de wachtlijst voor een extra master die ik wilde volgen. Ik besloot in de tussentijd groepsworkshops te geven, gewoon om te zien hoe het zou gaan. Dat liep zo goed dat ik nooit meer die opleiding ben gaan doen.

Ondernemerschap is voor mij wel een grote spiegel van je eigen patronen. Het leuke: ik zie ondernemen als een spelletje. Ik kan mezelf uitdagen. Ik was ervan overtuigd dat ik hard moest werken om goed te verdienen. Maar toen dacht ik: is dat zo? En zoek ik een manier om minder hard te werken en net zo veel, of zelfs meer te verdienen. En dat lukte!


Ondernemen heeft ook parallellen met breathwork. Het gaat beide over vertrouwen. Vertrouwen op je eigen adem. Op dat je genoeg doet. Je kunt je eigen vertrouwen leren voelen. Ondernemen en persoonlijke ontwikkeling gaan hand-in-hand.’

Ademoefening om rustig te worden
De methode van ademhaling en koud van Wim Hof kan je dus helpen om gezonder te leven. Wil je laagdrempelig beginnen met ademwerk? Het Amerikaanse platform Goop kwam met een fijne ‘extended exhale practice’, oftewel een ademoefening die je gewoon thuis, in bed kan doen. Volgens Goop is het een fijne oefening om te doen als je gestrest thuiskomt, of vlak voor je naar bed gaat, om nog even te ‘unwinden’. Maar je kunt het ook doen voor een belangrijke afspraak, het duurt namelijk maar anderhalve minuut. Luister de audio hier.

Quote Start

Veel mensen willen zichzelf continu verbeteren, omdat ze bang zijn dat ze stilstaan. Door ademwerk kun je voelen dat als je zacht bent voor jezelf, er niets verloren gaat.

Quote End

Heb jij al ervaring met ademwerk?

Door het versturen van dit formulier gaat u akkoord met onze Algemene voorwaarden en privacy policy.