Hoe leef je een gelukkiger leven? Experts geven 4 tips

Hoe leef je je gelukkigste leven? Het leven dat jíj wilt, niet het leven volgens de gebaande paden. Qey vroeg het vier inspirerende vrouwen: interieurarchitect Judith van Mourik, voedingsdeskundige Stefanie Klaver, oprichter van Zazi Vintage Jeanne Kroon en Annelou de Groot, development director bij een vastgoedorganisatie.

Door: Yasmine Esser

1. Gelukkiger worden door voeding: eet voldoende eiwitten
"Voeding is ontzettend belangrijk voor je geluksniveau. Veel mensen weten niet dat 90 procent van het gelukshormoon serotonine in de darmen wordt aangemaakt", zegt Stefanie Klaver, orthomoleculair voedingscoach en eigenaar van Klaever Health. "Serotonine is een neurotransmitter die voor een heel groot deel bepaalt hoe je je mentaal voelt. Serotonine heeft eiwitten nodig om gevormd te worden. 95 procent van de mensen die ik spreek, krijgt niet genoeg eiwitten binnen. Vooral voor mensen die voornamelijk plantaardig eten, is dit een extra aandachtspunt. Dat kan dus een enorme impact hebben op je mentale welzijn." Wil je je gelukkiger voelen, begin dan met meer plantaardige eiwitten te eten. Vooral peulvruchten in combinatie met volkoren granen. Quinoa, zilvervliesrijst, tempeh, tofu. Stefanie: “Als je vegan eet, kun je ook plantaardige eiwitpoeder nemen. Zorg voor veel variatie, maar kijk ook waar je intolerant voor bent. Wij baseren elk voedingsadvies op een bloedonderzoek. Want misschien kun je ergens helemaal niet goed tegen en dan verergeren je klachten alleen maar."

2. Durf spannende keuzes te maken
Judith van Mourik was ruim tien jaar modestylist en had haar eigen stylingbureau. Al op jonge leeftijd droomde ze van dit beroep, maar op een gegeven moment realiseerde ze zich dat ze er niet meer gelukkig van werd. Ze volgde haar hart. Ze ging terug naar de schoolbanken en studeerde voor interieurarchitect. “Ik ben een doorzetter en ik houd van uitdagingen. Daarom vond ik het niet eng om een carrièreswitch te maken”, vertelt ze. “Als ik iets wil, bijt ik me erin vast. Tijdens mijn studie tot interieurarchitect, maar ook toen ik pitchte voor een grote opdracht bij Hotel Parc Broekhuizen in Leersum. Ik won.” Judith leerde dat je soms je leven om moet gooien om geluk te vinden. Ook als je inmiddels het leven leidt waar je jaren daarvoor van droomde. Inmiddels heeft ze prestigieuze projecten op haar naam staan als Parc Broekhuizen en hotel Relais & Châteaux Weeshuis in Gouda. “Waar ik heel gelukkig van word, is mijn projecten alle aandacht geven, ook nazorg. Ik kom nog maandelijks bij Parc Broekhuizen. Zo bouw je een band op; als zij iets willen veranderen, komen ze weer bij mij. Thuis vind ik ook geluk hoor. Als ik in het weekend thuis ben en ik heb nieuwe bloemen gekocht of een mooi koffietafelboek, dan vind ik het heerlijk om dat mooi te stylen."

3. Zoek verbinding
Jeanne de Kroon is oprichter van modemerk ZAZI VINTAGE, een ethisch verantwoord label dat met minder bedeelde vrouwen in India werkt om hen een stabiel inkomen en een stem te geven. Haar merk draait om verbinding, met de makers en de kopers. Ook in haar dagelijkse leven speelt verbinding een rol. Jeanne: “Ik leef mijn meest gelukkige en rijkste leven door altijd verbinding te zoeken met hetgeen om me heen. Van de jurk die ik aan heb, het eten waarmee ik mezelf voed, tot de mensen. Wat mij helpt is jezelf constant afvragen: welke waarde heeft dit in mijn leven en wat is het verhaal hierachter. Duurzaamheid zit niet in een acai, die je vanuit de andere kant van de wereld laat invliegen voor je smoothie in de ochtend, maar het zit wel in dat kipje om je heen, waar je heel veel van houdt en dat elke morgen een eitje legt voor je ontbijt. Of een jas die in je kast ligt die je nog een keer vernieuwd, in plaats vervangt voor een nieuw exemplaar. Ik kan geen eitje meer zien zonder aan een kipje te denken en ik kan geen kledingstuk meer zien zonder te denken aan het oogstseizoen waarin het linnen wordt gemaakt en aan de handen die het maken.”

4. Vrijheid = blijheid
Veel mensen worden gelukkig van autonomie en vrijheid. Het is niet voor niets dat zoveel mensen met een rugzak de wereld over willen reizen en wel zien waar ze stranden. Bovendien is vrijheid reden nummer 2 waarom mensen hun veilige bestaan in loondienst opgeven en zzp’er worden. Annelou de Groot, development director bij IWG (International Workplace Group), het moederbedrijf van flexkantoren als Spaces en Regus merkt aan zichzelf hoe gelukkig ze wordt van kunnen werken wanneer ze wil. "Ik werk voor een bedrijf in flexkantoren en de bedrijfscultuur is: practise what you preach. Toen ik begon werd er letterlijk gezegd: 'het maakt ons niet uit waar je werkt of wanneer en in hoeveel tijd, als je je doelen en targets maar haalt'. Dat vind ik echt waanzinnig. Ik voel me daardoor een ondernemer en geen werknemer en zo kom ik ook het beste tot mijn recht. Ik check constant mijn telefoon waardoor ik zelden écht vrij ben, maar daardoor kan ik op een werkdag ook even naar mijn favoriete boetiek zonder schuldgevoel."

Hoe leef jij je gelukkigste leven?

Door het versturen van dit formulier gaat u akkoord met onze Algemene voorwaarden en privacy policy.