Interieurarchitect Judith van Mourik ontwerpt de prachtigste hotels:

“Ik wil dat iets van A tot Z klopt. Van de bloemen tot de geur als je binnenkomt.”

Ze begon haar carrière als modestylist, maar is inmiddels een bekend interieurarchitect met projecten als Parc Broekhuizen en heeft verschillende interieurprijzen op haar naam. Judith van Mourik ontwerpt het liefst hotels, want dan kan ze compleet uitpakken. Qey spreekt haar over haar carrièreswitch, zakelijke kwaliteiten en haar liefde voor interieur. “Als ik in het weekend thuis ben en ik heb nieuwe bloemen gekocht of een mooi koffietafelboek, dan vind ik het heerlijk om dat mooi te stylen.”

Qey: Je was ruim tien jaar modestylist. Waarom besloot je de switch te maken naar interieurarchitect?
“Al op jonge leeftijd – ik was een jaar of vijftien, veertien misschien zelfs – wist ik dat ik naar de modeacademie in Amsterdam wilde. En jarenlang was ik ook ontzettend blij met mijn werk als stylist. Ik had een eigen stylingbureau en dacht: dit is het helemaal. Maar op een gegeven moment werd ik steeds meer gevraagd voor interieurstyling. Of ik even de showroom van de winkel wilde inrichten, bijvoorbeeld. Het ging heel natuurlijk en ik was ook wel toe aan verandering.”

Qey: Hoe heb je de switch aangepakt?
“Styling is niet hetzelfde als ruimtelijk ontwerpen. Styling is 2D, interieurs ontwerpen is 3D. Daarom besloot ik weer een opleiding te volgen, een studie van vier jaar. Best wennen hoor, na tien jaar te hebben gewerkt. Maar ik vond het heel belangrijk om het goed aan te pakken. In die tijd kwamen er steeds meer interieurstylisten bij. Dat is geen beschermd beroep, interieurarchitect daarentegen wel. Ik wilde me onderscheiden, daarom was het papiertje voor mij heel belangrijk. Bovendien zegt het ook iets over de kwaliteit.”

Qey: Vond je het spannend om een carrièreswitch te maken?
“Het was een uitdaging en daar houd ik wel van. Toen ik net was afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie werd ik gevraagd om te pitchen voor een Hotel Parc Broekhuizen in Leersum. Ik heb me erin vastgebeten en de pitch gewonnen. Moest ik ineens een hotel met 20 kamers ontwerpen, terwijl ik net vier maanden klaar was met mijn studie. Mensen vroegen: ’Hoe ga je dat doen allemaal?’ Maar ik vond het niet spannend, eerder uitdagend.”

Qey: Hoe zou je je interieurstijl omschrijven?
“Ik zou het ‘vrouwelijke elegantie’ noemen. In mijn werk zit een bepaalde fijnheid, maar het bevat ook contrasten. Luxe, maar wel met een randje. Een oud pand met moderne meubels, of een nieuw pand met vintage elementen erin. Bij hotels is het ook belangrijk dat je een grote doelgroep aanspreekt. Mode is nog altijd belangrijk voor me. De ideeën die ik uit de mode haal, zie je terug in mijn interieurontwerpen. Zo heb ik voor Hotel Parc Broekhuizen een traploper ontworpen met kleurverloop erin. Dat begint onderaan met paars en dat loopt helemaal door naar groen, met allerlei kleuren ertussenin. Dat had ik ooit gezien op de catwalk bij een fashionshow.”

Qey: Je had vrij snel na je afstuderen een opdracht voor Parc Broekhuizen, een landgoed in Leersum dat werd omgebouwd tot hotel. Je won er meteen internationale interieurprijzen mee. Voor veel interieurarchitecten is het een droom om zo’n prestigieus project aan te pakken. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?
“Ik wist al hoe ik zaken moest doen, want ik had tien jaar een stylingbureau gehad. Ik kan overtuigend overkomen. En het was gewoon echt een heel doordacht concept, waar ik een maand aan heb gewerkt. Het hielp denk ik ook wel dat ik veel vrienden heb die chefs zijn. Daardoor snap ik goed hoe restaurants werken. Verder komt er natuurlijk ook geluk bij kijken.”

Qey: Ik vind het eigenlijk geen geluk, je hebt er hard voor gewerkt.
“Het is bijzonder als ik daarover nadenk. Het is voor veel interieurarchitecten een droom om ooit een hotel te ontwerpen. En ik begon daar gewoon mee. Dat is wel cool.”

Qey: Toen je eenmaal een hotel had ontworpen, werd dat jouw specialiteit. Wat vind je zo leuk aan de hotellerie?
“Twee dingen: ik houd van reizen en van duidelijke concepten. Ik wil dat iets van A tot Z klopt. Van de bloemen tot de geur als je binnenkomt. Een woonhuis is leuk – die ontwerp ik ook – maar mensen willen ook rust in hun woning. Bij een hotel kun je echt uitpakken. Ik heb nu net een hotel opgeleverd, Relais & Châteaux Weeshuis Gouda, Hotel het Weeshuis in Gouda. Dit is een 17de eeuwse voormalig weeshuis in de binnenstad van Gouda, dat is omgetoverd tot luxe boutique-hotel met 25 kamers, fine dining restaurant, food- en cocktailbar en zaal voor banqueting. Dat is helemaal frivool, bombastisch en uitbundig."

Qey: Toch is het ook al jaren een trend dat mensen in hun huis een hotelsfeer willen.
“Ja, wie wil er nou niet zo’n heerlijk royaal bed met kussens en mooie handdoeken? Maar wat grappig is: hotels willen nu juist een sfeer zoals het thuis is. Hotels willen gezelligheid, warmte en een cozy sfeer.”

Qey: Ben je in je eigen huis ook veel bezig met de inrichting en styling?
“Jazeker, vooral met accessoires. Ik ben niet iemand die opeens m’n tv of bank aan de andere kant van de woonkamer gaat zetten. Ik ga echt niet elke week opnieuw behangen, dat is veel te veel gedoe. En ook niet nodig, want ik heb het van tevoren allemaal goed uitgedacht. Maar als ik in het weekend thuis ben en ik heb nieuwe bloemen gekocht of een mooi koffietafelboek, dan vind ik het heerlijk om dat mooi te stylen. Ik heb net een jaar geleden mijn huis helemaal verbouwd. Daarvoor waren het eigenlijk alleen vier muren en een dak. Nu heb ik meerdere badkamers en een heerlijke master suite. En toch ook wel hotel invloeden. Ik heb zo’n industriële keuken, echt zo’n horeca keuken. Maar daarnaast heb ik dan weer zo’n heel romantisch koffiebarretje.”

Qey: Wat zijn je dromen en ambities?
“Ik ben altijd op zoek naar de perfecte loungestoel of fauteuil, maar die lijken onvindbaar. Ik zou heel graag zelf een kleine collectie met meubels ontwerpen. Een fauteuil, een mooi bed, een leuke poef. Op dit moment heb ik daar geen tijd voor, maar ik zou het heel leuk vinden.”

judithvanmourik | interior architecture
www.judithvanmourik.nl

Door het versturen van dit formulier gaat u akkoord met onze Algemene voorwaarden en privacy policy.