Interieurstylist en founder van Flokii design Marlot Willems over het vinden van je interieurstijl die bij je persoonlijkheid past

We zijn steeds meer op zoek naar kwaliteit in het leven, ook wat betreft ons interieur. Maar hoe ontdek je je interieurstijl? Interieurstylist Marlot Willems, bekend onder de naam Jolielot en founder van Flokii design, vertelt aan de hand van haar ervaringen hoe jij een interieur kan creëren dat bij je persoonlijkheid past.

Door: Babette Grunder

Qey: Hoe is jouw passie voor interieur ontstaan?
“Dat zat er al van kleins af aan in. Mijn broer, zus en ik mochten altijd onze kamer veranderen of onze muren in een nieuwe kleur verven. Wanneer ik bij een vriendin ging spelen en haar ouders waren niet thuis, dan gooide ik de hele woonkamer om en deed ik alsof ik een binnenhuisarchitect was. Ik denk dat ik de liefde voor interieur al vroeg heb meegekregen van mijn ouders. Ze hielden ervan om tweedehands markten af te struinen, zowel in binnen- als buitenland.”

Qey: Wat is jouw interieurstijl?
“Toen ik begin twintig was, ben ik Artemis interieurstyling gaan studeren. In die tijd had ik weinig budget en werd ik nog wel eens beïnvloed door trends. Door de jaren heen ontwikkelde ik een eigen stijl. Ik ben chaotisch in mijn hoofd, maar ik weet inmiddels dat lichte kleuren en weinig tierlantijntjes mij rust geven. Ik trek daarom altijd toe naar aarde en lichte tinten. Daarnaast ben ik weg van mediterrane potten, hout en wol. Het is voor mij erg belangrijk dat een kleurpalet rust creëert. Nu ik 32 ben, durf ik op mijn eigen stijl te vertrouwen. Ik heb geen bevestiging meer nodig. Maar vraag me niet wat mijn woonstijl is, dat vind ik lastig om te omschrijven.” 

Qey: Het ontwikkelen van een eigen stijl gaat niet over één nacht ijs en is voor veel mensen een zoektocht. Hoe is jou dat gelukt?
“Ik denk dat het door het reizen is gekomen. Mijn tip voor mensen die moeite hebben met het definiëren van hun stijl, is om eens naar gebieden zoals Parijs te gaan, waar je mooie antiek routes hebt. De Kloosterstraat in Antwerpen is ook interessant. Ga niet naar het soort Kalverstraat als je op vakantie bent, maar zoek juist mooie wijken waar je echt eens andere winkels ziet. Je moet jezelf de ruimte gunnen om een stijl te ontdekken. Ik begrijp goed dat het door de komst van Instagram met een overdosis aan inspiratie en de snelheid waarbij trends voorbijflitsen nog lastiger kiezen is.”

Qey: Soms denk je dat je jouw unieke stijl hebt gevonden, maar dan blijkt het een trend waar je achteraf snel op uitgekeken bent. Hoe kun je dit voorkomen?
“10 jaar geleden zou ik ook vijf keer een trendy lamp hebben gekocht, maar inmiddels spaar ik voor items. Zo kocht ik de Pipistrello lamp. Ik weet inmiddels wat designklassiekers zijn en voel daarom goed aan wat ik echt mooi vind. Daarnaast geloof ik erin dat wanneer je lang spaart, het ook een meerwaarde krijgt. Mijn vriend (red: Patrick) en ik hebben echt naar deze lamp toegewerkt en er lang voor gespaard, wetende dat we hem nooit wegdoen. Je mindset is dus al volledig anders bij zo’n aankoop. De kans is groot dat je bij een trendy Zara Home lamp na 3 jaar weer een nieuwe wilt. En dat is ook oké, als dat is wat bij je past.”

Qey: Koop jij nooit meer van dat soort trend items?
“Natuurlijk, maar daarvan weet ik dat het tijdelijk is. Een bank is een voorbeeld waarvan ik me kan voorstellen dat je het na verloop van tijd eens wil verwisselen. Maar in een stoel of lamp zal ik altijd investeren.” 

Qey: Door de hoeveelheid aan interieur stromen is het lastig om er een mooi geheel van te maken. Heb jij hier tips voor?
“Ik vind het mooi als je interieur qua kleur bij elkaar past. Zo kun je wel spelen met gekke patronen, maar trekt een kleurpalet alles naar elkaar toe. Soms zie ik vriendinnen een moodboard maken van alle gekochte producten. Dan komen ze er bijvoorbeeld achter dat een stoel er niet bij past. Ik denk hier nooit over na, maar door de kleurtoon die ik kies is het altijd kloppend.”

Quote Start

Je moet jezelf de ruimte gunnen om een stijl te ontdekken. Ik begrijp goed dat dat door de komst van Instagram met een overdosis aen de snelheid waarbij trends voorbijflitsen nog lastiger kiezen is.

Quote End

Qey: Door de hoeveelheid aan interieur stromen is het lastig om er een mooi geheel van te maken. Heb jij hier tips voor?
“Ik vind het mooi als je interieur qua kleur bij elkaar past. Zo kun je wel spelen met gekke patronen, maar trekt een kleurpalet alles naar elkaar toe. Soms zie ik vriendinnen een moodboard maken van alle gekochte producten. Dan komen ze er bijvoorbeeld achter dat een stoel er niet bij past. Ik denk hier nooit over na, maar door de kleurtoon die ik kies is het altijd kloppend.”

Qey: Hoe kunnen mensen hun persoonlijkheid in het interieur verwerken?
Ga eens op ontdekking naar wat je echt mooi vindt. Ga tijdens koningsdag markten af en ontdek welke items je oog eruit pikt. Vraag jezelf af waarom je het mooi vindt. Ik heb dat met kruiken, waar ik inmiddels een volledige collectie van heb. Ik vraag me bij zulke items af hoe oud het is en ik verwonder me over het ambacht. Verzamel daarnaast items die een herinnering oproepen. Zo hebben wij een grote kast met een beeldje van mezelf toen ik zwanger was en een schilderij van mijn oma die mijn opa gemaakt heeft. Ook staan er boeken in waar we inspiratie opdoen voor onze vakanties, net als kookboeken waar onze favoriete recepten instaan. Mijn tip is om souvenirs mee te nemen tijdens het reizen. Zo zie je stukjes van je leven terug.”

Qey: Waar vind jij je parels?
“Het is een cliché, maar het antwoord is Marktplaats. Mijn halve interieur komt daar vandaan. Ik volg een aantal verkopers waarvan ik weet dat ze bijvoorbeeld retro of antiek verkopen. Ik krijg dan een melding als ze een nieuw item plaatsen. Ik gebruik soms wel vijftien zoektermen voor één item. 

Zo heb ik een prachtige tafel voor €50 op de kop getikt en iedereen vraagt waar ik die gevonden heb. De meeste mensen zouden zoeken op ‘houten tafel’, maar ik zocht op ‘boeren oude tafel’. Ik mix echt alle woorden met elkaar en zet er zelfs geregeld een spelfout in. Op die manier kom je echt op de mooiste dingen uit. Maar vergeet niet dat ik soms wel 3 uur lang op Marktplaats aan het zoeken ben.”  

Qey: Wat is je laatste vondst?
“Dat zijn twee mooie wandkandelaars van een meter lang. Ik heb geloof ik gezocht op kronkelde zwarte kandelaar.”

Qey: Je bent moeder van een zoon van 10 maanden. Hoe zorg je ervoor dat het huis geen kindercrèche aan spullen wordt?
“Ik heb een zwarte speelmand, daar zit alles in. Om heel eerlijk te zijn hebben wij niet zo veel speeltjes. Hij vermaakt zich al met een pollepel. Daarnaast maken wij bewuste keuzes. We kopen houten items en niet te veel. Laatst hebben we in de kringloopwinkel een mooi kuipstoeltje van Vitra op de kop getikt. Ik zie hem straks al helemaal tekenen aan de salontafel.”

Qey: Over tafels gesproken… Vandaag is jouw bijzondere project Flokii design live gegaan. Kun je hier meer over vertellen?
“Ik zocht tijdenlang naar de perfecte salontafel, maar kon deze niet vinden. Ik wilde een tijdloos ontwerp wat binnen mijn budget viel en van hout was. Via een kennis vond ik een getalenteerde meubelmaker en tijdens een borrel aan de keukentafel hebben we het plan bedacht om zelf tafels te produceren van Nederlands hout. De naam Flokii design verwijst naar een botenbouwer uit de vikingtijd. Floki kende alle boomsoorten en maakte er alles mee.”

Quote Start

Via een kennis vond ik een getalenteerde meubelmaker en tijdens een borrel aan de keukentafel hebben we het plan opgevat om zelfs tafels te produceren van Nederlands hout.

Quote End

Heb jij je interieurstijl al ontdekt?

Door het versturen van dit formulier gaat u akkoord met onze Algemene voorwaarden en privacy policy.