Oude mannen in pak move over: ook (jonge) vrouwen beleggen nu in vastgoed

Lang dacht Myrthe de Groot dat beleggen in vastgoed iets voor oude mannen met Rolexen en een Porsche was. Tot ze er zelf toevallig inrolde en inmiddels het succesvolle vastgoedbedrijf Actief runt. Aan Qey vertelt ze hoe het is als vrouw in een mannenwereld, en dat er – gelukkig! – steeds meer vrouwen zijn die hun eerste aankoop doen.

Sinds een aantal jaar is Myrthe de Groot eigenaar van Actief, een bedrijf dat vastgoedbeleggers en mensen die willen starten met beleggen in vastgoed, helpt. Dat doet het bedrijf onder andere door trainingen en een lidmaatschap met bijbehorend netwerk. Myrthe rolde toevallig in het vak, toen ze een kantoorpand zocht voor een uitzendbureau dat ze wilde beginnen. Dat uitzendbureau kwam er nooit. Vastgoed bleek een stuk interessanter.

Als vrouw in de vastgoedbranche
“De eerste jaren was ik dat meisje van Actief. Er werkten nauwelijks vrouwen in het vastgoed”, vertelt ze. “Als ik op een netwerkborrel kwam, dan was iedereen grijs en droeg een Italiaans maatpak. En dan ik er tussen. De laatste jaren is dat erg veranderd. Eindelijk. Ik zie nu bijvoorbeeld bij onze leden dat de verdeling tussen mannen en vrouwen bijna fifty-fifty is."

Zelf speelt Myrthe ook een rol in die verandering. Als jonge vrouw in de vastgoedbranche, zien veel mensen haar als voorbeeld. “Een paar jaar nadat ik Actief was gestart, kreeg ik steeds meer vragen van jongere mensen. Ze vroegen hoe ik was begonnen met vastgoed. Ik zie er immers niet uit als een man van middelbare leeftijd, daardoor leek vastgoed voor jonge mensen en vrouwen ineens een stuk bereikbaarder”, vertelt ze.

Als vrouw in een mannenwereld heb je wel een dikke huid nodig, meent Myrthe. “Je moet niet van slag raken door seksistische opmerkingen. Of mensen die vragen: ‘Oh wil je de koffie even gaan halen?’ Ik heb een boel meegemaakt. Ben zelfs een keer over iemands schouder gegooid op een borrel, omdat de mannen dachten dat vrouwen dat willen. Nou, nee, zet mij maar weer neer als je wilt.”

Toch is het niet alleen maar vervelend, Myrthe ervaart dat het ook een voordeel kan zijn, om te werken tussen al die mannen. Ze lacht: “Het is helemaal niet feministisch, maar het is voor mij vaak zoveel makkelijker om te onderhandelen met een man, omdat mannen vaak wat meer gedreven zijn door hun ego en niet zo hard erin gaan als er een vrouw tegenover ze zit. Dus ik denk vaak: ik kan me ertegen verzetten dat ik ‘dat meisje van Actief’ ben. Maar ik kan er ook schaamteloos gebruik van maken. En dan sluit ik aan het einde van de dag de betere deal."

Het voordeel van vastgoed ten opzichte van aandelen en crypto
Zelf kocht Mythe pas na drie jaar dat ze in de vastgoedbranche werkte, haar eerste eigen pand. Hoewel ze er veel vanaf wist, vond ze het toch spannend omdat het om haar eigen geld ging. Ze wijdt haar schroom om te beginnen vooral aan haar opvoeding. “Ik ben niet heel rijk opgegroeid. Toen het goed ging met mijn bedrijf vond ik het wel lekker om geld op de bank te hebben. Uiteindelijk ben ik toch begonnen met beleggen in vastgoed en nu denk ik: dat had ik veel eerder moeten doen!”

Wat er zo leuk is aan vastgoed? “Het fijne aan vastgoed, ten opzichte van iets als aandelen of crypto, is dat je direct en indirect rendement hebt. De huurstroom van je vastgoed levert jou direct rendement op. Maar het pand op zich heeft ook nog een bepaalde waarde die, als je een beetje geluk hebt, ook nog stijgt. Dus je hebt ook indirect rendement. Bovendien kun je ergens naar toe rijden. Je kunt ervoor staan en denken: dit is mijn belegging, dat is stiekem toch leuk”, vertelt ze.

“Ik heb veel bedrijfs onroerend goed. Dus ik beleg heel bewust bijvoorbeeld in winkels en tegenwoordig ook in kantoren. Dat is leuker, omdat er wat minder regels zijn ten opzichte van woningen. Wonen is een primaire levensbehoefte. Dus heel logisch dat de overheid vastlegt hoe hoog de huur mag zijn en onder welke voorwaarden het verhuurd mag worden. Met bedrijfspanden kun je veel meer onderhandelen met de huurder. Het levert vaak meer op, maar het risico is ook hoger. Als een winkel failliet gaat, heb je niet zomaar een nieuwe huurder gevonden.”

Klein beginnen
Voor wie denkt tonnen nodig te hebben om te beleggen in vastgoed, heeft Myrthe goed nieuws. “Het is vaak al sneller mogelijk dan je denkt. Als je slim bent in vastgoed, neem je een financiering om vastgoed te kopen. Dat betekent vaak dat je maar 30 procent eigen vermogen moet hebben. Heb je niet veel geld, dan kun je bijvoorbeeld beginnen met een garagebox of parkeerplaats. Die opbrengsten kun je dan weer investeren en dan krijg je op een gegeven moment een soort sneeuwbaleffect. Dan ga je rendement maken op je rendement. En als je dat maar lang genoeg volhoudt, dan ga je keihard. Daar kan je niet meer tegenaan werken. Dus ik zeg hoe eerder je kan beginnen, hoe beter.”

Natuurlijk brengt beleggen ook risico’s met zich mee. Beleg daarom alleen met geld dat je echt kunt missen en zorg dat je altijd nog een financiële buffer op de bank hebt. Myrthe benadrukt ook dat beleggen in vastgoed echt een langetermijn project is. Je gaat er niet in een paar jaar miljonair mee worden, maar het is bijvoorbeeld wel een mooie investering voor een (aanvullend) pensioen. Je koopt nu een pand, na 25 jaar heb je de lening afbetaald en tegen de tijd dat jij met pensioen bent, stromen de netto huurinkomsten zo op je rekening.
Beleg jij al in vastgoed? Vertel ons meer in de comments.

Door het versturen van dit formulier gaat u akkoord met onze Algemene voorwaarden en privacy policy.