Holistisch vrouwenarts Louise Lagendijk over women’s health:

“De manier waarop we naar de vrouw kijken binnen de geneeskunde kan zoveel beter.”

Louise Lagendjik is holistisch vrouwenarts, integrative medicine arts met haar eigen praktijk en het platform The Core Women Care. Ze heeft haar eigen visie op women’s health en hoe deze te verbeteren. We spreken Louise over haar drijfveren, de veranderingen die voor vrouwen moeten plaatsvinden binnen de gezondheidszorg en zelfcompassie: de sleutel tot optimaal welzijn.

Door: Daphne van Kaam

Met The Core Women Care voor gezondheidsbevordering van vrouwen heeft Louise Lagendijk haar eigen holistische visie op gezondheid ontwikkeld. Ze is arts en haar focus gedurende haar opleiding en onderzoek heeft altijd op de zorg voor vrouwen gelegen en hoe deze te optimaliseren. “Daarom heb ik naast mijn opleiding altijd verder gekeken en heb ik opleidingen ernaast gevolgd. Zo ben ik gecertificeerd holistisch gezondheidsdeskundige via The Institute of Integrative Nutrition in New York en werd ik mindfulness trainer toen ik coschappen liep. Ik ging mijn PhD doen in de moleculaire genetica en obstetrie binnen de Vrouwenkliniek in het AMC in Amsterdam en aan Harvard in Boston. Toen ik besloot deze promotie niet af te ronden, maar mijn hart te volgen, ben ik mij volledig toe gaan leggen op Integrative Medicine, waarin ik ook de opleiding tot Integrative Medicine Doctor aan de Academy of Integrative Medicine hier in Nederland heb gevolgd. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest hoe bijvoorbeeld Oosterse geneeskunde meer preventief keek naar gezondheid, positieve psychologie, de connectie tussen lichaam en geest en de laatste medische technologieën op het gebied van welzijn voor de vrouw.”

Holistische kijk op Women’s Health
“Al vanaf dat ik studeerde ben ik gefascineerd door de vrouw. Tijdens mijn promotie onderzocht ik waarom zwangere vrouwen vroeggeboortes kregen en bouwde ik een model van een baarmoeder op een chip aan Harvard. Ik werkte daar samen met de pharmaceutische industrie en zat dagenlang in een laboratorium naar cellen te kijken in een microscoop. Razend interessant en ontzettend leerzaam en tegelijkertijd voelde ik: dit is niet wat ik wil. Ik zou de gynaecologie in gaan, maar ik zag het anders en voelde dat ik een ander pad wilde bewandelen dan wat er voor me lag. Ik herinner me nog dat een collega zei: ‘je moet je hoofd gaan volgen in plaats van je hart’. Maar ik wist dat ik juist mijn hart moest volgen. Dat is een van de redenen waarom ik het anders ben gaan doen. Er lopen nog te veel vrouwen rond met vage klachten die niet geholpen worden in ons systeem. De traditionele gezondheidszorg is voornamelijk gebaseerd op het ziek zijn, het stellen van diagnoses en het bestrijden van de symptomen. Als dit al mogelijk is, want vrouwen hebben een grotere kans om niet gediagnosticeerd te worden, omdat symptomen zoals bijvoorbeeld een hartaanval, er totaal anders uitzien bij de vrouw dan bij de man. Daarnaast zijn er ook veel mentale problemen die zich fysiek uiten, maar daar hebben wij als westers medisch opgeleide artsen gewoon weinig over geleerd. Het valt dan al snel in het hokje Somatisch Onverklaarbare Lichamelijke Klachten (SOLK) of psychosomatiek. Zo lopen vrouwen dan bijvoorbeeld heel lang rond met vage buikpijn en blijkt het later ineens endometriose te zijn. Of je wordt wel gediagnosticeerd met bijvoorbeeld een spijsverteringsstoornis zoals prikkelbare darm syndroom (PBS) of een hormonale aandoening als PCOS, waarbij cysten in de eierstokken groeien. Wat dan vaak gebeurt is dat alleen de symptomen worden bestreden. Ik praktiseer de geneeskunde daarom graag tevens vanuit het 'Waarom'? Hoe komt het dat de klachten er zijn? Ik vind het heel interessant om de daadwerkelijke oorzaak te vinden en die te behandelen dan alleen de symptomen te dempen. Gelukkig zijn er veel artsen die wakker worden in het idee dat leefstijl ook onderdeel is van gezondheid. Dat er niet een ‘pill for every ill’ is, maar dat je ook naar iemands leefstijl moet kijken en complementaire zorg kunt bieden. Want ondanks dat ik als westerse medisch arts ben opgeleid, kijk ik graag holistisch naar Women’s Health. En het is logisch, want als arts studeer je medicijnen, en geen gezondheid. Daar komt gelukkig momenteel verandering in door leefstijl vakken in de studie geneeskunde. Ik behandel in mijn praktijk de gehele vrouw met de vier pilaren: mentaal, emotioneel, fysiek en spiritueel als uitgangspunt. In mijn werkwijze integreer ik westerse geneeskunde met complementaire geneeskunde. Daarbij duik ik dieper in de oorzaak van de klachten en stuur ik vrouwen bijvoorbeeld ook door naar de acupuncturist, de psychotherapeut of raad ik bepaalde supplementen aan.”

Quote Start

“Ondanks dat ik als westerse medisch arts ben opgeleid, kijk ik graag holistisch naar Women’s Health.”

Quote End

The Core Women Care
“De basis van een goede gezondheid ligt grotendeels bij hoe je met jezelf omgaat, maar we beschikken nog over te weinig kennis. Wij hebben niet geleerd om met emoties om te gaan, hoe we onze geest kunnen kalmeren of hoe we volgens de Ayurveda voor ons lichaam kunnen zorgen. Ayurveda is een 5000 jaar oude Indiase geneeswijze die als broertje van Yoga zijn opmars maakt. Binnen de leer worden verschillende lichaamstypes onderscheiden en komen klachten die, volgens ons westers model, geheel uiteenlopend zijn, tezamen. Zoals bijv. obstipatie, opgezette buiken, droge huid, angstaanvallen, trillerigheid, oorsuizen, koude handen en voeten of tremoren. Dat is allemaal eenzelfde ‘ziektebeeld’, namelijk ‘hoog Vata’ en goed te behandelen. Nog zoveel meer van wat maakt dat je optimaal gezond bent en je goed voelt, behoort helaas nog niet tot de algemene kennis van vrouwen. Daar wil ik met The Core Women Care verandering in brengen. De online journeys die we aanbieden zijn cursussen die je online volgt. Lessen op het gebied van een ochtend- en avondroutine, detox van het vrouwelijke lichaam, mentale gezondheid en zelfliefde. De eerste over zelfliefde is nu beschikbaar, omdat ik geloof dat zelfcompassie en zelfzorg de sleutel zijn tot optimaal welzijn. Ik vind het magisch als vrouwen in het echt bij elkaar komen en daarom opende ik in januari 2020 een space waar vrouwen fysieke workshops konden volgen, maar toen kwam Covid. Het was altijd mijn droom om vrouwen bij elkaar te brengen, maar een fysieke locatie hoeft daar geen onderdeel van te zijn. Ik geloof dat alles vóór mij werkt en geniet van het creëren van de online journeys. Daarnaast gaat in september de opleiding tot Holistic Women’s Health Coach van start, om alle kennis die ik heb op dit gebied door te mogen geven, zodat andere vrouwen elkaar weer kunnen begeleiden naar optimale gezondheid. Binnenkort organiseer ik ook weer retreats, ik kan niet wachten!”

Misvattingen over alternatieve geneeswijze
“Er zijn nog veel misvattingen rondom alternatieve geneeswijzen. Bijvoorbeeld dat het zweverig is of niet bewezen. Dat komt omdat er simpelweg niet zo veel geld beschikbaar is gesteld om grote medische onderzoeken te kunnen doen die grote farmaceuten wel kunnen uitvoeren. Daardoor is er minder goed opgezet onderzoek, waardoor er minder over bepaalde interventies bekend is onder artsen en mensen het logischerwijs spannend vinden en denken: moet ik dat nou wel doen, werkt het wel en waar is de research? Er is wel degelijk onderzoek gedaan waar veel mensen niet van weten. De Cochrane Library is een hele bekende database voor onderzoekers. Er is ook een hele complementary medicine database. Allemaal gigantische databases met hele goede artikelen die goed kijken naar het effect en daadwerkelijk functioneren van alternatieve therapieën. Stom woord eigenlijk alternatief. Het betekent anders dan normaal. Maar wat is normaal? Die betekenis zijn we al lang kwijt. Ik zal niet ontkennen dat er een wildgroei is aan alternatieve therapeuten die niet altijd te vertrouwen zijn. Er mag van beide kanten meer vertrouwen komen in elkaars zienswijze. Zo mag de ‘alternatieve hoek’ zich minder afzetten tegen de reguliere zorg en hoop ik dat westerse artsen meer richting de integrale gezondheidszorg gaan bewegen, waarbij de focus ligt op de focus op gezondheidsbevordering in plaats van op ziektebestrijding. Daarom heb ik het collectief: de Conscious Doctor Collective opgericht. We bespreken onderwerpen als: hoe we een parallel systeem kunnen neerzetten waarbij holistische gezondheid de norm wordt, maar je wel de kwaliteitscontrole houdt vanuit de westerse geneeskunde. Je ziet nu veel dat mensen niet worden geholpen in het huidige systeem, waardoor ze op zoek gaan naar alternatieven, van therapeut naar therapeut worden gestuurd en heel veel geld kwijt zijn of zich ongehoord voelen. Daar ligt dus nog een ongelofelijk mooie uitdaging.”

Ontwikkelingen binnen women’s health
“Mijn focus ligt op vrouwen, omdat vrouwen geweldige wezens zijn en ‘anders’ werken dan dat het medisch model en onze maatschappij tot dusver heeft begrepen. Daarnaast zijn vrouwen ondervertegenwoordigd en dat betekent dat er een gender gap is binnen de onderzoeken naar geneesmiddelen. Onze hormonen en wij als vrouw überhaupt, zijn meer variabel. Daarnaast worden data vaak niet op basis van geslacht geanalyseerd, terwijl het vrouwelijk metabolisme medicatie anders omzet. Hierdoor wordt de dosering van die medicatie dan bepaald op basis van ‘de kleine man’, niet op de het vrouwenlichaam. Ze krijgen medicatie die is getest op mannen en qua dosering naar beneden is aangepast, omdat we kleiner zijn. Hart en vaatziekten is de grootste doodsoorzaak voor vrouwen. Het raakt vrouwen anders dan mannen, qua symptomen, risicofactoren en ziekte uitkomst. Slechts ⅓ van alle hart- en vaatonderzoeken zijn vrouw specifiek en slechts 31% van alle hart- en vaatonderzoeken rapporteert data op basis van geslacht. Er wordt steeds meer over bekend, maar nog steeds ligt er niet genoeg focus op het feit dat vrouwen een vele malen complexer systeem hebben dan we eigenlijk weten. De vrouw heeft hele andere behoeftes als het gaat om gezondheid en hele andere criteria met betrekking tot hoe zij zich gezond voelt. Het liefst zou ik zien dat artsen meer tijd krijgen in de spreekkamer, meer tools zouden hebben om gedegen (bewezen) leefstijlinterventies te doen en vrouwen gehoord en erkend worden. We moeten het vrouwelijke systeem meer integreren in alles. Er is nog een hele lange weg te gaan, en tegelijk een hele mooie uitdaging.”

Quote Start

“Ik zag dat er een ongelofelijk gat zit in de manier waarop we vrouwen behandelen in de medische wereld.”

Quote End

De sleutel tot optimaal welzijn
“Wees lief voor jezelf. Elke vrouw moet vanuit de diepste vezel van haar lijf weten dat ze zo geliefd is. Ook al doet je lichaam niet wat je wilt dat het doet, is het geen succes vandaag of voel je je down. Juist op zo’n moment is zelfcompassie het mooiste wat je jezelf kan geven. De diepste heling voor ieder mens ligt op de emotie van het jezelf lief kunnen hebben en het doorvoelen van wat er speelt, want het lichaam bevat informatie en in plaats van het te negeren, moeten we het eren. Uiteindelijk is dat waar iedere persoonlijke en emotionele ontwikkeling over gaat. Ook op het gebied van vrouwen en hun gezondheid. Jezelf healen, betekent letterlijk jezelf weer heel maken. Zelfliefde is daarvoor het belangrijkste medicijn.”

Door het versturen van dit formulier gaat u akkoord met onze Algemene voorwaarden en privacy policy.