De opkomst van niche mode. En mooie merken voor op je shoppinglijst!

De tijd van de modemerken met omvangrijke collecties en grote oplages is voorbij. Steeds meer mode-ondernemers kiezen een niche. Ze focussen alleen op jurken, of op scrunchies. En het mooie: de oplages zijn klein, de collecties veelal plaatselijk geproduceerd.

Jarenlang ging het in de modebranche nou eenmaal zoals het altijd ging. Modellen waren superskinny (en de meesten wit), want dat hoorde zo. Collecties volgden elkaar in rap tempo op en werden meer dan een jaar van tevoren bedacht. Dat was gewoon de ratrace van de mode-industrie.

Maar de laatste jaren gaat er een golf van vernieuwing door de sector. Steeds meer ontwerpers gooien de modekalender overboord – weg met de tig seizoenscollecties per jaar en weg met overproductie.

Een andere ontwikkeling: mode-ondernemers hoeven niet meer zo nodig een volledige collectie. Niet én broeken én truien én jurken én tassen én alle andere items die je maar kunt bedenken. Ze focussen liever op één kledingsoort. Of vooruit, op een paar. Maar hoe meer, hoe beter – die vlieger gaat zeker niet meer op.

Welke niche merken dan het onthouden waard zijn? We speurden naar de bijzonderste labels, met de mooiste items en verhalen. Deze niche modelabels verdienen een plekje in je favorieten lijst:

Zazi Vintage

De Nederlandse ontwerpster Jeanne Zizi Margot de Kroon begon Zazi Vintage in 2017 aan haar keukentafel in Berlijn. Ze had slechts 500 euro en verder vooral lef. En een missie. Want nu helpt ze met de opbrengst van haar jassen en jurken – gemaakt van kleurrijke, vintage stoffen – vrouwen in India en Afghanistan aan een beter leven. Het idee voor haar merk werd geboren toen ze reisde door India, vertelde ze een paar jaar geleden aan Vogue. Daar zag ze dat een Indiase vrouw van een jaar of zestig stapels luiers in huis had liggen. "Ze bleek haar dagen in een kledingfabriek te slijten, waarbij het niet was toegestaan tussendoor naar de wc te gaan." Jeanne vond de situatie zo schrijnend dat ze besloot de mode-industrie in te gaan. Goedkoop zijn de Zazi kledingstukken niet. Maar als je op de webshop kijkt, snap je meteen waarom. Daar heeft Jeanne namelijk per kledingstuk uiteengezet waar de kosten vandaan komen en de opbrengsten heengaan. Met de verkoop van een jas kan een meisje een jaar naar school, vertelt Jeanne. "Wij ontwerpen niet op basis van trends, maar afhankelijk van hoeveel inkomens we kunnen creëren met een collectie met gebruik van zo min mogelijk nieuwe materialen."

Atelier Félie

Op zoek naar een wrap dress of top waarbij je níet constant hoeft te checken of je decolleté too much is? Dat is de specialiteit van Atelier Félie. Het mooie: de collectie wordt gemaakt van duurzame materialen, veelal van vintage stoffen en dead stock. Oh, en de items worden pas geproduceerd op het moment dat je een bestelling doet. Dat betekent inderdaad dat je het niet de volgende dag in huis hebt, maar ook dat het met liefde in elkaar is gezet in het eigen atelier in Amsterdam. Ook wel een lekker gevoel, toch? Kost het dan allemaal een fortuin? Dat valt dus reuze mee, zo'n vrolijke wikkeljurk van linnen bestel je al voor €109,99. Op hun website geven de ondernemers inzicht in hoe die prijs tot stand is gekomen. Wat blijkt? Ze geven zichzelf een schamel uurloon van €20,-. Dat mag omhoog hoor ladies!

Reyèm

Sabrina Meijer ken je misschien nog van haar blog AfterDRK of haar werk als fotograaf onder de noemer Intoit. Inmiddels heeft ze haar eigen label Reyèm (voorheen This is Currated). Ze begon met vier items, waaronder een zijden kreeftentop met blote rug. De top is nog altijd in haar collectie te vinden. Ze werkt dan ook niet met seizoenen, maar met 'drops' vertelde ze vorig jaar aan het Parool. "Ik wil niets overhaasten en alleen mooie dingen maken die ik zelf graag zou dragen of waar ik mijn vriendinnen graag in zou zien. En dat in kleine oplages", zei ze. Zo maakt ze van sommige items slechts zes exemplaren. Ze maakt gebruik van deadstock, oftewel restmateriaal, uit Duitsland. Alles wordt geproduceerd in kleine ateliers, in Turkije en Portugal, maar ook gewoon in Nederland.

All things Mochi

Midden in de lockdown opende All things Mochi een winkel in de Utrechtsestraat in Amsterdam. Het is de eerste winkel van het merk en dat is best bijzonder. All things Mochi is namelijk geen Nederlands label. Het komt uit de koker van Ayah Tabari, een Palestijnse ontwerpster. Inmiddels verdeelt ze haar tijd tussen Dubai en Amsterdam. De mode: kleurrijk en duurzaam. Kenmerkend zijn de embroidery werken en gehaakte items. Het merk bestaat uit drie verschillende collecties: Mochi Reconstructed met vintage stukken en hergebruikte stoffen uit eerdere collecties, Mochi Signatures met tijdloze favorieten en Mochi Finds met tijdloze vintage items. Ayahs motto? “My dream for the future is just slowing down the pace of consumption. Fast fashion stresses me out.”

Ellastiek

De eerste scrunchie maakte ondernemer Ella Timmers gewoon zelf. Op haar roze naaimachine in haar studentenkamer. Dat is nu vier jaar geleden. Ella is inmiddels afgestudeerd (AMFI en UvA) en fulltime ondernemer. Hoewel ze nu ook petten en tassen verkoopt, zijn scrunchies nog steeds haar core business. Die verkoopt ze via haar merk en webshop Ellastiek en bij meer dan veertig conceptstores en modeboetieks in Nederland. Ook maakt ze customized scrunchies voor (studenten)verenigingen. Het grootste deel van haar items worden ontworpen en gemaakt in Nederland. De kwaliteit is top; de Ellastieken rekken nauwelijks uit.

The Knitwit Stable

Na twintig jaar als inkoper en producent in de modebranche besloot Reina Ovinge het roer om te gooien. Ze wilde er niet meer aan bijdragen dat de mode alleen maar groter, sneller en goedkoper werd. Nu runt ze een boerderij met breistudio in Baambrugge, in de buurt van Amsterdam. Ze laat er de hele productieketen van wol zien, waardoor je precies weet hoe je trui tot stand is gekomen. The Knitwit Stable werkt volgens het made-to-order principe, wat betekent dat er pas wordt geproduceerd als je hebt besteld. Geen verspilling dus!

Guave

De niche van Guave? Javaanse batik. Oprichters Romée Mulder en Myrthe Groot delen naast vriendschap een gedeelde culturele (Indische) achtergrond, waaruit Guave is ontstaan. Het is hun missie om batik, een ambachtelijke manier van stoffen bedrukken, in het Nederlandse straatbeeld te introduceren. De batik wordt ingekocht bij ambachtelijke batikmakers op Java, dus niet bij tussenhandelaren. De productie van de collecties vindt plaats in Nederland. Romée en Myrthe kiezen steeds de meest duurzame optie die mogelijk is. Zo produceren ze een deel van de collecties zelf, maar werken ze ook samen met het Gildelab en Enschede Textielstad (voor de niet-batik stoffen). Het Gildelab is een ambachtelijk productieatelier met de focus op creativiteit en talentontwikkeling.

Door het versturen van dit formulier gaat u akkoord met onze Algemene voorwaarden en privacy policy.