We leren je de kunst van het creëren van de perfecte garderobe

Bij een droomgarderobe denken we vaak aan een inloopkast vol kleding, accessoires, schoenen en tassen. Uit onderzoek blijkt dat we in Nederland gemiddeld vijftig kledingstukken hebben, die we niet dragen. Moet je eens nagaan wat dat zou betekenen als je nog meer kleding hebt. Qey deelt daarom een lijst met 11 tips waarmee jij aan je perfecte garderobe kunt werken. Zo’n selectie aan items waardoor je altijd weet wat je moet aantrekken.

Door Babette Grunder

1. Ontwikkel een uniform
Je kent vast die stijlvolle persoon die je kunt uittekenen in een zwarte jeans en wit T-shirt. Eén van de grootste misvattingen over stijl, is dat je nooit iets moet kopen dat lijkt op wat je al hebt. Het is juist heel waardevol om te weten wat je goed staat en waar je blij van wordt. Koop items waarvan je weet dat die je goed zitten en speel met verschillende tinten in dezelfde kleur. Op die manier weet je ook dat het meeste met elkaar te combineren is.

2. Investeer in onderhoud van je kleding
Vaak doet een bonnetje van de stomerij meer pijn dan een afschrijving op je kaart wanneer je een nieuw item koopt. Toch kan een beetje extra liefde voor je bestaande spullen bijdragen aan de perfecte garderobe. Breng je tas niet naar een restauratiebedrijf op het moment dat het leer al versleten is, maar laat hem zo nu en dan netjes oppoetsen waardoor je er lang plezier van hebt. Was kledingstukken gemaakt van kostbare stoffen niet zelf, maar breng je items naar de stomerij en bewaar je tassen en schoenen waar mogelijk in stofzakken. Een uitgestalde collectie is mooi voor het oog, maar de stof kan een aanslag zijn op de items.

3.Ontdek de kracht van een capsule garderobe
We besteedden er bij Qey al eerder aandacht aan: een capsule garderobe is vaak het antwoord op de vraag hoe je de perfecte garderobe samenstelt. Wanneer je je kledingkast opbouwt aan de hand van een aantal prominente stukken, weet je zeker dat de rest er goed bij past. Heb je hier hulp bij nodig? Ontdek welke 6 kledingstukken onmisbaar zijn in je wintergarderobe.

4. Ken je volledige garderobe
Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders op jaarbasis denken dat ze gemiddeld 38 procent van hun kleding niet dragen, terwijl dit werkelijk 71 procent is. Die bijna driekwart van je kleding zorgt ervoor dat je het overzicht verliest. Je ziet niet meer aan welke stukken je wél behoefte hebt en je vergeet de pareltjes die je al hebt.

Quote Start

Draai de kleerhanger om zodra je een stuk hebt gedragen. Zo zie je na een seizoen direct welke items je niet draagt.

Quote End

5. Doe afstand van items
Mocht je dit lijstje van boven naar beneden lezen, dan wist je waarschijnlijk dat dit punt eraan zat te komen. Om overzicht te creëren is het belangrijk om items van de hand te doen. Soms betekent het weggeven van een kledingstuk het loslaten van een herinnering. Toch kun je niet alles bewaren waar je ooit blij mee bent geweest. Vind je het echt lastig om een item weg te doen? Geef het stuk nog maximaal een half jaar. Wanneer je het item niet meer dan twee keer aantrekt, kun je er alsnog afstand van doen.

6. Koop niet omdat het goedkoop is
Dat ene paar schoenen in een te grote maat of dat topje met die grappige tekst. Koop geen items omdat ze extreem zijn afgeprijsd. Bedenk altijd of het item bij je stijl past. Denk maar terug aan die 71 procent die we niet dragen. En dat terwijl we 46 nieuwe kledingstukken per jaar aanschaffen…

7. Koop niet voor één gelegenheid
Leuk, zo’n thema feest of bruiloft. Maar vaak ook een aanslag op je portemonnee. De kans is groot dat je meer dan eens in een (web)shop bent gedoken om een pak te kopen voor dat ene feestje. Vervolgens blijft het item hangen totdat er weer een goed moment aandient waarop je het kan dragen. Het vervolg? Een kledingkast vol items die je zelden draagt. Ga daarom voor een paar klassiekers in je garderobe. Zo voorkom je een kast vol trendy items die het levenslicht niet zien.

8. Doe weg wat je niet past
Veel van ons hebben dat ene item dat niet meer past, maar waar we geen afstand van kunnen doen. Wees eerlijk naar jezelf en doe items die niet passen van de hand – mits je zwanger bent. Een andere tip is om alle kleerhangers aan het begin van het seizoen dezelfde kant op te hangen. Draai deze om zodra je het stuk gedragen hebt. Zo zie je heel snel welke items je niet draagt. Vestiaire Collective mede-oprichter Fanny Moizant zweert hierbij.

9. Een-in-een-uit principe
We schaffen dus per jaar 46 nieuwe kledingitems aan, maar we doen er ‘maar’ 40 van de hand. Dat betekent dat je na verloop van tijd geen ruimte meer hebt in je kledingkast. Het een-in-een-uit principe zorgt ervoor dat dit niet kan gebeuren. Daarnaast denk je extra goed na over een nieuw item, alvorens je het aanschaft. Je moet er een beetje pijn voor lijden: je doet immers afstand van een ander stuk.

10. Slaap minstens één nachtje over een aankoop
Modejournalisten en -stylisten werken vaak met een seizoens wensenlijst. Ze bekijken de nieuwe collecties van hun favoriete merken en slaan hun favorieten op. Sommige webshops bieden zelfs een wishlist aan waar je item in blijft staan zolang het te koop is.

11. Ruim je kledingkast geregeld op
Vandaag liggen je kledingitems nog strak in de kast, morgen lijkt het alsof er een volledige kleuterklas in je garderobe is losgelaten. Ruim je kast met enige regelmaat op en leg al je items weer op de juiste plek. Zo weet je precies waar je welk stuk kan vinden en schiet je ’s morgens binnen enkele ogenblikken in je outfit. Investeer daarnaast in dezelfde hangers en opbergboxen. Dat draagt bij aan een overzichtelijke kledingkast.

Quote Start

Ga voor een paar klassiekers in je garderobe. Zo voorkom je een kast vol trendy items die het levenslicht niet zien.

Quote End

Wat is jouw tip voor een perfecte garderobe met items waardoor je altijd weet wat je moet aantrekken?

Door het versturen van dit formulier gaat u akkoord met onze Algemene voorwaarden en privacy policy.

Bekijk hier video één

Bekijk de lesson