Naar je gevoel luisteren: hoe doe je dat eigenlijk? Hartintelligentie expert Tess Keijzer van And Heart vertelt

Keuzes maken vanuit je gevoel, je onderbuik gevoel volgen of naar je hart luisteren. Het zijn uitspraken waar we allemaal wel eens van gehoord hebben. Het advies is snel gegeven, maar de uitvoering is vaak lastiger. Want hoe doen we dat toch? Qey sprak Tess Keijzer, dé hartintelligentie expert van Nederland en high-end leiderschap en transformatie coach vanuit haar bedrijf And Heart. Ze werkt met vrouwelijke leiders, CEO’s, managers en ondernemers. Ze studeerde onder andere bij het HeartMath Institute in Californië en leerde daar alles over de wetenschap van hartintelligentie.

Door: Babette Grunder

Maar eerst: wat is hartintelligentie? Een simpele zoekactie vertelt ons dat hartintelligentie wordt omschreven als het vermogen van het hart dat ons toegang geeft tot onze intuïtie, waarbij fysieke, mentale, emotionele en spirituele intelligentie zijn geïntegreerd. Wanneer je jezelf hiervan bewust bent, kun je je hartintelligentie aanspreken om zo betere keuzes te maken en meer positiviteit aan te trekken. Tess: “Wanneer je dit deel van je hart aanspreekt, ervaar je een staat van zijn waarin je een flow ervaart. Je voelt dan de ruimte om je authentiek* te laten zien en je bent creatief. Het is een staat waarbij je het hogere gedeelte van je brein gebruikt, ofwel het hogere bewustzijn.”

Het is dus belangrijk om je gevoel te volgen. Tess spreekt liever van je hart volgen dan je onderbuikgevoel volgen. “Je hart speelt een belangrijkere rol dan je buik. Wanneer informatie binnenkomt, wordt deze eerst opgevangen door het hart, dat de informatie vervolgens via de 40.0000 neuronen naar ons brein stuurt.” Online wordt dit ook wel het hart brein genoemd. Tess wijst op het wetenschappelijk onderzoek dat bewezen heeft dat er een hart magnetisch veld bestaat. Dit stelt ons in staat om informatie op te pikken uit onze omgeving. “Je kent het wel. Je denkt aan iemand en vervolgens krijg je onverwachts een e-mail van die persoon.” Veel van ons zullen het toeval noemen, maar het is wetenschappelijk bewezen dat dit te maken heeft met het energieveld. Dit valt onder kwantumfysica, een onderwerp waar ook Albert Einstein veel mee bezig was.

Negatieve gevolgen van de overlevingsstand
Tess bevestigt dat iedereen deze hogere staat van zijn kan ervaren, maar dat deze staat veel mensen niet opzoeken. De hartintelligentie expert noemt het hart een emotioneel centrum, waar je voelt en ervaart. “We ervaren in het dagelijks leven regelmatig angst-emoties, zoals slachtofferschap, twijfel, zorgen, schuld, schaamte, jaloezie en competitie. Dit zorgt voor een hoge ademhaling, waardoor het brein voortdurend het signaal krijgt dat het onveilig is. Dat veroorzaakt stress. Het is wetenschappelijk bewezen dat door hoge stress en cortisol levels ziektes zoals auto-immuunziekte, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker ontstaan. Wanneer je brein die signalen oppikt, gaat het in de fight flight freeze response. Je kun dan nog steeds productief zijn of deadlines halen, maar het is niet de staat waarin je floreert. 70 procent van deze tijd zitten mensen in deze overlevingsstand en voelt niet goed genoeg. Ze gaan juist harder vechten door meer te werken of gaan zich verstoppen, wat zich in heftige gevallen kan uiten in een depressie. Andere mensen gaan vluchten. Dit zie je terug in emotie-eten of andere vormen van verslavingen. Het zorgt ervoor dat men niet in contact komt te staan met hun werkelijke gevoelens, ofwel hun essentie,” aldus Tess.”

Quote Start

Volgens Tess ervaar je door het toepassen van het stappenplan meer rust en flow, durf je moedigere keuzes te maken en trek je klanten en opdrachten aan.

Quote End

In contact staan met je hart: een bewezen wetenschap
Hoe sta je in contact met je essentie? Volgens Tess heeft dit te maken met het creëren van hartcoherentie. Dit doe je door de aandacht naar je hart te brengen. Dit doe je door bewust de gevoelens en emotie van compassie, liefde en waardering op te roepen. “Op het moment waarop je vreugde, blijheid en passie ervaart, krijgt je hart een coherent ritme. Dat is te meten middels HRV (heart rate variability). Dit meet de variatie tussen je hartslagen. Hoe hoger je HRV, hoe meer energie er in je hart is en hoe meer coherent je hart is. Dat geeft je brein het signaal dat alles goed verloopt, dat er geen stress is en vertrouwd is. In deze staat kan je verbinden met je intuïtie en gebruik je het hoger bewustzijn en bewuste gedeelte van je brein.”

De positieve gevolgen van een hartcoherent ritme
Stel je eens voor: je kijkt met rust naar de dag die voor je ligt, je hebt vertrouwen in de komende uitdagingen en je overziet al je plannen. Je voelt heel goed wat die dag belangrijk is en je hebt geen onrust over de beslissingen die je gaat maken. Kortom, je bent verbonden met je essentie; een diep innerlijk weten. In deze staat voel je heel goed wat de volgende stap moet zijn en toon je veel moed. Je durft grote keuzes te maken en actie te ondernemen in lijn met wat je werkelijk wilt. Op het moment dat je verbonden bent met je hart, durf je je waarheid te leven en dat is vervullend. Volgens Tess kun je dit door de juiste oefening zelf ook ervaren.

Maar hoe bereik je zo’n staat van zijn? Een hartcoherent ritme creëer je door je ademhaling dieper en langzamer te krijgen. Dit doe je door bewust te ademen. Tess deelt hieronder haar stappenplan.

Stappenplan: zo verbind jij met de intelligentie van je hart

1. Vertraag en verdiep je ademhaling

2. Breng je aandacht naar je borstgebied en je hart

3. Adem als het ware in en uit je hart (visualiseer dat de je adem je hart in en uitgaat als een cyclus)


4. Roep heel bewust en intentioneel een emotie van liefde, dankbaarheid, compassie, vreugde en waardering op. Dat kun je doen door terug te denken aan een mooi moment in je leven of iemand waar je veel van houdt. Maar ook de gedachten aan een kop koffie of thee in de ochtend of een wandeling in de natuur kan dit gevoel oproepen.

Quote Start

Wanneer informatie binnenkomt, wordt het eerst opgevangen door het hart, dat het vervolgens via de 40.0000 neuronen naar ons brein stuurt.

Quote End

Uit onderzoek blijkt dat het al genoeg is wanneer dit zo’n 2 tot 4 minuten duurt. Als je dit 3 à 4 keer per dag doet, dan creëer je al een coherente basis. Hierdoor herprogrammeer je je systeem. Je gaat daardoor van een basis waarin stress en survival centraal staan naar een nieuw normaal van rust en flow. Volgens Tess ervaar je door het toepassen van deze stappen meer rust en flow, durf je moedigere keuzes te maken en trek je mooie dingen aan in je leven en in je werk.. Daarnaast komt er door hartmeditaties DHEA en oxytocine (knuffelhormoon) vrij. Dat zorgt voor de verjonging van de cellen. Tess noemt het doen van hartmeditaties ook wel het beste anti-verouderingsmiddel dat er is. “Ik zie mijn klanten meer stralen. Zelfs de ogen worden helderder van kleur.”

Een andere mooie manier in contact te komen met je hart en je intuïtie, is het lopen in de natuur. Misschien herken je wel dat moment waarop je door een wandeling ineens een inzicht krijgt. 

Je voelt dat direct aan dat het een goed idee is. Andere ervaringen die kunnen helpen bij het contact maken met je hart is in het oneindige kunnen kijken, de aarde voelen met blote voelen, natuurlijke producten eten of naar de sterren kijken.

En ze leefde nog lang en gelukkig…
Betekent het bewust omgaan met je hart dat je ook gelukkiger wordt? Volgens Tess zeker. “Wanneer je gedachtes als ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘ik moet succesvol zijn, want…’ hebt, zit daar vaak een onzeker gevoel achter. Dat zijn survival mind gedachten. Wanneer je incheckt bij je hart, kom je weer bij de essentie en het vertrouwen.” Kortom: door dankbaarheid, waardering, liefde en vreugde word je gelukkig met jezelf en het is een bewuste keuze om dat te voelen. Je kunt dit trainen door iedere avond in een boekje om te schrijven waar je dankbaar voor bent. Het is ook waardevol om in de ochtend stil te staan bij waar je bent in jouw leven, waar je dankbaar voor bent en wat je wil creëren. Op die manier kun je écht gelukkiger worden.”

Volg Tess op Instagram @andheart.co of luister haar And Heart podcast via Spotify voor meer tips over hartintelligentie. 

Quote Start

Keuzes maken vanuit je gevoel, je onderbuik gevoel volgen of naar je hart luisteren. Hoe doe je dat?

Quote End

Door het versturen van dit formulier gaat u akkoord met onze Algemene voorwaarden en privacy policy.