Parfum guide: alles wat je wilt weten over geuren met parfumexpert Remco Verbooij

Het aanbrengen van een geur is voor velen een routineklus. Heb jij je  wel eens afgevraagd waarom je ‘s morgens juist dit parfum opspuit en past de geur écht bij jou? Een parfum voegt iets toe aan je persoonlijkheid zoals geen enkel ander product dat kan. Parfumexpert bij Skins Cosmetics Remco Verbooij vertelt hoe je een parfum kiest dat bij je past, waarom je het niet bij een geur hoeft te houden en deelt zijn laatste ontdekkingen.

Door: Babette Grunder

Vraag parfumexpert Remco Verbooij naar zijn passie voor geuren en je begrijpt wat men verstaat onder bevlogenheid. De business development manager & newbrands bij Skins Cosmetics was als 7-jarige al verknocht aan parfum. Hij wilde niets anders dan neus worden. Waar zijn familieleden bekend waren met het ruiken en proeven van wijnen, kon Remco met 12 jaar 25 geuren blind ruiken. Toch zagen zijn ouders geen brood in het vak. Daarnaast was er op dat moment in Nederland geen passende opleiding. Remco besloot de eerste jaren van zijn carrière de mode in te gaan en werkte internationaal voor een groot merk, totdat hij besloot te doen waar zijn hart ligt: in de parfumwereld. Dat doet hij inmiddels 24 jaar.

Parfum als fotoboek
“De eerste geur die je in je leven ruikt is die van je moeder, wanneer je net geboren bent. Het staat voor veiligheid en geborgenheid. Parfum blijft als een herinnering in je limbisch brein zitten, net als genot. Geur is daarom als een fotoboek. Zo weet ik nog precies de geuren van mijn opa en oma of dat van een oud vakantiehuisje waar ik als kind was.” Toch is geur voor Remco meer dan het verleden. Hij beschrijft het als een onzichtbare accessoire. “Het maakt je look af en past bij hoe je je voelt.”

Kies de parfum bij je mood
Maar hoe kies je dan een parfum dat bij je past? Dat is volgens Remco afhankelijk van een aantal factoren, waaronder je gemoedstoestand. “ ‘s Morgens ben je misschien nog aan het cocoonen. De kans is dan groot dat je behoefte hebt aan een parfum dat dat gevoel versterkt en aanvoelt als een tweede huid. Wanneer je ’s avonds een date hebt, wil je misschien wel een sensueel parfum dragen waar je samen van kunt genieten.”


Remco geeft aan dat er geen speciale noten zijn voor bepaalde momenten van de dag. Hij vindt het vooral belangrijk dat iedereen doet wat goed voelt. “Denk na over wat je wilt benadrukken en hoe je je op dat moment voelt. De keuze is vaak afhankelijk van je dagbesteding. Als je ’s morgens gaat sporten, dan kan het zijn dat je behoefte hebt aan een frisse geur. ’s Middags kan het iets intenser zijn, denk bijvoorbeeld aan bloemen. ’s Avonds kun je voor een intensere, zoete en kruidige geur gaan.”

Persoonlijkheid
Je hebt vast eens gelezen over het begrip ‘signature scent’. Ook Remco is van mening dat iedereen die heeft. Het is de geur waar je de meeste complimenten over krijgt of waar vrienden je aan herkennen. “Ik zou graag willen dat die signature scent wordt aangevuld met andere geuren, als een parfum wardrobe. Je kunt dan terugvallen op je vaste geur, maar deze aanpassen wanneer jij je anders voelt. Geur heeft de kracht om jou op een bepaalde manier neer te zetten.”

De juiste parfum
Als parfumexpert is achtergrondinformatie over de persoon in kwestie belangrijk. Is iemand introvert of extrovert? Sportief of niet? Staat iemand voor eerlijkheid en kwaliteit? Een goede expert vraagt naar je parfumgeschiedenis, maar wil ook weten in bijvoorbeeld welke levensfase je zit en hoe je je voelt. Een parfumexpert laat je dan kennismaken met parfums uit dezelfde geurfamilie, maar geeft je ook iets vernieuwends mee.

Kwaliteitsgeuren
Remco is dagelijks bezig met zijn zoektocht naar mooie parfums en slaat aan wanneer alles klopt. Van het design inclusief de lettertypes tot een authentiek verhaal en een vernieuwende geur. “Ook kijk ik of merken een schone voetprint achterlaten, of ze de juiste ingrediënten gebruiken en of ze aan storytelling doen. Maar ook mooie parfumakkoorden raken mij. Een voorbeeld is Diptyque. In hun limited edition Kyoto geur zit rode biet. Dat heb ik nog nooit ervaren. Ik vind het fascinerend dat neuzen akkoorden kunnen creëren en je daarin meenemen.”

Quote Start

Parfum is een onzichtbare accessoire. Het maakt je look af en past bij hoe je je voelt.

Quote End

Belang van prijzen
Kan een goede geur ook vriendelijk geprijsd zijn? Het merk Essential Parfums bewijst dat het antwoord ‘ja’ is. “Dit parfumhuis werkt direct met de neus samen en bottelt het vervolgens zelf. Dat zorgt voor weinig tussenstapjes waardoor het toegankelijk is. Een betaalbaardere geur is dus niet per definitie slecht. Het kan ook betekenen dat het anders gecomponeerd is.”

Aanbrengen van parfum
Eau de toilette nevel je over je heen en kan je van een afstand ruiken. Parfum heeft daarentegen de warmte van je huid nodig om tot zijn recht te komen. Wanneer je parfum op de juiste manier aanbrengt, moet iemand dichtbij je in de buurt komen om het te ervaren. Denk hierbij aan de achterkant van je hals – daar waar er wrijving en dus warmte ontstaat door je kraag of haar. Een andere goede plek is je pols. De huid is daar dun waardoor de warmte meer naar voren komt. Ook de knieholte is een populaire plek. “Een parfum is voor mensen die je liefhebt of graag bij je wilt houden. Of zoals Coco Mademoiselle zei: Wear perfume wherever you want to be kissed!”

Ones to watch
“Eén van mijn laatste ontdekkingen is Matiere Premiere, een Frans parfumhuis onder leiding van Aurélien Guichard. Hij heeft voor andere grote huizen parfum gecreëerd en is enorm benaderbaar. Het merk heeft niet alleen kennis, maar ook een eigen bloemenveld. Ze maken prachtige hedendaagse parfums met tijdloze accenten. Een voorbeeld van zo’n mooie geur is hun Radical Rose Eau de Parfum, geschikt voor zowel mannen en vrouwen. Dat een geur óf voor een vrouw óf voor een man moet zijn, vind ik sowieso een achterhaald concept. Wanneer je een goede wijn aanschaft, staat daar ook niet op of het voor heren of dames is.

Een andere favoriet van hetzelfde huis is Parisian Musc Eau de Parfum. Het is een mooie geur die bestaat uit houtachtige noten. Parfumliefhebbers die goede wijnen, nostalgie, originaliteit en tijdloosheid waarderen, kunnen terecht bij Naomi Goodsir. “Toen ik haar parfum Nuit de Bakelite rook, was het alsof ik in een tijdscapsule terugging naar een tijd waarin parfum nog op een voetstuk stond. Het is een gelaagd, intens parfum.”

Quote Start

Een parfum is voor mensen die je liefhebt of graag bij je wil houden. Of zoals Coco Mademoiselle zei: “Wear perfume wherever you want to be kissed!

Quote End

Kies jij je parfum al bewust?

Door het versturen van dit formulier gaat u akkoord met onze Algemene voorwaarden en privacy policy.