Voedingsdeskundige Stefanie Klaver over hoe darmen in verband staan met je mentale gezondheid

Gezond eten. Dat doe je niet alleen omdat het goed is voor je fysieke gezondheid. Je wordt er ook mentaal gezonder van, zegt Stefanie Klaver, orthomoleculair voedingscoach en eigenaar van Klaever Health. "Als je je gelukkiger wilt voelen, kan het al helpen om meer eiwitten te eten. Jouw darmflora heeft bijvoorbeeld een enorme impact op hoe je je mentaal voelt"

Door: Yasmine Esser

Qey: Ben je altijd al met gezondheid bezig geweest?
"Ja, als kind al. Ik keek allerlei operatieprogramma's op tv en wilde chirurg worden. Uiteindelijk heb ik voeding en diëtetiek gestudeerd, maar dat viel een beetje tegen. Ik leerde de schijf van vijf en dacht: is dit het? Toen ik later bij de Vitamine Store werkte, ging er tóch een wereld voor me open. Ik volgde allerlei opleidingen en cursussen, verdiepte me in de orthomoleculaire leer en werkte samen met personal trainers. Uiteindelijk heb ik al die verschillende onderdelen, die allemaal te maken hebben met gezondheid, samengebracht bij Klaever Health."

Qey: Klaever Health begon in 2016 als fysieke locatie, waar je voedingsadvies gaf, maar waar klanten ook konden trainen in de personal gym en naar de juicebar konden. Waarom besloot je vorig jaar alleen nog online verder te gaan?
“Mede dankzij corona merkte ik dat Klaever Health te ver verwijderd was geraakt van wat ik wilde. Ik had vijftien mensen in dienst en het leek soms of we vijf bedrijven runden, omdat we zoveel verschillende dingen deden. Ik wilde terug naar de basis. En dat was mensen gericht helpen de regie over hun eigen gezondheid te nemen. Vlak voor de tweede lockdown vorig jaar besloot ik te stoppen met het fysieke gedeelte. We richten ons nu volledig op de orthomoleculaire- en therapeutische gezondheidstrajecten. Hier vormen labonderzoek en ondersteuning met supplementen een vast onderdeel in. Dit alles volledig online. We helpen mensen met klachten – van chronische darmklachten tot vruchtbaarheidsproblemen, chronische vermoeidheid en huidproblemen – maar ook mensen die aan de hand van hun bloedwaardes gericht advies willen over hoe ze zich nog beter kunnen voelen. Bovendien denken veel mensen dat sommige klachten normaal zijn. Dan zeggen ze: 'Maar iedereen heeft toch wel eens een opgeblazen gevoel?’ Net als maandelijks hoofdpijn rond je menstruatie, dat hóef je niet te hebben."

Qey: Dit gaat vooral over fysieke klachten. Maar hoe kan gezond leven je mentale gezondheid beïnvloeden?
“Begin eens te kijken met hoe je stresslevels zijn. Beweeg je voldoende? Eet je voedzaam of leef je op koffie? En hoe slaap je? Je slaaproutine heeft veel invloed op hoe je je voelt. Ik merk het zelf ook: als ik op tijd naar bed ga, vroeg op sta, wat oefeningen doe in de ochtend, dan voel ik me mentaal zoveel beter dan wanneer ik te laat naar bed ga, te laat op sta en de hele dag achter de feiten aanloop. En dan hebben we het nog niet eens over de darmen gehad. Jouw darmflora heeft bijvoorbeeld een enorme impact op hoe je je mentaal voelt, gezien de connectie met de hersenen."

Qey: Hoe kan voeding helpen om je mentaal beter te voelen?
“Voeding heeft op heel veel niveau’s impact op je mentale gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan de impact van je eiwitinname. Serotonine is een neurotransmitter die voor een heel groot deel bepaalt hoe je je mentaal voelt. Serotonine heeft eiwitten nodig om gevormd te worden. 95 procent van de mensen die ik spreek, krijgt niet genoeg eiwitten binnen. Vooral voor mensen die meer plantaardig eten, is dit een extra aandachtspunt. Dat kan dus een enorme impact hebben op je mentale welzijn. Daarnaast houden eiwitten de bloedsuikerspiegel stabiel. Als je veel koolhydraten eet, stijgt je bloedsuikerspiegel en dat kan ook veel invloed hebben op je gemoedstoestand. Als je een korte tijd te weinig eiwitten binnen krijgt en te veel koolhydraten eet, is er nog niet veel aan de hand, maar na een tijdje kun je je bijvoorbeeld neerslachtiger en angstiger voelen. Veel mensen weten niet dat 90 procent van het gelukshormoon serotonine in de darmen wordt aangemaakt. Het zou goed zijn als psychologen hier ook naar zouden kijken."

Qey: Wat kun je eten als je meer plantaardige eiwitten wilt binnenkrijgen?
"Vooral peulvruchten in combinatie met volkoren granen. Quinoa, zilvervliesrijst, tempeh, tofu. Als je vegan eet, kun je ook plantaardige eiwitpoeder nemen. Zorg voor veel variatie, maar kijk ook waar je intolerant voor bent. Wij baseren elk voedingsadvies op een bloedonderzoek. Want misschien kun je ergens helemaal niet goed tegen en dan verergeren je klachten alleen maar."

Qey: Wat eet je zelf graag?
"In het weekend maak ik heel graag scrambled tofu, dat is een variant op roerei. Lekker als ontbijt, met groenten en glutenvrije crackers. Doordeweeks eet ik vrij functioneel. Veel groenten, peulvruchten en rijst. Ik houd ook van soep." Lachend: "In het weekend eet ik ook gewoon patat en drink ik wijn hoor. Ik ben heel erg van 'genieten'. Dat zeg ik ook altijd tegen cliënten. De boog kan niet altijd gespannen zijn."

Qey: Wat mogen we écht niet vergeten als het gaat om fysieke en mentale gezondheid?
"Leg je er nooit bij neer dat je je niet goed voelt. Leer luisteren naar wat je lichaam je vertelt. Ook als er tegen je wordt gezegd dat je ermee moet leren leven. Soms zie ik vrouwen die al tien jaar met darmklachten lopen en na een simpel intolerantie-onderzoek en wat tips, zich zoveel beter voelen. Ook als het gaat over fertiliteitsproblemen. In de praktijk ervaren wij dat dat nauw samenhangt met leefstijl. Als je je lichaam en geest op een passende manier ondersteunt, kunnen er mooie dingen gebeuren. Weet dat er vaak iets te doen is aan je klachten en dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn."

Het verhaal van Qey

Ontdek het nu

Door het versturen van dit formulier gaat u akkoord met onze Algemene voorwaarden en privacy policy.