Stel je shoplijst samen op basis van je stijlpersoonlijkheid

Stijl is een manier om jouw persoonlijkheid uit te dragen. Met de juiste garderobe kun je beter laten zien wie je bent en waar jij voor staat. Je kleden volgens de 5 stijlpersoonlijkheden helpt je om te kiezen voor items die een totale match voor je zijn. Fashion consultant Manon de Boer gaat in op de verschillende stijlpersoonlijkheden en legt uit hoe deze kunnen bijdragen aan het bewuster samenstellen van je garderobe en het voorkomen van miskopen.

Door: Daphne van Kaam

Stijl heeft iets ongrijpbaars. Het heeft voor iedereen een andere betekenis en is daarom een redelijk subjectief woord. Want wat is stijl? Dat ligt maar net aan wie je de vraag stelt. Volgens Manon is stijl iets wat iedere vrouw van nature met zich meedraagt. Manon: “Met de juiste garderobe kun je beter laten zien wie je bent en waar jij voor staat.” Voor het samenstellen van je garderobe komen de vijf stijlpersoonlijkheden volgens haar goed van pas. “Ik heb deze stijlpersoonlijkheden opgesteld, omdat ik ontdekte dat vrouwen op verschillende manieren met hun garderobe omgaan en een kijk op hun kleding hebben. De stijlpersoonlijkheden helpen bij het aanleggen van een garderobe die bij je past en waarmee je uitstraalt waar je voor staat, zodat je een duurzame garderobe bouwt en minder miskopen hebt. Door je bewust te zijn van die visie, zorg je dat alles wat je toevoegt aan je garderobe matcht. Dit komt doordat het verdiepen in jouw stijltype je leert hoe je met kleding omgaat, zodat je tijdens het shoppen rekening kunt houden met je wensen en weet waarom een item wel of juist geen plekje in je garderobe krijgt.”

Style type 1: The Iconic
Dit style type heeft oog voor detail en investeert liever in een aantal mooie stukken, dan dat zij een overvolle kast met ‘van alles en nog wat’ bezit. Bewust kopen is voor dit style type key en miskopen doen zich dan ook alleen voor bij hoge uitzondering.

Pasvorm en materialen
Bij The Iconic zit kleding altijd zoals deze bedoeld is. Dit style type idem als hierboven, zullen we 1 vorm kiezen?wijkt liever niet af van haar maten en hecht veel waarden aan een duidelijke pasvorm. Het hart van deze vrouw gaat sneller kloppen bij materialen als: zijde, kasjmier, 100% katoen of leer


Kleuren en prints
Wat betreft het kleurenpalet gaat bij dit style type de voorkeur uit naar een aantal goede basistinten. Op deze manier kan de hele garderobe goed gecombineerd worden. De kleur komt altijd op meerdere punten terug in de outfit, bijvoorbeeld door middel van een matchend accessoire. Prints mogen daarnaast af en toe op bezoek komen, maar vormen niet de basis van de garderobe.


Basisstukken en eyecatchers
Bij deze stijlpersoonlijkheid bestaat de garderobe meer uit basisstukken dan eyecatchers. Basics zijn tijdloos en hebben dan ook de voorkeur. De ideale pantalon, jeans of blazer heeft dit style type zo gevonden.


Style icons
Elin Kling & Anouk Yve.


Shop & Stijltip
Als detail lover zie je meteen wat een kledingstuk speciaal maakt. Maar vergeet niet de kracht van accessoires. Een tas, sjaal of sieraad met kleur of print is voor jou namelijk de perfecte investering. Door een kleurrijk accessoire te combineren met je basisitems krijg je een totaal ander effect en wordt je garderobe een stuk veelzijdiger. Ben je er op uit gekeken? Geen probleem! Dan ruil je het item weer om voor een andere eyecatcher. Zo blijft jouw garderobe dynamisch zonder dat je deze in zijn geheel hoeft te vervangen. Scheelt ook weer in de portemonnee!

Style type 2. The Free Spirit
Gevoel is key als het aankomt op het vormgeven van deze stijl. Dit style type vindt het belangrijk dat zij zich vrij en comfortabel voelt in wat ze draagt. Ze koopt bewust en verbindt zich het liefst aan merken met een verhaal.

Pasvorm en materialen
De naam zegt het eigenlijk al, bij de The Free Spirit hoef je niet aan te komen met nauwsluitende pasvormen. Als het maar natuurlijk valt en zwierige elementen bevat zoals een ruffle of uitlopend silhouette. Hoe het kledingstuk aanvoelt staat dan hoger op de lijst dan het soort materiaal.


Kleuren en prints
Warme tinten zijn favoriet. De kleuren moeten sfeervol zijn en persoonlijk aanvoelen. Grafische prints zijn nauwelijks te bekennen in deze garderobe. De voorkeur gaat uit naar losse prints zoals bloemen, paisley en dierenprint.


Basisstukken en eyecatchers
Een maxidress en broderie blouse voelen aan als een tweede huid en vallen onder de onmisbare basics. De eyecatchers voor The Free Spirit zijn te herkennen aan alles wat bewerkt is met borduursels, kralen of een bies.


Style icons
Tiany Kiriloff en Johanna Ortiz.

Shop & stijltip
Nauw aangesloten pasvormen voelen voor jou niet fijn maar dat betekent niet dat je jouw figuur niet kunt accentueren. Speel bijvoorbeeld met een ceintuur om wat meer focus op de taille te leggen of stroop de mouwen van je jasje eens op. Ook een v-hals doet veel voor de taille. Dit zorgt optisch voor een extra zandloper effect.

Style type 3. The Romantic
Een stijlpersoonlijkheid als The Romantic vindt het belangrijk om haar vrouwelijkheid door middel van kleding te laten spreken. Dit vertaalt zich door in een garderobe met items die zachtheid uitstralen en de vrouwelijke vormen accentueren.

Pasvorm en materialen
Elke pasvorm die begint met het woord ‘boyfriend’ komt niet in het woordenboek van dit style type voor. The Romantic is namelijk dol op items die haar vrouwelijke vormen accentueren. Materialen zoals kant en zijde onderstrepen deze vrouwelijkheid en zullen dus niet ontbreken in deze garderobe.

Kleuren en prints
De voorkeur gaat uit naar zachte kleuren zoals beige en pasteltinten. De prints zijn subtiel van kleur en vrouwelijk, zoals bijvoorbeeld een bloemenprint.

Basisstukken en eyecatchers
Een vrouwelijk gesneden beige pak of witte blazer zijn typische basics van de The Romantic. Een kanten jurkje, skinny jeans of strappy heels zijn vrouwelijke eyecatchers die ze maar al te graag uit de kast trekt.

Style icons
Livia Auer en Hester Wernert.


Shop & stijl tip
Ik daag je uit om een item uit te kiezen dat buiten je vertrouwde, zoete kleuren palet valt. Zo kun je in een outfit de mix maken tussen stoer en vrouwelijk. Kies bijvoorbeeld voor een stoere boot in combinatie met een kanten top. Het grote contrast tussen deze items geeft de kanten top nog meer ruimte om te sprankelen.

Style type 4. The French
Een stoer en sportief style type dat veel waarde hecht aan comfort. Daarnaast is ze lichtelijk verslaafd aan outfit combinaties zoals een goede jeans met katoenen shirt en leren jas.

Pasvorm en materialen
Schoenen die knellen of waar je jezelf nauwelijks in kunt verplaatsen zijn niet aan haar besteed. Comfort staat hoog op de prioriteitenlijst en wordt dus zelden uit het oog verloren. Materialen als jeans, katoen en leer spreken The French het meest aan.

Kleuren en prints
Het kleurenpalet bestaat vaak uit zwart, grijs en legergroen in combinatie met blauw en rood. Prints komen vooral terug in de vorm van een shirt met band opdruk of grove streep.

Basisstukken en eyecatchers
Een zwart jasje, sweater, sneakers en jeans vormen de basis van deze garderobe. De eyecatchers zijn vaak items zoals boots, de perfecte leren broek of een bikerjasje. Een eyecatcher met stoere studs is voor dit style type ook niets nieuws.

Style icons
Caroline de Maigret en Anine Bing

Shop & stijl tip
Comfort en kleding gaan bij de meeste vrouwen hand in hand met materialen als katoen en denim. In de praktijk leidt dit vaak tot een outfit die enkel bestaat uit matte materialen. Deze beperkte variatie in materialen kan al snel inspiratieloos voelen. Een simpele tool om dit op te lossen is door een glanzend materiaal zoals zijde of leer toe te voegen. Op deze manier creëer je met mat en glans toch een 3d effect, zelfs als je in slechts een kleur gekleed bent.

Style type 5. The Creative
Aan het begin van een nieuw modeseizoen zit The Creative met een notitieblok en pen klaar om een wensenlijst te maken. Dit style type struint graag de Pinterestborden af op zoek naar nieuwe looks en inspiratie. Authenticiteit is voor haar belangrijk en ze draagt dan ook graag iets wat niemand heeft.

Pasvorm en materialen
Diversiteit kenmerkt dit style type en dus ook wat betreft de pasvorm kan het alle kanten op. Van aangesloten en strak tot zwierig en oversized. Alle pasvormen zijn te vinden in deze garderobe. Welke er uit de kast wordt getrokken is afhankelijk van hoe The Creative zich op dat moment voelt. Het soort materiaal maakt haar niet zoveel uit, zolang het maar mooi is.


Kleuren en prints
Het kleurenpalet is een bonte verzameling van diverse kleuren. Voor The Creative blijft er zelden een kleur ongedragen. In opvallende kleuren voelt zij zich vaak op haar best.


Basisstukken en eyecatchers
Er worden zeker pogingen gedaan om basics aan te schaffen maar verder dan een zwarte jas met print komt ze meestal niet. Dit is vaak ook de reden dat de items niet optimaal door gecombineerd kunnen worden.

Style icons
Nina Sandbech, Lizzy van der Ligt en By Camelia


Shop & Style tip
Ik weet dat je het liefste wegrent bij het horen van deze zin, in jouw oren klinkt dit waarschijnlijk al snel als ‘saai’. Toch moet je de kracht van een paar goede zwarte schoenen of de perfecte donkerblauwe jas niet onderschatten. Basics kunnen jouw eyecatchers juist ondersteunen en optimaal laten shinen. Daarnaast ben je zo ook nog eens in staat met minder meer combinaties te maken.

Quote Start

Je herkent je ongetwijfeld in meerdere style types. Het idee is dat je opschrijft wat je herkent en wat er bij jou past. Deze lijst kun je dan tijdens je volgende shopsessie bij de hand houden. Op deze manier kies je alleen voor items die een totale match met jou zijn.

Quote End

Door het versturen van dit formulier gaat u akkoord met onze Algemene voorwaarden en privacy policy.