Weg met het woord ‘anti-aging’: we willen gewoon mooi ouder worden

Weg met het woord 'anti-aging'! We willen heus oud worden, maar wel op de mooist mogelijke manier graag. Hoe doe je dat? En hoe omarm je tegelijkertijd dat rimpeltjes bij het leven horen?

Door: Yasmine Esser

Het schoonheidsideaal verandert. Na de body positivity-beweging – waardoor we vrouwen met allerlei soorten lichamen op de catwalk en in de media zien – komt er meer aandacht voor leeftijd. Harper's Bazaar constateerde eerder al dat er steeds vaker dertig-, veertig- en vijftigplussers op de catwalk verschijnen, terwijl het voorheen vooral het territorium was voor tieners en twintigers. Supermodel Yasmin Le Bon was met haar 56 jaar nog niet eens de oudste tijdens de fashionshow van Fendi in september 2020.

Goed nieuws dus, schrijft het tijdschrift. "Die kraaienpootjes en lachrimpels maken je helemaal niet oud, maar juist zelfverzekerd en elegant. Een klasse die de jonge generatie je niet zomaar nadoet." We kunnen niet anders dan dit beamen. Oud worden we allemaal (hopen we althans) en oudere dames zijn ook práchtig.

Steeds meer cosmetische behandelingen
Toch betekenen de body positivity-trend en het feit dat we nu ook oudere vrouwen in modecampagnes zien, niet dat we voor onszelf hebben geaccepteerd dat we elke dag een dag ouder worden. We vinden het een goede zaak dat er meer diversiteit is en dat andere vrouwen blij zijn met hoe ze eruit zien, maar houden zelf het liefst voor eeuwig het gezicht dat we hadden in onze twintiger jaren.

Wij vrouwen zijn anno 2021 behoorlijk tegenstrijdig wat dat betreft. Dat is alleen al te zien aan het aantal cosmetische ingrepen. De afgelopen tien jaar is het aantal behandelingen met botox en tijdelijke fillers verdubbeld. Verdubbeld!

Het Erasmus MC deed vorig jaar onderzoek naar de populariteit van cosmetische behandelingen. Inmiddels laten één op de vijftig Nederlandse vrouwen zich behandelen met fillers en botox. 

Ergens is de keuze voor deze behandelingen ook weer niet heel verrassend. Want als je dan toch de tijd stil wilt laten staan, dan heb je bij deze behandelingen het beste resultaat.

Wat is het verschil tussen botox en fillers?
Om uit te leggen waarom botox en fillers zo goed werken, moeten we even een stapje terug doen. Zowel botox als fillers vallen in de categorie 'injectables'. Dat betekent dat er geen mes in je gezicht wordt gezet – goddank. Beide stoffen worden ingespoten. Botox is waarschijnlijk het bekendst. Dit zorgt ervoor dat je spieren zich ontspannen, waardoor rimpels minder zichtbaar worden. En ja, ook dat je je spieren minder goed kunt gebruiken. Kies daarom in overleg met je cosmetisch arts altijd voor een subtiele hoeveelheid, anders heb je straks maanden lang een verbaasde gezichtsuitdrukking.

Fillers gebruik je – tja, de naam zegt het al – om iets 'op te vullen'. Als je ouder wordt, wordt je huid slapper, doordat je volume en botmassa in het gezicht verliest. Je wangen gaan bijvoorbeeld hangen. Zeg maar 'doei' tegen de strakke kaaklijn die je ooit had. Tenzij je dus fillers gebruikt, die kunnen helpen om je gezicht tijdelijk weer volume te geven.

Verreweg het meest gebruikte filler is hyaluronzuur. Dat komt van nature voor in je lichaam en de stof breekt zelf af na een tijdje. Best een prettig idee, want zo weet je zeker dat de behandeling niet voor eeuwig is. Cosmetisch arts Aleid Koppius deelde in een eerder interview met Qey over cosmetische behandelingen: “Een filler blijft aan de hand van het soort filler tussen de 6 maanden en 3 jaar zitten. Botox is in de meeste gevallen na 3 tot 5 maanden verdwenen.”

Quote Start

Kijk in de spiegel en zie ieder lijntje als een teken dat je de persoon aan het worden bent, die je eigenlijk bent. Hoe ouder je wordt, hoe meer je jezelf bent.

Quote End

Supplementen tegen huidveroudering
Een andere beautytrend op het gebied van anti-aging: nutraceuticals. Oftewel, supplementen slikken om je huid van binnenuit te doen stralen. Steeds meer schoonheidsspecialisten adviseren na een gezichtsbehandeling niet alleen fijne verzorgingsproducten, maar ook voedingssupplementen.

Van vloeibaar collageen (het stofje dat verantwoordelijk is voor de stevigheid en elasticiteit van je huid) tot multivitamines. Vitamine E zou wonderen doen voor de droge en vochtarme huid. Vitamine K2 zou je bloedvaten verjongen (!) en daardoor de huidelasticiteit verbeteren. Een wat onbekender supplement is astaxanthine. Vooral in Japan slikken vrouwen dit en masse, omdat het een ontstekingsremmende werking heeft, zonschade kan voorkomen en huidverval tegengaat. Baat het niet, dan schaadt het niet, behalve in de portemonnee natuurlijk.

Tip tegen huidveroudering: smeren met SPF
Een wondermiddel tegen rimpels bestaat niet, schrijft Dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts cosmetische dermatologie. Zij hamert vooral op je gezicht beschermen tegen uv-straling. Ook tegen uv-A, dit gaat door wolken en glas heen, daarom is het belangrijk om élke dag te smeren met een SPF. "Het is de enige manier om de grootste bron van huidverouderingsverschijnselen als rimpels en pigmentvlekken tegen te gaan", schrijft ze op haar blog.

Mooi ouder worden gaat niet om dure crèmes of behandelingen kopen. Het gaat vooral over je manier van leven. Niet te veel in de zon, altijd smeren met een zonnefactor, rustig aan met alcohol (helaas zorgen die gezellige wijntjes voor voortijdige veroudering), genoeg slapen en niet te veel stress. Want stress is funest voor de huidelasticiteit.

Anti-aging? Ouder worden is: gelukkiger worden
Tuurlijk, rimpels zijn een beetje eng. Ze confronteren ons met het feit dát we ouder worden, dat het leven niet oneindig is. Maar niet alles wordt slechter met de tijd. Kaas, wijn; hoe ouder, hoe beter.

En ook het leven wordt beter met de tijd. Echt waar. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ons levensgeluk in een U-vorm verloopt. Als kind ben je gelukkig, dat neemt af tot je vijftigste. Daarna neemt je levensgeluk weer toe. Je weet op die leeftijd beter wat je wilt, doet dingen vanuit jezelf en niet uit schuld- of plichtsgevoel. Het maakt je niet meer uit wat de buren denken.

Daarom: kijk in de spiegel en zie ieder lijntje als een teken dat je de persoon aan het worden bent, die je eigenlijk bent. Hoe ouder je wordt, hoe meer je jezelf bent.

Door het versturen van dit formulier gaat u akkoord met onze Algemene voorwaarden en privacy policy.