Voedingscoach Annalena van Naela Health over de invloed van voeding op je hormoonbalans

Een ideale balans tussen hormonen wordt grotendeels bepaald door je voeding. Als eigenaresse van Naela Health, voedingscoach, yogi en orthomoleculair therapeut in opleiding, helpt Annalena haar klanten onder andere met het verbeteren van hun hormoonbalans middels voeding als ze beter in hun vel willen zitten of zwanger willen worden. Qey vroeg haar naar de invloed van voeding op je hormonen, wat je hierover écht moet weten en waar je rekening mee kan houden in je voedingspatroon.

Door: Eve Tomaszewski

Qey: Wat is het verband tussen voeding en hormonen?
“Het woord hormonen is afgeleid van het Griekse woord Hormazones; wat aanzetten tot activiteit betekent. Dit legt het heel goed uit: hormonen zetten onze lichaamscellen aan tot activiteit. Met als doel de harmonie, de zogenoemde homeostase, in ons lijf te bewaren, zodat je lekker in je vel zit. Als we over de verbinding tussen voeding en hormonen praten gaat het vooral om het grote geheel. Als je lijf in balans komt, komen je hormonen ook meer in balans.”

Qey: Wat is de invloed van je voeding op hormonen als je er geen rekening mee houdt?
“Hormonen zijn de cruciale boodschappers in je lijf. Ze regelen van alles: je humeur, vruchtbaarheid, slaap, spieropbouw, lichaamsgewicht. Dus waar je last van kunt hebben: PMS, menstruatieklachten, overgangsklachten, wazig gevoel in het hoofd, hoofdpijn, migraine, pijnlijke borsten, stemmingswisselingen, angstaanvallen, depressieve buien of gewicht wat al lange tijd in de weg zit en frustreert. Als je met je voeding wel rekening houdt met je hormonen kan dit onder andere zorgen voor meer balans, minder hevige menstruatieklachten, een zuivere huid, stabiele stemming en een gebalanceerd gewicht. Zo ver ik weet kunnen vruchtbaarheid, endometriose en PCOS niet enkel door voeding worden verholpen, maar alles wat je met voeding kunt doen om je hormoonbalans te versterken, zal ook hierbij helpen.”

Quote Start

“De invloed van voeding op je hormoonbalans: het kan bijdragen aan meer energie, een gebalanceerd gewicht en minder hevige menstruatieklachten.”

Quote End

Qey: Is de behandeling hetzelfde, of je nu wilt afvallen of zwanger wilt worden?
“Nee, de behandeling is dan niet helemaal hetzelfde. In principe is mijn hoofddoel altijd je lichaam voeden en voor een goede balans en sterke structuur zorgen. Als een vrouw zwanger wil worden ligt de focus nog wat meer op goede vetten, voedingsmiddelen van top kwaliteit en voldoende rust. Daarentegen zou ik met iemand die wil afvallen meer de focus leggen op de inname van eiwitten en meer beweging.”

Qey: Heb je ervaringen van jezelf of van klanten die je kan delen?
“Dit baseer ik op boeken en onderzoeken uit de industrie, maar vooral op de ervaring die ik door de jaren heb opgebouwd met verschillende situaties: zo heb ik vrouwen begeleid die zwanger wilden worden en ook zijn geworden, maar bijvoorbeeld ook vrouwen die een miskraam hebben gehad en weer op zoek waren naar hormonale balans. Op basis van het doel en de klachten starten we met het creëren van inzicht door een food diary bij te houden. Zo kan ik goed beoordelen wat het voedingspatroon is en wat er verbeterd kan worden. Meestal komt dat, als het aankomt op hormonen, neer op het toevoegen van ontstekingsremmende producten waarbij je bewerkte voeding zoveel mogelijk vervangt door onbewerkte voeding en veel groenten, eiwitten en goede vetten. Een goede routine waarbij je minimaal drie keer per dag eet is ook belangrijk. Ook raad ik gefermenteerde voeding aan en daag ik mijn klanten uit om per dag 30 verschillende plantaardige producten te eten, zoals kikkererwten, bonen en sla. Als je er niet bewust mee bezig bent, is het leuk om eens te kijken of je hierbij in de buurt komt. Dit zijn stuk voor stuk manieren om je darmen in een goede conditie te brengen, wat weer positieve invloed heeft op je hormonale balans. Een fijn boek waarin je hier meer over kan lezen is ‘Herstel je hormonen in 10 stappen’ van Vivian Reijs en ik lees ook graag de artikelen op het platform ‘Mindbodygreen’.

Quote Start

“Goede vetten zijn geen dikmakers, maar de bouwstenen van onze hormonen.”

Quote End

Qey: Naarmate we ouder worden, lijkt het erop dat onze hormoonspiegel gewichtsveranderingen kan veroorzaken. Is dat iets dat je veel ziet en behandelt?
“Dit heeft met veel verschillende factoren te maken als het metabolisme, leefstijl, genen, activiteitsniveau en het ouder worden van het lichaam, maar voor vrouwen zeker ook de hormoonspiegel. Het is dus altijd een samenspel van dingen. Gewichtstoename komt rond de menopauze veel voor. Ik werk vooral veel met vrouwen tussen de 25 en 35, maar wat ik enorm veel bij cliënten zie is een chronisch verhoogde cortisolspiegel; ons stresshormoon. Dit heeft ontzettend veel invloed op het vasthouden van je gewicht. Je lichaam staat als het ware strak van de adrenaline, waardoor er niet voldoende energie gestuurd kan worden naar vetverbranding of een goede vertering. Vaak moeten we namelijk zo enorm veel van onszelf: 4 HIIT workouts per week, het liefst ook 3 yogalessen, want ja je moet wel stretchy blijven. Perfect haar, een zuivere en glanzende huid én perfecte nagels. We willen ook alles geven op werk, hiernaast nog een sociale vlinder zijn, snel zwanger raken en goed voor kinderen zorgen. Al deze verwachtingen creëren enorm veel stress. Dit zorgt vervolgens voor een chronisch verhoogd cortisol niveau, waardoor je niet in staat bent om je voeding goed op te nemen, te verteren en je ideale gewicht te bereiken.”

Qey: Is er een one-size-fits-all formule om je hormonen met voeding in balans te brengen?
“Dat is afhankelijk van het leven dat je leidt. Welke rol speelt je werk, vrije tijd, sporten en voeding in je leven? Heb je bepaalde aandoeningen? Zijn er dingen waar je juist meer of minder energie van krijgt? Elk lichaam is zo ontzettend anders. Ik help mensen om een intuitive connectie met hun eigen lijf op te bouwen, zodat ze eten beter leren begrijpen en op de juiste manier voor hun specifieke situatie hun lichaam leren te gebruiken.”

Qey: Is er iets om in je voedingspatroon rekening mee te houden waar je als vrouw altijd baat bij hebt als het aankomt op je hormoonbalans?
“We weten bijvoorbeeld dat goede vetten de bouwstenen van onze hormonen zijn. Eet onbewerkte producten, veel groenten en fruit, gezonde vetten. Een goede macronutriënten balans, hierover vertel ik meer in mijn Qey Lesson. Voldoende beweging en rust. Alles staat met elkaar in verbinding. Vooral wij vrouwen hebben er veel baat bij als we regelmatig vette vis als makreel, sardientjes, wilde zalm en haring, avocado, noten & zaden, olijven en olijfolie eten. We weten ook dat het eten van ontstekingsbevorderende producten zoals gluten, zuivel en suiker negatieve invloed op onze hormoonbalans zal hebben. Onze darmen en daarmee ook ons hele systeem raken hierdoor verstoord.”

Qey: Wat zou iedere vrouw moeten weten over hormonen en voeding?
“Vetten zijn geweldig en maken je zeker niet gelijk dik. Inmiddels weten we dat het eerder de koolhydraten in brood, pasta en snoep zijn waar we echt dik van worden. Vetten zijn juist zo belangrijk voor een goede hormoonbalans. Het zijn echt de bouwstenen van je hormonen. Kies voor de juiste soort van vetten. Probeer jezelf op te leiden, zodat je je eigen bewuste keuzes kunt maken en je niet laat leiden door de mening van anderen of marketing trucjes op labels.”

Bekijk de Qey lesson over gezonde voeding
Zit nog lekkerder in je vel door gezonder te eten. In de Qey lesson vertelt Annalena hoe de juiste voeding je kan helpen aan meer energie, ze deelt haar favoriete smoothie recept vol vitamines en mineralen en je komt meer te weten over een goede macronutriënten balans.

Quote Start

“Door een chronisch verhoogt cortisol niveau; ons stresshormoon, ben je niet in staat om je voeding goed op te nemen, te verteren en je ideale gewicht te bereiken.”

Quote End
Quote Start

“Goede vetten zijn geen dikmakers, maar de bouwstenen van onze hormonen.”

Quote End

Bewust eten met Naela Health

Bekijk video's

Wist jij dat voeding invloed heeft op je hormoonbalans?

Door het versturen van dit formulier gaat u akkoord met onze Algemene voorwaarden en privacy policy.