Wil je jouw natuurlijke haartextuur mooi naar voren laten komen? Zo style je het

Marleen Bosman is mede-eigenaresse van haarsalon Bosmann in Alkmaar met een clientèle uit heel Nederland. Wij spraken de haarstyliste, die zich specialiseert in coupes en kleuren die een persoonlijkheid versterken, over hoe je jouw natuurlijke haartexturen verzorgt, stylt en nóg mooier naar voren laat komen. Zo style je het volgens de expert!

Door: Daphne van Kaam

Dik haar

Deze textuur kenmerkt zich vaak door een grote bos haar. Het is in veel gevallen wat pluiziger en mist meestal een beetje glans.

Producten
Voor dit type haar is het belangrijk dat je producten gebruikt die het haar polijsten en pluisvrij maken. De Saryna key shampoo is hier ideaal voor. Combineer deze eens per week met het masker en je zult zien dat je haar een mooie glans krijgt. Voor dit haartype raad ik producten op olie of crème basis aan, deze temmen namelijk de weerbarstigheid en brengen de glans weer terug.

In model brengen
Als je het haar in model wilt brengen, föhn het dan altijd goed met de richting van de haarschubben mee. Je kunt dit het beste doen met een polijstende, ronde borstel. Ga niet op de kop hangen tijdens het föhnen, zo wordt de structuur alleen maar pluiziger. Snel je haar mooi in model krijgen? Haal dan ‘s ochtends de b.r.u.s.h. door het droge haar en voilà; je haar is in tien minuten mooi gepolijst!

Gekleurd haar

Zeker in het geval van highlights en balayages, wordt vrijwel elk haar droger. Sommige mensen hebben van nature wat droger haar, maar in veel gevallen komt dit ook door de kleuring. Het is dan essentieel dat er vocht en proteïne wordt teruggebracht in het haar. Als je geen vocht en proteïne toevoegt, wordt het haar steeds droger, doffer en op ten duur sneller breekbaar.

Producten
Om het haar te herstellen en van binnenuit sterker te maken zijn de Olaplex No. 0 en No. 3 producten perfect. Daarnaast is het voor dit haartype van groot belang dat je altijd een hittebeschermer gebruikt als je het haar föhnt. De essential van NOIR is echt een aanrader, dit is een leave-in conditioner met UV-filter en hittebescherming in één.

In model brengen
Zorg er altijd voor dat je tool, zoals een stijltang of föhn, niet heter wordt van 180 graden. Hoger is niet goed voor het haar. GHD heeft tools die zichzelf reguleren door zogenaamde ‘intelligente sensoren’, deze zorgen ervoor dat de temperatuur nooit boven de 180 graden komt!”

Fijn en stijl haar

Veel vrouwen met fijn haar willen graag wat meer volume en stevigheid creëren, dit kan op verschillende manieren. Fijn haar is kwetsbaar, wees hier dus voorzichtig mee.

Producten
Gebruik volume producten. Mijn favoriete merk voor meer volume is NOIR Stockholm. Zij hebben de perfecte ‘gewichtsloze’ volume producten. Was het haar met de Grand Opening shampoo van NOIR en gebruik na het wassen de conditioner. Met fijn haar is het goed om een conditioner te gebruiken. Als je een volume conditioner gebruikt, sluit het haar. Hierdoor blijft het haar sterk en is het minder gevoelig voor invloeden van buitenaf, zoals UV-straling en hitte. De volume poeders en sprays hebben een enorme comeback gemaakt de laatste jaren en zijn ideaal voor de styling van fijn haar. Voor de aanzet raad ik de Grand Ambition volume spray aan, deze heeft een heerlijke, luchtige body. ‘S ochtends kun je op droog haar ook de powderpuff van Kevin Murphy aanbrengen of de Saraha Love Story texture spray/droogshampoo van NOIR.

In model brengen
Zorg dat je een goede, zachte borstel hebt. Omdat de kwaliteit van het haar bij deze textuur altijd voorop staat, is het niet aan te raden het haar te vaak van highlights te voorzien. In de salon laten wij het haar door middel van een subtiele, zachte kleuring optisch steviger lijken. Ook is het slim om het haar in een goede, volume opbouwende coupe te knippen, dit maakt een groot verschil.

Krullen

Van deze haar textuur zijn zoveel verschillende soorten en structuren, dat het lastig is een algemeen advies te geven.

Producten
Voor luchtige, soepele en veerkrachtige krullen zijn de curl control producten van Saryna Key supergeschikt. De leave-in bevat 70% creme en 30% gel zodat de krullen prachtig pluisvrij kunnen drogen. Wil je jouw krullen extra accentueren? Gebruik dan de NOIR beach muse voor de aanzet en de Poene of a Swirl in de lengtes. Deze krul booster zorgt ervoor dat grovere krullen niet snel meer zullen uitzakken.

In model brengen
Borstel het haar voor het wassen eerst goed uit, zodat het na het wassen gelijk mooi in de natuurlijke vorm kan drogen. Wrijf niet te hard met de handdoek over het haar tijdens het drogen, zo wordt het pluizig. Rustig droog deppen werkt vaak het beste. Je kunt krullen ook goed droog föhnen met een diffuser. Vroeger werd er aangeraden ½ van het haar vochtig te laten, maar hierdoor wordt het juist slapper en onrustiger. Föhn het haar daarom helemaal droog of laat het in z’n geheel natuurlijk opdrogen.

Bekijk hier video één

Bekijk de lesson

Door het versturen van dit formulier gaat u akkoord met onze Algemene voorwaarden en privacy policy.